Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Штукатур_білети.docx
Скачиваний:
206
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
6.22 Mб
Скачать

1. Прийоми затирання поверхонь «вкругову» і «врозгін».

Затірку виконують тертками з дерев'яним полотном. Ручку дерев'яної тертки роблять із деревини липи, а полотно - з деревини сосни або їли без сучків і зазмоловши (мал. 21, а). Ручку кріплять дерев'яними нагелями або цвяхами. У міру стирання полотна нагелі або цвяхи починають дряпати штукатурку або їх поступово поглиблюють у полотно тертки. Недолік дерев'яних терток у тому, що їх полотно жолобиться й нерівномірно затирає поверхня. Тертки з дерев'яною ручкою й дюралюмінієвим корпусом не жолобляться й більш надійні в роботі. Корпус товщиною 1...1,5мм із двох торцевих сторін має бортики висотою 10мм, у яких просвердлені отвори діаметром 1,5...2мм на відстані 10...15мм одне від іншого. Якщо дюралюмінієвий корпус затягують повстю або фетром, то бортики розташовують догори, а по крайках корпуса додатково просвердлюють 3...4 отвору. Через отвори фетр або повсть пришивають нитками (мал. 21, б). Якщо до дюралюмінієвого полотна кріплять дерев'яне полотно, то бортики розташовують унизу. Іноді полотно терток роблять не цільним, а збирають його з рейок шириною 25...30мм - вони не жолобляться (мал. 21, в).

Рис. 21. Тертки для затірки штукатурки: дерев'яна (а), універсальна металева з полотном їх повсті або фетру (б), і універсальна з дерев'яним полотном (в)

Затірку виконують вкруговую й вразгонку. При затірці вкруговую (мал. 22, а) полотно тертки притискають до поверхні накрывки й роблять нею кругові рухи проти годинникової стрілки. Там, де на поверхні є горбки, на тертку натискають сильніше, де западини - слабкіше. У міру затірки горбки й нерівності зрізуються ребрами тертки, розчин переміщається під полотном і заповнює всі нерівності (западини). При затірці вкруговую на поверхні залишаються колоподібні сліди. Щоб їх не було, поверхню вдруге затирають вразгонку.

Р ис. 22. Затірка штукатурки тертками вкруговую (а) і вразгонку (б)

Затірку вразгонку (мал. 22, б) виконують по свежезатертой затірці вкруговую. Тертку очищають від розчину, полотно притискають до поверхні й виконують прямолінійні рухи - змахи, усуваючи всі сліди від затірки вкруговую.

Загладжування виконують гладилками. Нанесений накрывочный шар розрівнюють і, давши йому небагато схопитися, приступають до загладжування. Гладилку ведуть до вертикальнім або горизонтальному напрямку з однаковим натиском так, щоб не було швів, пропущених місць і інших дефектів

2. Підготовка до роботи шлангів і форсунок та способи їх експлуатації.

У становка СБ-67А (рис. 36) призначена для нанесення бетонної суміші за допомогою стиснутого повітря. Вона може працювати на розчинах або бетонах з великими заповнювачами (до 20мм). Продуктивність по сухій суміші 4м3 / год, місткість установки 350л. Дальність подачі бетонної або розчинної суміші 250м, в тому числі по вертикалі 45м.

