Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарський процес практичні .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать

1. Господарський процесуальний кодекс України.

2. Васильев с.В. Хозяйственный процесс: учебное пособие для подготовки к

зачету и экзамену. Издание 3-е перераб. и доп.-Харьков: Эспада, 2007.-

256 с.

Тема 15. Виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду, (практичне заняття)

Вивчаючи питання цієї теми, необхідно мати на увазі, що виконав­че провадження - це остання, завершальна стадія господарського процесу.

Суттєвим моментом процедури є те, що рішення, ухвали, постанови господарського суду набирають законної сили негайно після їх прийняття, але, разом з тим, законодавець передбачив можливість надання відстроч­ки та розстрочки їх виконання.

Під час вивчення матеріалу теми окремо варто зупинитися на ви­значенні правового статусу наказу господарського суду, порядку його на­діслання для виконання, його змісту та строку, відведеного для пред'яв­лення до виконання.

Крім того, необхідно з'ясувати коло органів та посадових осіб, які зобов'язані виконувати рішення, ухвали, постанови господарського суду, та їх відповідальність за ухилення від виконання рішень, ухвал, поста­нов. При цьому необхідно звернутися до Законів України "Про держав­ну виконавчу службу" та "Про виконавче провадження".

Розглядаючи роль державних виконавців у виконанні рішення, по­трібно з'ясувати їх права та обов'язки, коло учасників виконавчого про­вадження, заходи примусового виконання, підстави для відкриття вико­навчого провадження, його відкладення, зупинення, відстрочки або роз­строчки чи зупинення.

Завдання № 1

До господарського звернувся стягувач із заявою про відновлення про­пущеного строку пред'явлення наказу до виконання. Разом з тим, він просив суд видати йому дублікат наказу, посилаючись на те, що оригі­нал наказу було втрачено з провини працівників відділення зв'язку, що підтверджено відповідною довідкою.

Чи правомірні вимоги стягувача?

Які дії повинен вжити суд у цій ситуації?

Завдання 2

Господарським судом було видано стягувачеві наказ 30 листопада 1999 року. Представник стягувача пред'явив наказ до виконання 15 січ­ня 2000 року в орган державної виконавчої служби за місцезнаходжен­ням боржника, але через невідповідність довіреності на право представ­лення інтересів стягувача йому було відмовлено у порушенні виконав­чого провадження. Після усунення виявлених недоліків наказ було пред'явлено до виконання 1 березня 2000 року. Органом державної ви­конавчої служби було відмовлено у порушенні виконавчого прова­дження на підставі пропуску стягувачем встановленого строку наказу до виконання.

Стягувач звернувся до господарського суду із заявою про продовжен­ня строку пред'явлення наказу до виконання та спонукання органу Дер­жавної виконавчої служби до порушення виконавчого провадження.

1. Чи правомірні вимоги стягувача?

2. Як обчислюється строк пред'явлення наказу до виконання?

3. Чи відбувається перерив строку пред'явлення наказу до виконання при

відмові у порушенні виконавчого провадження?

4. Чи вправі господарський суд продовжити процесуальний строк, вста­-

новлений для пред'явлення наказу до виконання? Поясніть різницю між

продовженням та відновленням процесуального строку.

Нормативні акти та література: