Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Штукатур_білети.docx
Скачиваний:
207
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
6.22 Mб
Скачать

2. Улаштування марок і маяків під гіпсокартонні листи.

З метою підвищення продуктивності праці, скорочення строків опоряджувальних робіт і виконання їх у зимових умовах для облицювання поверхонь застосовують великогабаритні листові матеріали завдовжки від 2000 до 3600 мм, що дає змогу застосовувати їх без горизонтальних стиків. До них належать гіпсокартонні листи, азбоцементні, деревоволокнисті, пластмасові тощо. Закріплюють великогабаритні листи на поверхні шурупами або цвяхами до попередньо встановленого дерев’яного каркасу або чопів, мастиками і металевими чи пластмасовими розкладками, що перекривають стики листів.

До початку роботи поверхню, що підлягає облицюванню, розмічають шнуром, натертим крейдою або пігментом, місця стиків між листами, щоб менше було відходів. Гіпсокартонні листи розкроюють вручну на столі спочатку з одного боку, а після — з іншого за допомогою гострого штукатурного ножа вздовж дерев’яної лінійки, прикладеної до лінії розмітки. Азбоцементні, деревоволокнисті, дерево- і паперовошарові листи розпилюють дрібнозубчастою ручною пилкою, або механізованим способом з наступною обробкою листа шліфшкуркою.

Цвяхами або шурупами (оцинкованими) заготовлені листи закріплюють до дерев’яних чопів. Для цього на лініях розмітки на відстані 400-500 мм один від одного свердлять отвори глибиною не менше 40 мм, у які забивають дерев’яні чопи. В листах на тій же відстані просвердлюють отвори діаметром на 1-2 мм більше діаметра шурупів. Далі лист прикладають до стіни, щоб отвори співпали, і загвинчують шурупи. Можна до чопів прибити каркас з брусків і до нього закріпити листи (рис. 167, г). Обов’язково маяки або рейки дерев’яного каркасу повинні бути на стиках листів і біля прорізів, а решта через 400-500 мм.

Значно продуктивніше приклеювати листи безпосередньо до кам’яної поверхні або до марок і маяків (рис. 168). Для приклеювання гіпсокартонних листів застосовують гіпсо-крейдяну мастику складу (% маси): Гіпс - 70%, крейда - 30%, клей тваринний - 2%-ний розчин до робочої в’язкості.

П росіяти гіпс і крейду, змішати, а після розвести 2% розчином тваринного клею або 1 % , якщо до мастики додати 15% сухої тирси від маси гіпсу.

Рис. 167. Вирівнювання поверхні маяками: а - влаштування маяків під цілі листи; б - влаштування маяків під складені листи; в - приклеювання листів до марок і маяків; г - влаштування каркасу з дерев’яних рейок. Для закріплення азбоцементних листів застосовують КН-2 і КН-3, цементно-казеїнову та інші мастики. Суху суміш (за об’ємом) цементу 3 частини і піску 2 частини перемішують з розчином казеїнового клею до утворення однорідної маси. Спочатку на підлогу вздовж стіни кладуть рейки завтовшки 20-25 мм, на які опиратимуться облицювальні листи для того, щоб у подальшому нижня кромка листів не пошкоджувалась під дією води під час миття підлоги. Тоді наносимо мастику на марки (4) (рис. 167) і маяки (вертикальні (2) і горизонтальні (3)) приклеюють до них великогабаритні листи (1) і тимчасово закріпляють підпірками. Якщо стіни рівні, безпосередньо на підготовлену поверхню кельмою накидають мастику ліпками на стиках у вигляді суцільної смуги, а в середині через 400 мм (рис. 168). Облицьовувати починають від дверного прорізу або від кута. Листи встановлюють вертикально на попередньо встановлену рейку, притискають до мастики і легко вдаряють правилом. Шви між листами мають бути не більше 6 мм. Правильність встановлення листів перевіряють правилом і виском або рівнем. Шви підмазують мастикою, розшивають розшивкою, обклеюють папером чи марлею, або оббивають дерев’яними чи пластмасовими штапиками. Найкраще закріплювати на поверхні великогабаритні листи (1) спеціальним алюмінієвими або пластмасовими розкладками (рис. 170). Для цього, після розмітки закріплюють плінтусну розкладку (г), а по лініях розмітки - порядові розкладки (б), які закріплюють цвяхами або шурупами (2) до пробок, вставлених у отвори в стіні (3), на відстані 40-50 см одна від одної. Потім в пази, встановлених розкладок (4), заводять кромки листів і перекривають їх зверху розкладкою для верхньої кромки (а).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]