Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Штукатур_білети.docx
Скачиваний:
205
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
6.22 Mб
Скачать

3.Способи обробки і нанесення терозитової штукатурки.

З овнішнє оздоблення декоративними штукатурками, що імітують бучардовану фактуру природного каменю (граніт, мармур та ін.), ведеться в такій послідовності: на висушений, попередньо змочений підготовчий шар, що має насічку для кращого зчеплення, наносять шар сметаноподібного цементного розчину, що складається з цементу і води, товщиною 1 - 2 мм; потім без перерви наносять шар декоративного розчину товщиною 5 - 6 мм. Суміш має бути напівсухою. Її накладають кельмою на поверхню і розрівнюють. Щоб очистити верхні шари від цементу, поверхню промивають водою за допомогою ручного пульверизатора (обприскувача). Для одержання фактури поверхні каменю, обробленого "під бучарду", суміш ущільнюють спеціальним штампуванням розмірами 150х150 мм із бронзи або нержавіючої сталі з рельєфною поверхнею у вигляді виступаючих зубів (по типу молотка, використовуваного при готуванні їжі для відбиття м'яса). Після висихання лицьового шару протягом трьох-чотирьох днів поверхню промивають 10 %-ним розчином соляної кислоти, а потім - водою.

Як і теразитова, обробка під граніт, житловий будинок з цегли, каменю, шлакоблоків і т.ін. може бути оштукатурений звичайними або декоративними розчинами. Оштукатурення звичайними розчинами здійснюється в тій же послідовності, у якій виконується оштукатурення внутрішніх поверхонь. Підготовка поверхні до оштукатурення включає очищення від пилу, бруду і плям, зруб напливів розчину, закладення вибоїв, а також насічки гладких поверхонь. З метою визначення відхилення поверхонь і граней від вертикалі і горизонталі необхідно зробити вивірку стін за допомогою рівня і шнура.

Оздоблювальний або декоративний шар (накривка) наноситься через 7 - 10 діб після нанесення підготовчого. Перед початком робіт поверхню, що обробляється, необхідно зволожити. Оздоблювальний шар може бути звичайним, призначеним під фарбування, набризк і т.ін. або декоративним. Для зовнішньої обробки будинку застосовують звичайні штукатурні (цементно-вапняні, цементні, вапняно-глиняні та ін.) розчини. Для нанесення декоративного шару застосовують вапняно-піщаний, теразитовий і кам'яноподібний декоративні розчини або розчини, що імітують мармур, граніт і ін.

Теразитову штукатурку наносять після того, як підготовчий шар затвердіє по всій поверхні. Перед нанесенням декоративного розчину поверхню рясно змочують водою. Наносити шар необхідно в один прийом на площу, обмежену рустами, пілястрами, віконними прорізами і т.ін. Розчин наносять звичайним способом за два-три рази у залежності від товщини накривочного шаруючи і розрівнюють напівтерткою. Після цього штукатурка протягом приблизно 24 год. (у залежності від температури повітря) повинна просихати доти, поки верхній шар при затірці не починає обсипатися. Потім приступають до остаточної обробки оштукатуреної поверхні - циклюванню, що виробляється спеціальною терткою - дошкою розмірами 150х150 і товщиною 20х25 мм. У тертку в шаховому порядку з відстанню 15 мм набивають цвяхи, що виступають на 10 - 15 мм. Цією терткою зверху вниз проводять по поверхні лицьового шару, у результаті чого з нього випадають окремі зерна гравію. Поверхня виходить пористою з невеликими поглибленнями від гравію, що висипався, і частково розчину. Теразитова штукатурка робиться гладкою по всій поверхні або з рустами, що розрізають фасад на окремі ділянки. У цьому випадку менш помітні окремі дефекти лицьового шару. Для досягнення великого декоративного ефекту при оштукатурюванні віконних і дверних укосів по периметру прорізів на фасаді варто робити рамки товщиною 2,0 - 2,5 см, що фарбуються потім у білий колір.

Як і теразитова, оброблена "під граніт" штукатурка може бути гладкою по всій поверхні або рустованою. Русти дозволяють виконувати оздоблювальний шар без видимих стиків ділянок роботи за один робочий день.

Білет № 23

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]