Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарський процес практичні .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать

1. Господарський процесуальний кодекс України.

2. Угода про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням гос­

подарської діяльності від 20.03.92 р. Ратифікована Постановою Верхов­

ної Ради України від 19 грудня 1992 р.

3. Васильев с.В. Хозяйственный процесс: учебное пособие для подготовки к

зачету и экзамену. Издание 3-е перераб. и доп.-Харьков: Эспада, 2007.-

256 с.

4. Кройтор В А Как составить претензию // Бизнес Информ. -1994. -№ 38-

39.

Тема 5. Підвідомчість та підсудність справ господарським судам (практичне заняття)

Під час вивчення цієї теми перш за все необхідно надати увагу по­няттю підвідомчості господарських спорів, правовим ознакам підвідом­чості та поняттю територіальної підсудності справ.

Розглядаючи питання підвідомчості та підсудності справ, необхід­но вивчити систему господарських судів України та їх компетенцію.

Вивчаючи територіальну підсудність справ, треба з'ясувати ознаки, за якими проводиться розмежування компетенції між господарськими су­дами Республіки Крим, господарськими судами області, міст Києва та Се­вастополя з урахуванням обставин виключної підсудності справ.

Особливу увагу слід приділити питанням зміни територіальної підсуд­ності справ та порядку розгляду розбіжностей, які виникають при цьому.

Завдання № 1

Господарським судом міста Києва було розглянуто справу за позовом Донецького інституту туристичного бізнесу на Міністерство освіти України про визнання недійсним рішення про анулювання виданої йому ліцензії на здійснення освітньої діяльності та винесено рішення про за­доволення позову.

1. Як ви оцінюєте позицію суду?

2. Як би ви вирішили цю справу?

Завдання № 2

Приватним підприємством "Чеболь" було подано позов про визнан­ня недійсними установчих документів (статуту та установчого договору ТОВ "Ольга"). Під час розгляду справи суд встановив, що установчий договір про створення ТОВ "Ольга" було укладено приватним підпри­ємством "Чеболь" та трьома фізичними особами.

1. Чи підвідомчий зазначений спір господарському суду?

2. Які дії повинен вчинити суд?

Завдання № З

Товариством з обмеженою відповідальністю "Тор" було подано господарському суду позов про визнання недійсною постанови слідчого об­ласного управління МВС України про накладення арешту на майно під­приємства, винесеного на підставі статті 12 Закону України "Про орга­нізаційно-правові засади боротьби з організованою злочинністю".

1. Чи підлягає розгляду господарським судом цей позов?

2. Обґрунтуйте відповідь.

Завдання № 4

Приватним підприємством "Чарівниця" в господарський суд Харків­ської області було подано позов про стягнення суми заборгованості та майнових санкцій з контрагента за угодою, укладеною на біржі.

Суддя відмовив у прийнятті позовної заяви, посилаючись на п. 2 ст. 62 АПК України у зв'язку з тим, що цей спір було розглянуто арбітражною комісією біржі.

Чи відповідають дії суду чинному законодавству? За яких умов рішення арбітражних комісій біржі можуть бути виз­нані правомірними?

Нормативні акти та література:

1. Кримінально-процесуальний кодекс України.