Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4-Технології-планування-до-лекції.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Екологічність - важливий аспект кожної мети.

Це значить, що наслідки, які вона несе, повинні мати творчий характер, бути в благо й тобі, і оточуючим тебе людям.

Причому потрібно враховувати - що для однієї людини добре, для іншого може бути неприйнятним. Наприклад, ти хочеш знайти високооплачувану роботу. Подумай, чи екологічне це бажання для твоєї родини. Як сприймуть зміну дружина (чоловік), діти? Може, вони почнуть скаржитися на відсутність твоєї уваги. Або чоловік буде комплексувати у випадку, якщо твоя зарплата виявиться вище, ніж його. Чи готова ти платити за своє бажання таку ціну?

Може, існує більш екологічний спосіб самореалізації?

Якщо ні, постав проміжну мету - підготувати членів родини до прийдешніх змін. Дай їм час звикнути до твого нового статусу.

Пам’ятай, у світі діє закон бумерангу: усе, що ти робиш, рано або пізно повертається з подвоєною (і більше!) силою. Нехай усі твої цілі будуть розвиваючими й спрямованими на позитив!

Шукай союзників

Якщо ти відчуваєш, що для досягнення мети тобі не вистачає знань, досвіду, часу, залучай інших людей! Одна голова - добре, а дві - краще!

Напевно у твоєму оточенні знайдуться знайомі, як і ти, захоплені якоюсь ідеєю, які також шукають інформацію й вирішення певного завдання. З ними можна обговорювати ефективні методи досягнення мети, обмінюватися досвідом. Спільними зусиллями ви досягнете кращих результатів. Умовно таких людей можна розділити на дві категорії:

Учителі - люди, які вже досягли схожої мети. Саме вони можуть дати тобі найцінніші рекомендації, підказати вірні рішення, порекомендувати потрібну й корисну літературу. Важливо, що вчителі попередять тебе про можливі "підводні камені" на шляху до заповітної мети.

Натхненники - ті, хто буде у тебе вірити, підтримувати у важкі моменти й, якщо знадобиться, висловлювати об'єктивну думку. І підтримка, і конструктивна критика відіграють серйозну роль у досягненні результату.

Склади список однодумців і починай спілкування!

Повільно, але впевнено, крокуй до своєї мрії.

Дуже часто буває, що людина з місяця на місяць ставить ту саму мету, так само регулярно її не досягає, хвилюється, сварить себе, але продовжує повторювати вже існуючий сценарій. У результаті зараховує себе до невдах. А досить просто змінити план дій. Поставити менш глобальне, але більш реальне завдання. По шматочках можна з'їсти й слона! Також подумай, яким ти сам повинен стати, щоб одержати бажане. Розвивай у собі потрібні якості й навички. Для цього існують тренінги, коуч-сесії, література, фільми.

Література: прочитай Савкін "Сміливість бажати", Білл Рідлер "Я у захваті від своєї удачі".

Фільми: "Вид зверху краще".

Сайт: www.kolesogizni.com.

І, найголовніше, дозволяй собі БАЖАТИ. Адже ти цього гідний.

Правила, яких дотримуються всі щасливі люди

(на думку британського психолога Ричарда Уайзмена):

  • розширювати кругозір (прагнути випробувати себе в чомусь новому, що хоча б побічно може бути корисним для просування вперед);

  • довіряти власній інтуїції й не слухати песимістів;

  • робити ставку на кращий результат, настроюватися на перемогу;

  • бачити в будь-якому досвіді, навіть провальному, позитивні моменти.

Складніше визначити власні слабості,

тобто області, де потрібно поліпшення ваших знань і навичок.

  • Вам слід знати, які критичні фактори успіху в обраній вами області, і

  • вдосконалити ті аспекти ваших знань і навичок, у яких ви слабкі.

Цілі кар'єри можуть змінюватися

  • з віком

  • у міру накопичення професійних, кваліфікаційних знань

  • у міру особистісних змін

Формування цілей кар'єри — також процес постійний.

Теория современного менеджмента: Технология "GROW"

- в основе методики GROW (англ. — рост), предложенной Дж. Уитмором, лежит определенная последовательность (технология) постановки эффективных вопросов.

(Автор: Уитмор Дж. «Coaching — новый стиль менеджмента и управления персоналом /Практическое пособие». — М.: Финансы и статистика, 2001. — 160 с.).

Для простоты запоминания технологии GROW используется мнемоническое правило:

Gool - Постановка цели

Reality - Анализ реальности

Options - Разработка вариантов действий

Will - Утверждение воли к действию.

Goal постановка цели

В каком направлении мы хотим работать? Чего мы хотим? Какова наша долгосрочная цель? Измерима ли наша цель? Действительно ли мы этого хотим?

Reality анализ реальности

В какой ситуации мы сейчас находимся? Какими ресурсами мы располагаем? Чего мы опасаемся? Что произойдет, если мы достигнем желаемого? Кто еще может повлиять на ситуацию?

Optionsопределение возможностей к действию

Что может помочь нам в решении вопроса? Каким методом мы будем действовать? Что еще мы можем сделать? Какое решении задачи Вам наиболее приятно?

Will воспитание воли к действию

Что мы выбираем для достижения цели? Как выбранные варианты работают? Что поможет достичь цели? Силен ли мотив? Какова самоорганизация и правильно ли мы управляем временем для достижения цели?

При этом Дж. Уитмор считает принципиально важным начинать с определения цели, а не с анализа существующего положения, которое может стать «тормозом» для постановки цели.

В первую очередь, вопросы направлены на определение и конкретизацию цели (Gool), затем внимание переносится на оценку реальности (Reality) – анализа существующего положения.

После этого исследуются возможные варианты (Options) действий для достижения поставленной цели. Наконец, внимание фокусируется на воле (Will) по осуществлению действий для достижения цели.

Следование этой технологии помогает «генерировать быстрое действие и максимум производительности».