Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Штукатур_білети.docx
Скачиваний:
205
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
6.22 Mб
Скачать

2. Визначення кута укосу і навішування правил

У віконних і дверних прорізах кам'яних, цегельних, бетонних будинків ( крім дерев'яних) доводиться штукатурити укоси, заглушины, улаштовувати зливи й підвіконня.

Попередньо проконопачують усі щілини; якщо треба, те в товстих наметах забивають цвяхи й виконують дротове плетиво.

Заповнення віконного прорізу: 1 - коробка, 2 - нижня заглушина, 3 - злив, 4 - бічна заглушина, 5 - бічний укіс, 6 - підвіконня, 7 - слезникУ віконних і дверних прорізах кам'яних, цегельних, бетонних будинків ( крім дерев'яних) доводиться штукатурити укоси, заглушины, улаштовувати зливи й підвіконня.

Попередньо проконопачують усі щілини; якщо треба, те в товстих наметах забивають цвяхи й виконують дротове плетиво

В нутрішні укоси оштукатурюють так. Спочатку оштукатурюють стіни, потім строго горизонтально вгорі прорізу навішують правило, добре його закріплюють за допомогою гіпсового тесту або цвяхів. Укосам завжди надають скіс - "кут світанку", тобто відстань між сторонами укосів у глибині прорізів (у коробок) менше, чим зовні (у поверхні стін). Відміряють ця відстань косинцем із прибитою планкою.

Косинець для визначення `кута світанку` на укосах; 72. Малки для розрівнювання розчину на віконному укосі: 1 - правило, 2 - малка, 3 - виріз, 4 - коробка, 5 – конопатка. Спочатку оштукатуривают верхній укіс, наносячи розчин будь-яким інструментом і розрівнюючи його малкою, виготовленої з обрізка тонкої дошки (тесу) с вирізом для проходу по петлях. Стороною з вирізом вона рухається по коробці, а без вирізу - за правилом. Виріз потрібний для того, щоб розчин був не на одному рівні з коробкою, а відступав на 15-20 мм. Тоді петлі на укосах залишаться вільними від розчину й не будуть заважати плетінням вільно відкриватися

Оштукатурювання верхнього (а) і бічного (б) віконних укосівПісля обладнання верхнього укосу навішують вертикальні правила й оштукатуривают бічні укоси.

Затирати штукатурку на укосах і заглушинах найкраще "вразгонку". Накрывочный розчин застосовують такий же, яким був виконаний ґрунт. Нижні заглушины завжди виконують із цементного розчину складу 1:3.

3. Влаштування розчинних металевих та дерев'яних маяків.

Маяки - бувають розчинні, дерев’яні і металічні. Розчинні маяки найбільш трудомісткі. Дерев’яні маяки - це рейки - правила із зрізом від 40х40 до 50х50 мм. Інвентарні металічні маяки виготовляють з сталевих, дюралюмінієвих або других твердих уголків зрізом 25х25, 30х30 і 35х35 мм. З її допомогою наносять штукатурку товщиною відповідно 18, 22 і 25 мм. Робочою частиною таких маяків являється вершина уголка-усянок. До кінців уголків приварені кошики з прорізами довжиною 60...70, в яких рухається сталевий штир з гайкою.

Маяки - це смуги з розчину або дерев’яні чи металеві рейки (труби), розміщені на поверхні на відстані 1,2-1,5 м одна від одної. Щоб зробити маяк з розчину або гіпсу, прикладають рейку (1) перерізом 30×30 мм на марки (3) і притискують її спеціальним Г-подібними затискачами (рис. 16, д), або “приморожують” гіпсовим розчином. Під рейку накидають розчин і розрівнюють його вздовж неї (рис. 16, є). Коли розчин затужавіє, рейки знімають, цвяхи або інвентарні марки витягують, а отвори, що утворились у маяках, закидають розчином і остаточно затирають. Маяки з розчину можна зробити також способом натирання. Для цього між марками накидають смугу розчину завтовшки більшу за товщину марки. Після цього до марок притискують правило і натирають маяк розчином вздовж смуги.

Більш продуктивним є застосування інвентарних дерев’яних або металевих маяків (кутова сталь або дюраль розміром 25×25 або 30×30 мм), які закріплюють за д опомогою маяко-утримувачів (рис. 16, д). У бетонну поверхню цвяхи не забиваються. Тому біля стелі влаштовують марку з розчину (1) (рис. 16, ж), висота якої відповідає товщині майбутньої штукатурки. До марки прикладаємо один кінець правила (2) з будівельним рівнем (3), а під другий кінець правила накидають розчин (4), на який натискають правило до тих пір, поки рівень покаже вертикальність.

Рис. 16. Влаштування марок і маяків: а - забитий цвях; б-ліпка; в -марка з розчину; г - інвентарна марка; д - затискач (маякоутримувач); 1 - штир; 2 - лапка-затискувач; 3 - правило; е - послідовність влаштування маяків з розчину. 1 - правило; 2 - простір між правилом і стіною; 3-4 - марки; 5 - затискач (рейкоутримувач); ж - влаштування маяків на бетонних поверхнях.

Білет № 4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]