Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Красножан.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
439.3 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра українського мовознавства

Красножан Ж.В.

Методичні рекомендації до курсу

“Історична граматика української мови”

для студентів ІІІ курсу

спеціальності 7.010103. ПМСО. Українська мова і література

Херсон 2002

Методичні рекомендації до курсу “Історична граматика української мови”

Укладач: Красножан Ж.В.

Рецензенти: Нагіна В.О., Олексенко В.П.

Методичні рекомендації Схвалено

до курсу “Історична граматика науково-методичною

української мови” радою

обговорено на засіданні Протокол №

кафедри українського мовознавства від ....

Протокол № 7 від 25.03 2002

Рекомендовано

до видання вченою радою

Херсонського державного

педагогічного університету

Протокол №.. від...

Передмова

У системі підготовки висококваліфікованого вчителя-словесника одне з важливих місць посідає цикл історико-лінгвістичних дисциплін, об’єднаних загально назвою “Історія української мови”.

Курс “Історична граматика української мови” належить до числа найскладніших лінгвістичних дисциплін, що вивчаються на філологічних факультетах.

Завданням курсу є розкриття тих внутрішніх законів, які зумовили розвиток фонетичної системи і граматичної будови української мови від найдавніших часів і до її сучасного стану.

Курс історичної граматики української мови забезпечує всебічне розуміння явищ фонетики і граматики на сучасному рівні розвитку, готує студента-філолога до свідомого засвоєння курсу “Сучасна українська літературна мова”, забезпечує принцип історизму при викладанні рідної мови і літератури в школі.

Відсутність належної кількості наукової й навчальної літератури з курсу “Історична граматика української мови”, значне скорочення аудиторних занять, особливо на заочному відділенні, створюють значні труднощі на шляху до оволодіння студентами знаннями з історичної фонетики, історичної морфології та історичного синтаксису.

Пропоновані методичні рекомендації допоможуть студентові здійснювати самоконтроль засвоєння лекційного матеріалу. Вправи посібника дають можливість закріпити теоретичний матеріал, виробити навички використання знань студента з історичної фонетики чи морфології при формуванні історичного підходу до наукового розуміння і вивчення сучасної української мови.

Вправи посібника спрямовують вивчення мовних процесів у їх взаємозв’язку і взаємозалежності зі спорідненими слов’янськими і неслов’янськими мовами індоєвропейської сім’ї.

Отже, щоб приступити до виконання того чи іншого завдання, передусім слід осмислити і засвоїти теоретичний матеріал, вміщений у навчальних посібниках, рекомендованих до кожної теми.

Курс розрахований на 20 лекційних і 34 практичних годин.

Структура курсу “Історична граматика української мови” передбачає ознайомлення з такими питаннями:

  1. Вступ. Завдання курсу історії української мови як наукової дисципліни. Зв’язок історії мови з іншими дисциплінами. Основні джерела історичного вивчення української мови. Основний метод дослідження історії мови. Спорідненість слов’янських мов.

  2. Фонетика. Формування фонологічної системи давньоруської та староукраїнської мови. Система голосних фонем давньоруської мови. Система приголосних фонем давньоруської мови. Структура складу давньоруської мови.

  3. Відбиття фонетичних процесів спільнослов’янського і спільносхіднослов’янського періодів у фонологічній системі давньоруської мови. Найдавніші зміни у фонологічній системі спільнослов’янської мови. Пом’якшення приголосних перед голосними переднього ряду: три спільнослов’янські палаталізації задньоязикових приголосних. Пом’якшення приголосних у сполученні з й (dj, tj, ktj, gtj). Спрощення груп приголосних дл, тл. Зміна гв, кв перед h на цв, зв. Повноголосся оро, оло, ере, еле. Зміна початкових ор, ол на ро, ло, ра, ла. Носові голосні. Найдавніші зміна h.

  4. Фонетичні зміни ХІ-ХІІІ ст. Зміни у вимові африкат. Часткове порушення явища палаталізації приголосних. Зміна сполучень гы, кы, хы в гі, кі, хі. Занепад редукованих ъ, ь в слабкій позиції та зміна їх в о,е в сильній позиції.

  5. Розвиток фонологічної системи української мови. Фонетичні зміни української мови. Наслідки занепаду редукованих у системі голосних: чергування о, е з нулем звука; вставні о, е; чергування о, е з і. Наслідки занепаду ъ, ь в системі приголосних: спрощення в групах приголосних, асиміляція і дисиміляція, ствердіння приголосних. Лабіалізація звука е. Поява приставного звука і. Подовження приголосних.

  6. Історична морфологія. Предмет і завдання історичної морфології. Іменник. Словотвір іменників у давньоруській мові. Історія граматичних категорій іменників. Багатотипність відмінювання іменників давньоруської мови. Формування сучасних відмін іменників.

  7. Історія займенника. Походження категорії прикметників. Історія іменних прикметників. Розвиток членного (займенникового) відмінювання прикметників. Історія форм ступенів порівняння прикметників. Історія форм числівників.

  8. Історія дієслова як частини мови. Система дієслівних форм. Класи дієслів. Історія форм минулого і майбутнього часів.

  9. Історія способових та інших форм дієслова. Історія умовного способу. Історія форм наказового способу. Інфінітив, супін, їх історія. Дієприкметник і дієприслівник.

  10. Історія прислівника. Службові слова. Історичний розвиток відзайменникових, відіменних та віддієслівних прислівників. Прийменники, сполучники, частки і вигуки в давньоруській мові.