Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия НДР і методологія (спеціалісти)Документ M...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
567.81 Кб
Скачать

Ііі. Програма змістовий модуль 1 модуль і. Теоретичні основи наукового дослідження

Лекція 1. Наука як продуктивна сила. Класифікація наук. Науковий потенціал України

Характеристика процесу наукового пізнання. Суб’єкти та об’єкти пізнання. Взаємозв’язок пізнання і практики. Рівні пізнання: почуттєвий і раціональний, емпіричний та теоретичний. Предмет науки. Функції науки. Мета та завдання наукових досліджень, послідовність етапів дослідження. Робочий план, вибір теми дослідження.

Наукознавство та національна система класифікації наук. Система підготовки наукових кадрів в Україні.

Основні поняття теми: наука, наукове пізнання, класифікація наук, етапи дослідження, функції науки, робочий план, тема дослідження.

Основна література:1, 4, 7, 15.

Додаткова література:1,5,9.

Лекція 2. Організація науково-дослідної роботи колективу. Особливості розумової праці вченого. Розвиток творчих здібностей дослідника

Організація наукової діяльності в Україні. Державна політика з наукової та науково-дослідної діяльності. Закон України «Про наукову та науково-технічну діяльність», Національна доктрина розвитку освіти України в ХХІ столітті.

Система управління та організаційна структура науково-дослідних установ. Проблеми розвитку освітянської та наукової сфер держави. Перспективи розвитку наукової діяльності в вищих навчальних закладах в умовах Європейської інтеграції.

Формування та організація роботи наукового колективу. Принципи організації роботи науковця, правила забезпечення згуртованості колективу, особливі ознаки функціонування наукового колективу порівняно з виробничим.

Розвиток творчих здібностей дослідника. Основні психологічні риси та якості науковця.

Основні поняття теми: науково-дослідна робота, науково-дослідні установи, науковий стиль, науковець, творчі здібності, дослідник, психологічні риси та якості.

Основна література:1, 2, 3,4, 5, 13, 14, 15.

Додаткова література: 1, 5, 9.

Лекція 3. Загальні відомості про педагогічне дослідження. Логіка та етапи педагогічних досліджень

Основні етапи наукового дослідження. Програма теоретико-прикладного дослідження та її побудова. Поняття проблеми дослідження. Характеристика об’єкта та предмета дослідження. Мета та завдання педагогічного дослідження. Вимоги до формулювання гіпотези. Характеристика новизни, теоретичної та практичної значущості педагогічного дослідження. Висновки й рекомендації за наслідками досліджень.

Основні поняття теми: етапи наукового дослідження, проблема дослідження, гіпотеза, мета, завдання, методи, практична значущість, висновки, рекомендації, наслідки дослідження.

Основна література: 1, 2, 5, 7, 8, 9, 11.

Додаткова література:1, 5, 9.

Лекція 4. Інформаційна база наукових досліджень

Поняття, терміни та роль інформації в проведенні нау­кових досліджень. Види та галузі інформації. Пошук вторинної документальної інформації з теми дослідження, бібліографічні видання. Отримання і аналіз первинної інформації. Інформація в інформаційно-пошукових системах бібліотек та установах науково-технічної інформації. Вторинна інформація. Про­цес збору та аналізу наукової інформації.Бібліотечно-бібліографічні джерела інформації та автоматизовані системи обробки інформації на ЕОМ. Каталоги, їх види та характеристика. Техніка роботи з науковою літературою. Оформлення бібліографічного опису літератури та списку використаних джерел у процесі наукового дослідження.

Основні поняття теми: інформація, первинна інформація, вторинна інформація, бібліотечно-інфориаційні джерела, каталоги, наукова література, бібліографічний опис, список використаних джерел.

Основна література: 1,4, 6, 15.

Додаткова література: 5, 7.