Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fontany.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
2.42 Mб
Скачать

Тема: ФОНТАНи.

  1. Історичні відомості.

  2. Стадії проектування.

  3. Призначення, системи і схеми водопостачання.

  4. Проектування і розрахунок.

Історичні відомості

Слово «фонтан» в перекладі з латини означає «джерело». Кожен може сприймати це по-своєму: для когось фонтан – спосіб відпочити від всепоглинаючої жари в спекотний літній день, для інших, романтичніших осіб, це джерело натхнення, адже, як відомо, за тим, як ллється вода, можна спостерігати нескінченно.

Для характеристики стародавнього римського суспільства важливим було не тільки кількість води, що надходила в місто, але також шляхи й особливості її використання. Близько 30% її йшло в особняки для задоволення потреб домашнього господарства, приблизно стільки ж у вуличні водорозбірні басейни, і основна частка – до 40% в міські фонтани, амфітеатри, цирки, лазні.

У давнині римляни бачили в джерелах і річках або богів, або їхні житла. Водопроводи, вуличні фонтани і колонки також мали свій культ, як і джерела, що живили їх. Щорічно 13 жовтня відзначалося свято Фонтаналій, присвячене головному богові джерел Фонту. цього дня на його честь уквітчували джерела і колодязі. У спеціально відбудованих німфеях, які живилися водопровідною водою, здійснювалися обряди, пов'язані з культом місцевих джерел. Єдине сприйняття охоплювало, таким чином, не тільки природні водойми, але сполучав в загальне джерела, річки, водопроводи, колодязі, фонтани, вуличні колонки. Водопровід, мабуть, сприймався як просте продовження джерела, а водорозбірна колонка або вуличний фонтан – як один з його виходів. Храми, що будувалися по берегах річок і джерел, були присвячені цим богам і зводилися місцевими общинами. У Римі вівтар Фонту знаходився поряд з головними храмами.

Римський особняк, домус, складався з двох половин – офіційної, де кімнати були зосереджені навколо високої зали, і сімейної, центром якої був внутрішній дворик. В даху особняка був світловий колодязь, а під ним – басейн, куди збиралася дощова вода (коли дощів довго не було, басейни заповнювали водопровідною водою). В центрі дворика зазвичай розташовувався великий фонтан, а навколо – фонтани трохи менше, так що в жаркі денні години він весь заповнювався шелестінням води і сонячними відблисками, що відбивалися в її струменях.

Для стародавніх греків все в природі було відмічено божественною присутністю. Вода ж грала ключову роль в розвитку їх культури. Наприклад, спорудження фонтанів і джерел наповнювалося певним містичним сенсом і пов'язувалося з обширним пантеоном богів і богинь, яким поклонялися стародавні греки.

Вільний громадянин грецького поліса приймав три найважливіші ванни в житті: при народженні, на весіллі і після смерті. Щоб забезпечити довге і щасливе сімейне життя, наречена милася у воді, узятій з фонтану Каліррхо з дев'ятьма трубами. У Афінах фонтан Каліррхо був також і головним джерелом водопостачання, вода в який надходиоа з річки Іллізій.

Призначення фонтану

1. Архітектурно-декоративне.

2. Санітaрно-гігієнічне (оздоровче): створення сприятливого для здоров'я мікроклімату, зволожуючи повітря і частково очищуючи його від пилу.

3. Охолодження води.

Стадії проектування Фонтанів

1. Проект фонтану.

Фонтан, перш ніж його побудують, повинен бути запроектований. Розглянемо три (умовних) стадії проекту:

1.1. Дизайн-проект.

На цій стадії пропонують на папері вигляд фонтану в майбутньому. При цьому не треба забувати, що фонтан як складна інженерна і гідротехнічна споруда включає в себе архітектурну складову загальної концепції, яка обов’язково повинна естетично вписуватися в загальний ансамбль. Після затвердження дизайн-проекту приступають до розробки проектної документації на фонтан.

1.2. Проект, стадія "П".

На даному етапі розробляють принципові схеми: конструктив, інженерні мережі, електрика, автоматика і таке інше. Як правило, на цій стадії розглядають два варіанти. Після вибору запропонованого варіанту, проектний відділ приступає до завершальної стадії проектування

1.3. Проект, стадія "Р".

На цій стадії опрацьовують всі елементи фонтану, роблять деталювання вузлів і з'єднань, складають повну специфікацію устаткування фонтану і кошторис на будівництво об'єкту.

2. Будівництво фонтану

Далі, маючи на руках готовий проект, можна приступити до будівництва фонтану.

На прикладі вуличного фонтану з чашею із залізобетону, облицьованого гранітною плиткою, можна перерахувати етапи будівництва фонтану:

1. Підготовчі роботи (розчищення будівельного майданчика, підвезення будівельних матеріалів, інструменту і таке інше).

2. Земляні роботи (розробка котловану під чашу і насосну станцію, риття траншеї під трубопроводи і кабелі, підготовка піщаної основи, засипка пазух і зворотна засипка).

3. Прокладка інженерних мереж (трубопроводи водопостачання, водовідведення, фільтрації, кабель, канали і тому подібне).

4. Бетонні роботи (установка опалубки, армування бетонування чаші фонтану і насосної станції).

5. Гідроізоляція бетонних конструкцій та чаш, які є в материнському ґрунті, і каркасних чаш.

6. Облицьовування бетонних конструкцій.

7. Монтаж устаткування фонтану.

8. Пусконалагоджувальні роботи.

9. Відновлення території будівельного майданчика.

схеми водопостачання фонтану

Існує декілька схем водопостачання фонтанів, які кардинально відрізняються між собою. Правильний вибір схеми водопостачання забезпечує безперебійну роботу фонтану, гарантує відповідність водної картини проекту і зменшує вартість експлуатаційних затрат.

Розглянемо існуючі схеми водопостачання фонтанів та що треба враховувати при їх виборі.

Принципові схеми водопостачання фонтанів наведено на рис.1. Ними є:

1. Прямоточна (протічна).

2. Оборотна (з циркуляцією).

3. Послідовна (каскадна).

Протічну систему водопостачання застосовують головним чином для малих фонтанів продуктивністю до 1 м³/год (до 0,8-1,0 м³/год [2, с.362]) за наявності надійних і дешевих джерел водопостачанні. При більших витратах води вигідніше застосовувати оборотну систему, зазвичай при продуктивності фонтана 10 м³/год і більше.

Крім цього, оборотна система водопостачання фонтанів одержала поширення, як найбільш економічна, що витрачає воду лише для поповнення втрат, які утворяться внаслідок випаровування і розбризкування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]