Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Тема 1. Суть і функції фінансів.

1.2 Со­ці­аль­но-­еко­но­мі­ч­на су­т­ність та фун­к­ції фі­нан­сів

Фі­нан­си яв­ля­ють со­бою еко­но­мі­ч­ні від­но­си­ни, що по­в’я­за­ні з фор­му­ван­ням, розподілом та ви­ко­ри­с­тан­ням цен­т­ра­лі­зо­ва­них і де­цен­т­ра­лі­зо­ва­них фон­дів гро­шо­вих ко­ш­тів з ме­тою ви­ко­нан­ня фун­к­цій та за­вдань дер­жа­ви і за­без­пе­чен­ня умов роз­ши­ре­но­го відтворення.

Під цен­т­ра­лі­зо­ва­ни­ми фі­нан­са­ми ро­зу­мі­ють еко­но­мі­ч­ні гро­шо­ві від­но­си­ни, що пов’я­за­ні з фор­му­ван­ням та ви­ко­ри­с­тан­ням фон­дів гро­шо­вих ко­ш­тів дер­жа­ви, які акумулюють­ся у дер­жа­в­ній бю­джет­ній си­с­те­мі та уря­до­вих по­за­бю­дже­т­них фон­дах. Під децен­т­ра­лі­зо­ва­ни­ми – гро­шо­ві від­но­си­ни, що опо­се­ред­ко­ву­ють кру­го­обіг гро­шо­вих фон­дів під­при­єм­с­т­ва.

Функції держави:

  • Оборонна-захист державного суверенітету від зовнішніх посягань забезпечена охорони конституційного ладу ,прав і свобод громадян.

  • Політична-полягає вироблення внутрішніх і зовнішніх політики держави. Регулювання сфери політичних відносин.

  • Культурна-розвиток національної самосвідомості,органи освіти,сприяння розвитку науки і культури, охорона культурної спадщини.

  • Соціальна-забезпечення соціальної безпеки громадян,створення умов для здійснення їх права на працю ,достатній життєвий рівень.

  • Економічна-це регулювання сфери економічних відносин та створення умов для розвитку виробництва та сфери послуг.

Фі­нан­сам при­та­ман­ні пе­в­ні озна­ки:

  1. фі­нан­со­ві від­но­си­ни ма­ють гро­шо­вий ха­ра­к­тер;

  2. фі­нан­со­ві від­но­си­ни ма­ють роз­по­діль­чий ха­ра­к­тер;

  3. пер­ві­с­ною сфе­рою ви­ни­к­нен­ня фі­нан­со­вих від­но­син є про­це­си пер­вин­но­го роз­по­ді­лу вар­то­с­ті, ко­ли утво­рю­ю­ть­ся рі­з­ні фор­ми гро­шо­вих до­хо­дів та на­гро­ма­джень (тобто коли ця вартість розподіляється на зарплату, прибуток тощо і формуються грошові доходи);

Первинний розподіл- розподіл вартості ВВП,доходів підприємств і формування первинних доходів суб’єктів зайнятих у створенні ВВП.

До первинних доходів належать:1)зарплата фізичних осіб;2)прибуток юридичних осіб;3)надходження від державних послуг і використання державних ресурсів.

Вторинний розподіл-створення і використання вторинних доходів за рахунок перерозподілення первинних доходів для забезпечення держави грошовими коштами та самофінансування суб’єктів господарювання.

  1. Роз­по­діл та пе­ре­роз­по­діл вар­то­с­ті за до­по­мо­гою фі­нан­сів обо­в’яз­ко­во супро­во­джу­є­ть­ся ру­хом гро­шо­вих ко­ш­тів, що при­йма­ють спе­ци­фі­ч­ну фор­му фінансових ре­сур­сів;

5) Ви­ко­ри­с­тан­ня фі­нан­со­вих ре­сур­сів здій­с­ню­є­ть­ся в ос­но­в­но­му че­рез грошові фон­ди ці­льо­во­го при­зна­чен­ня, хо­ча мо­ж­ли­ва та­кож не­фон­до­ва фор­ма їх використання.

Су­т­ність фі­нан­сів ви­яв­ля­є­ть­ся в їх фун­к­ці­ях. Фі­нан­си ви­ко­ну­ють дві ос­но­в­ні фун­к­ції:

1) роз­по­дільну; 2) кон­т­ро­ль­ну.

Об'єктами дії розподільної функції фінансів є вартість валового внутрішнього продукту, а також частина національного багатства, яка набуває грошової форми (у разі перерозподілу раніше накопиченого виробничого потенціалу, покриття збитків від стихійного лиха тощо).

Суб'єктами за фінансового методу розподілу є юридичні і фізичні особи, в розпорядженні яких формуються фонди цільового призначення, а також держава.

Роз­по­діль­на фун­к­ція фінансів реалізується в процесі первинного розподілу і перерозподілу вартості ВВП.

Кон­т­ро­ль­на фун­к­ція ви­яв­ля­є­ть­ся в кон­т­ро­лі за розподілом ВВП між відповідними грошовими фондами та їх цільовим використанням.

Основу контрольної функції фінансів становить рух фінансових ресурсів, який відбувається у фондовій і нефондовій формах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]