Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Штукатур_білети.docx
Скачиваний:
205
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
6.22 Mб
Скачать

Білет № 1

1. Поняття про штукатурні роботи і їх послідовність.

Штукатур — це давня професія, яка останнім часом поєднала в собі традиційні та найсучасніші технології.

Штукатурні роботи потрібні для опорядження віконних і дверних укосів, фасадів, колон. Обштукатурювання може бути звичайним і декоративним, може застосовуватися суха штукатурка.

До штукатурних робіт відносяться:

  • ручні штукатурні роботи, прості;

  • поліпшені, високоякісні;

  • механізовані штукатурні роботи;

  • опорядження поверхонь обшивальними листами;

  • опорядження поверхонь з використанням комплексних оздоблювальних систем;

  • штукатурні роботи з використанням сухих сумішей;

  • оздоблення віконних прорізів;

  • торкрет-штукатурка;

  • виконання гуртів;

  • обштукатурення фасадів;

  • штукатурні роботи взимку.

Штукатурні роботи — це процес нанесення покриття на поверхні будівельних елементів. Таке покриття може бути вико­нане нанесенням на поверхню шарів штукатурного розчину (так звана мокра штукатурка) або обшиванням опоряджуваної по­верхні штукатурними листами заводського виготовлення (суха штукатурка). Шар розчину (штукатурка) після затвердіння і на­ступного оброблення поліпшує захисні властивості конструкції (теплотехнічні, звукоізоляційні тощо), створює необхідні санітарно-гігієнічні та естетичні умови. Штукатурка захищає поверхні будівельних елементів від шкідливих атмосферних і техноген­них впливів, високих температур і подовжує термін експлуатації будинків і споруд.

Незважаючи на розвиток індустріального опорядження, обштукатурення залишається одним із найпоширеніших видів опоряджувальних робіт, особливо у цегляному домобудівництві.

Залежно від призначення штукатурки класифікують на зви­чайні, декоративні та спеціальні.

Звичайні штукатурки виконують з єдиною метою — вирі­внювання поверхні будівельних елементів, які потім опоряджу­ють шпалерами або фарбують різноманітними малярними сумішами. її, як правило, наносять на поверхні окремими шарами, що виконують певні функції.

Декоративні штукатурки призначені для надання пове­рхні закінченого кольорово-фактурного вигляду, що не потребує наступного фарбування поверхні чи її опорядження іншими ма­теріалами.

Спеціальні штукатурні покриття надають будівельним елементам, що обробляються, тих чи інших певних властивостей. Спеціальні штукатурки можуть бути гідро-, тепло-, звуко- та газоізоляційними, хімічно та біологічно стійкими, рентгено- і пожежозахисними.

Залежно від товщини штукатурного шару, способу його нанесення та якості опорядження звичайну штука­турку поділяють на просту, поліпшену та високоякісну.

Товщина штукатурного шару досягає 2 см і більше, тому наносити розчин на поверхню слід кількома прийомами через певний час, оскіль­ки при одноразовому нанесенні розчин буде стікати І погано зчеплюватися з поверхнею, а після висихання потріскається і почне відпадати.

Штукатурка складається здебільшого з трьох шарів: оббризку, грунту і накривки (рис. 15). Оббризк і грунт на­зивають підготовчими шарами, а накривку — оздоблювальним.

Оббризк — це перший шар штукатурки, товщина якого на кам'яних поверхнях становить З—5 мм, а на дерев'яних — 5— 9 мм. Цей шар накидають рідким розчином (рухомість 10—12 см).

Грунт виконують густим і пісним розчинрм (рухомість 7—9 см). Товщина його на ка­м'яних поверхнях становить 4—5 мм, на дерев'яних — 5— 7 мм.

Накривку роблять рідким розчином (рухомість 10—12 см) з великим вмістом в'яжучого матеріалу і дрібнозернис­тим заповнювачем. Товщина накривного шару не пере­вищує 2 мм.

Просту штукатурку («під сокіл») застосову­ють для штукатурення у підвалах, складах, тимчасових будівлях, а також у підсобних приміщеннях громадських та промислових будівель. Проста штукатурка завтовшки не більш як 12 мм складається з двох шарів. Після нанесення розчину на поверхню його розрівнюють соколом затирають теркою.

Поліпшену штукатурку («під правило») за­стосовують у житлових і громадських будівлях (дошкільні дитячі заклади, школи) масової забудови. Поліпшена штукатурка складається з трьох шарів, загальна товщина якої не перевищує 15 мм. Затерту теркою штукатурку перевіряють контрольним правилом завдовжки 2 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]