Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Красножан.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
439.3 Кб
Скачать

Рекомендована наукова і навчальна література з історичної граматики української мови

  1. Безпалько О.П., Бойчук М.К., Жовтобрюх М.А., Самійленко С.П., Тараненко І.Й. Історична граматика української мови.-К., 1962.

  2. Жовтобрюх М.А., Волох О.Т., Самійленко С.П., Слинько І.І. Історична граматика української мови.-К., 1980.

  3. Німчук В.В. Періодизація як напрямок дослідження генези та історії української мови//Мовознавство.-1977, №6, 1998, №1.

  4. Німчук В.В. Початки літературних мов у Київській Русі//Мовознавство.-1982.-№2.

  5. Півторак Г.П. Виникнення писемності у східних слов’ян за сучасними науковими даними//Мовознавство.-1984.-№6.

  6. Півторак Г.П. Українці: звідки ми і наша мова.-К.,1993.

Лекційний курс

Плани-проспекти

Лекція 1

Вступ. Історична граматика української мови та історія української літературної мови як частина загального курсу історії української мови

Мова – це суспільне явище, один з витворів суспільства. Будучи засобом спілкування членів суспільства, мова не може не змінюватись. Однак зміни не руйнують мови, тому що основа мови – її основна лексика і граматична будова – змінюються дуже повільно, і це забезпечує стійкість мови. Зміни, що відбуваються в мові в напрямі її удосконалення, становлять розвиток мови.

Історію української мови досліджує кілька мовознавчих наук: історична фонетика, історична морфологія, історична акцентологія, історична лексикологія, історичний синтаксис, історія української літературної мови.

Історична граматика української мови вивчає той значний шлях, що його пройшла в своєму розвитку мова українського народу, розкриває процеси і закономірності, які привели до формування системи сучасної української мови, і зокрема літературної.

Предметом курсу є історична фонетика, історична морфологія, історичний синтаксис.

Завданням цього курсу є не стільки реєстрація змін фонетичної системи і граматичної будови української мови та їх хронологізація, скільки розкриття тих внутрішніх законів, які зумовили розвиток фонетичної системи і граматичної будови української мови в напрямі до її сучасного стану.

Курс забезпечує свідоме засвоєння мовних явищ, показує взаємозв’язок у розвитку структурних елементів мови, допомагає вчителеві забезпечувати принцип історизму при викладанні української мови в школі.

Курс історії мови пов’язаний з такими науковими дисциплінами, як загальне мовознавство, вступ до слов’янського мовознавства, сучасна українська літературна мова, діалектологія, історія української літератури, історія України, археологія, етнографія, фольклористика.

Історичне вивчення української мови забезпечують такі джерела: жива народна мова, письмові пам’ятки давньоруської та староукраїнської мови, свідчення споріднених мов, свідчення інших мов, лексичні засвоєння, топоніміка.

Науковий аналіз досліджуваних явищ забезпечує порівняльно-історичний метод у мовознавстві.

Про спорідненість слов’янських мов та про виникнення писемності у східних слов’ян студенти можуть прочитати у науковій та навчальній літературі з курсу “Вступ до слов’янської філології”.

Література

  1. Безпалько О.П., Бойчук М.К., Жовтобрюх М.А., Самійленко С.П., Тараненко І.Й. Історична граматика української мови.-К., 1962.- §1-7

  2. Булаховський Л.А. Питання походження української мови.-К., 1956 (т.2.К., 1977).

  3. Жовтобрюх М.А., Волох О.Т., Самійленко С.П., Слинько І.І. Історична граматика української мови.-К.: Вища школа, 1980.- §1-4

  4. Жовтобрюх М.А., Русанівський В.М., Скляренко В.Г. Історія української мови. Фонетика. -К.: Наукова думка. - 1979.

  5. Медведєв Ф.П. Вступ до курсу історії української мови.-Х., 1967.

  6. Мельничук О.С. Питання початкового розвитку східнослов’янської писемності // Мовознавство.-1985.-№2.

7. Паола Утевська. Невмирущі знаки.-К.: Веселка.-1981.

  1. Півторак Г.П. Українці: звідки ми і наша мова.-К.,1993.

  2. Царук О.І. Українська мова серед інших слов’янських мов: етнологічні та граматичні параметри.-Дніпропетровськ, 1998.