Рис. 36. Установка СБ-67А для набризку бетонних та розчинних сумішей: 1 - платформа, 2 - привід живильника, 3 - матеріальний шланг, 4 - водяний рукав, 5 - сопло, 6 - повітряний рукав, 7 - пневмосистема, 8 - завантажувальна воронка, 9 - бункер, 10 - дзвін, 11 - пневмоциліндр, 12 - побудник Установка змонтована на платформі. На рамі платформи розташований привід 2 живильника, який одночасно служить підставою бункера. Бетон або розчин подається через завантажувальну воронку 8 в бункер 9, отвір якого в робочому положенні закрито дзвоном 10, керованим пневмоциліндром 11. Усередині бункера встановлений побудник 12, який здійснює коливальні рухи під дією приводу живильника. Суха суміш транспортується стисненим повітрям, який подається пневмосистемою 7. Під дією стисненого повітря, бетонна або розчинна суміш, через лопатевої дозатор і патрубок з бункера, надходить до сопла 5 по матеріальному шлангу 3. У змішувальній камері сопла суміш змочується водою, що надходить по рукаву 4. Подачу води регулюють вентилем, розташованим у сопла. Стисле повітря подається до установки через повітряний рукав 6. Дозатор ставлять на вихідному валу редуктора, і він обертається щодо гільзи, прикріпленої до корпусу дозатора. Зверху дозатор закритий ковпаком зі стрижнем, на якому обертається побудник. Вологість суміші повинна бути не більше 8% Цемент-гармата СБ-117 (рис. 37) застосовується для нанесення на поверхні ущільненого шару розчину або бетону з найбільшою крупністю заповнювача 10мм. Середня товщина наносимого шару бетону або розчину за один раз не більше 20мм. Дальність подачі сухої суміші по горизонталі 45м, по вертикалі 10м.

Р ис. 37. Цемент-гармата СБ-117: 1 - щиток управління, 2 - рама. 3 - дишло, 4, 6, 7 - крани, 5 - пакетний вимикач, 8 - завантажувальний бункер, 9 = упор, 10 - матеріальний шланг Цемент-гармата складається з рами 2, яка встановлена ​​на трьох колесах, і дишла 3. На рамі укріплений щиток керування 1, завантажувальний бункер 8 з барабаном, приводний механізм, матеріальний шланг 10, пакетний вимикач 5, упор 9, крани 4, 6 і 7. Усередині завантажувального бункера перебувають знімна сітка і стимул. Щиток управління являє собою систему кранів з манометром, що забезпечують подачу повітря від компресора до вихідного патрубку і основи бункера. Суха суміш подається на сітку бункера і просівається. У підставі бункера є отвори, через які суміш потрапляє в осередки барабана. Безперервно обертовий барабан переносить осередки з сумішшю до розвантажувального отвору нижнього ущільнювального диска і далі через отвори в плиті у вихідний патрубок. Стисле повітря сприяє повному випорожненню осередків барабана. З вихідного патрубка суміш потрапляє в матеріальний шланг і там підхоплюється стисненим повітрям. На кінці шланга перебуває сопло, де суха суміш змочується водою, перемішується, перетворюючись на жорсткий розчин, який стисненим повітрям викидається (наноситься) на поверхню.

П одача сухої суміші та води регулюється відповідними кранами. При нестачі води суміш повністю не змочується, не перетворюється в розчин і при нанесенні сильно порошить. При надлишку води вона стає рідкою і, потрапляючи на поверхню, стікає з неї. Суха суміш з'єднується з водою в соплі. Сопло (рис. 38) складається з корпусу 4 і кільцеподібної камери зі змішувачем 5. До корпусу змішувача з передньої сторони прикріплений металевий конусний стовбур 6 із внутрішнім вкладишем 7 із зносостійкої гуми, що оберігає стовбур від швидкого стирання. З заднього боку корпусу за допомогою полугайкі прикріплений матеріальний шланг 8, по якому в сопло надходить суха суміш. Вгорі до корпусу прикріплений патрубок 3 з вентилем 2, до вентиля приєднаний водяний шланг 1. Вода, що подається з патрубка, надходить в змішувальну камеру струмками і, зустрічаючись з цементно-піщаною сумішшю, перемішується - утворюється розчин. Розчин із силою викидається стисненим повітрям із сопла на поверхню і міцно зчіплюється з нею.

Рис. 38. Сопло для торкретування: 1 - водяний шланг, 2 - вентиль, 3 - патрубок, 4 - корпус, 5 - змішувач, 6 - конусний стовбур, 7 - гумовий вкладиш, 8 - матеріальний шланг

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]