Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарський процес практичні .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать
  1. Господарський процесуальний Кодекс України.

2. Васильев с.В. Хозяйственный процесс: учебное пособие для подготовки к

зачету и экзамену. Издание 3-е перераб. и доп.-Харьков: Эспада, 2007.-

256 с.

Тема 4. Досудове врегулювання господарських спорів (практичне заняття)

Під час вивчення порядку досудового врегулювання господар­ських спорів перш за все необхідно звернути увагу на зумовленість ін­ституту досудового врегулювання господарських спорів такими принципами господарського процесу, як "солідарності господарських ін­тересів сторін".

Після цього необхідно розглянути загальні умови застосування проце­дури досудового врегулювання господарських спорів та основні її ета­пи. При цьому вивченню підлягають умови, що передують пред'явленню претензії, порядок пред'явлення претензії та її необхідні реквізити, а також порядок та строки розгляду претензії. Особливу увагу необхідно звернути на умови, за наявності яких строки розгляду претензії можуть бути продов­жені, та на наслідки визнання претензійних вимог контрагента.

Під час вивчення особливостей досудового врегулювання госпо­дарських спорів, які виникають під час укладання, зміни та розірвання до­говорів основні зусилля варто зосередити на вимогах процедури досудового врегулювання спорів відносно зміни або розірвання договорів.

На завершення вивчення теми необхідно ознайомитися зі спеціаль­ними процедурами досудового врегулювання спорів, установлених Статутом автомобільного транспорту України, Статутом залізниць Ук­раїни, Кодексом торговельного мореплавства, Повітряним Кодексом України тощо, а також із особливостями досудового врегулювання спо­рів у зовнішньоекономічній діяльності.

Завдання № 1

Під час подання позову в господарського суд Харківської області по­зивач подав суду поштову квитанцію, що підтверджувала надіслання відповідачеві претензії. Претензія повернулася без розгляду, тому що за даними поштового відділення відповідач був відсутній за вказаною ад­ресою. Ухвалою суду позов було залишено без розгляду на підставі то­го, що позивачем не було додержано вимог щодо порядку господарського врегулювання спору. Позивачем було подано заяву до наглядової інстанції господарського суду про перевірку ухвали, якою позов було за­лишено без розгляду, у порядку нагляду.

1. Яке рішення повинна була прийняти наглядова інстанція?

2. Обґрун­туйте відповідь.

Завдання № 2

Приватне підприємство "Модус" звернулося до акціонерного това­риства "Селена" з претензією щодо оплати одержаної за договором по­ставки продукції. Акціонерне товариство "Селена" претензійні вимоги визнало повністю, але у відповіді на претензію зазначило, що ліквідує заборгованість тільки через 2 місяці.

1. Як повинен діяти в такому випадку заявник претензії?

2. Яким буде порядок вирішення цієї ситуації, якщо приватне підпри­єство

"Модус" знаходиться та зареєстровано в Росії?

Завдання № З

Рішенням господарського суду Харківської області задоволено позов акціонерного товариства "Діалог" (орендодавця за договором) про дост­рокове розірвання договору оренди та стягнення заборгованості по оренд­ній платі з приватного підприємства "Гранд" (орендаря) з тих підстав, що орендар не сплачував орендної плати протягом 3-х місяців і тим по­рушив умови договору оренди.

Під час перевірки рішення в порядку нагляду встановлено, що до­дана до справи претензія не містить вимог про розірвання договору й суду не подано доказів надіслання її відповідачу і що відповідь на пре­тензію також відсутня.

Яке рішення повинна винести наглядова інстанція? Складіть проект постанови.

Нормативні акти та література: