Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

1.2. Визначення поняття суті грошей

Визначення суті грошей і фундаментальних засад їх розвитку становить базовий рівень монетарної теорії.

Поняття грошей привертало увагу спеціалістів з часів їх виникнення. З цього приводу англійський економіст Ендрюс писав: «Хоча гроші були в числі перших господарських явищ, які привернули до себе увагу людини, і з того часу знаходяться в центрі економічних досліджень, не існує навіть відносної згоди в питанні про те, що слід позначити цим словом».

На основі аналізу літературних джерел про гроші американський економіст Осборн зазначив: «Багато авторів не дають чіткого формулювання поняття грошей, то ж доводиться виводити його з контексту, де вживається це слово».

Разом з цим, у популярній на Заході науковій літературі даються досить близькі за змістом визначення поняття грошей:

Гроші – це засіб оплати товарів і послуг, засіб вимірювання вартості та засіб збереження (нагромадження) вартості.

Гроші – це те, що гроші роблять. Все, що виконує функції грошей і є гроші. (К.Р. Макконел, С.Л. Брю).

Гроші визначаються як будь-який товар, який функціонує як засіб обігу рахункової одиниці та засіб збереження вартості (Л. Харріс)

Загальновизнаним є походження грошей з розвитку товарного виробництва і обміну. Різні товари впродовж історії використовувалися в якості грошей. Звідси, безумовним можна вважати що родовою ознакою грошей можна виступає їх товарне походження. Також відомо, що всі товари, які служили грішми використовувалися як еквівалент для обміну на інші товари. Звідси можна зробити таке визначення поняття грошей, як економічної категорії:

Гроші – особливий товар, який служить загальним еквівалентом.

Суттєві риси грошей як специфічного товару:

1. Гроші не здатні прямо задовольнити фізичні чи духовні потреби людини, а тільки опосередковано, тобто через відчуження їх на купівлю звичайних товарів і послуг.

2. Маючи здатність обмінюватись на будь-які цінності, гроші перетворюються в абстрактного носія вартості, в абсолютну ліквідність як абстрактну цінність чи багатство.

3. Грошам, на відміну від інших товарів притаманна абсолютна ліквідність, тобто здатність активу обмінюватись на будь які товари або блага.

1.3. Форми грошей, причини та механізм їх еволюції

Визначальними передумовами становлення грошових відносин були поглиблення суспільного поділу праці та багаторівнева спеціалізація виробництва і суспільної діяльності людини. Водночас слід врахувати, що грошовий обмін є не лише результатом, а й важливим чинником розвитку і поглиблення суспільного поділу праці та її спеціалізації.

Появі грошей передувала епоха товарного або бартерного обміну. Однією з умов бартерного обміну є збіг потреб двох учасників цієї дії. Грошовий обмін долає цю обмеженість, суттєво полегшує обмін товарів і послуг, скорочує трансакційні (операційні) витрати обігу, знижує комерційний ризик та створює умови асинхронізації обмінних операцій в часі.

У своїх працях К. Маркс представляє класифікований за змістом аналіз розвитку форм вартості, який істотно розширює можливості теоретичного осмислення історичного процесу виникнення грошей (таблиця 1):

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]