Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

4.5. Грошовий ринок та інфляція

У кейнсіанській макроекономічній моделі формою прояву інфляції є динаміка цін, імпульс до зростання яких може ви­ходити як з боку попиту, так і з боку пропозиції.

Рис.7. Зростання грошової маси

Рис.8. Негативний “шок” пропозиції

На рисунку 7 показано лінію сукупного попиту Мd і лінію сукупної пропозиції Мs. Лінія сукупного попиту Мd показує рівень випуску продукції і доходів, за яких вида­тки дорівнюють доходам, а грошовий ринок знаходиться в стані рівноваги. Лінія сукупної пропозиції Мs показує, який обсяг продукції господарські агенти готові запропонувати на ринку на відповідному рівні цін. Отже, стан рівноваги на ринку буде знаходитися на перетині ліній Мd і Мs, у точці Е. У разі рівноважного рівня цін (Ро) попит відповідає обсягу продук­ції (Yо), який підприємці готові реалізувати на ринку.

Якщо лінія сукупного попиту Мd' стрімко підніметься вгору, то в основному пристосовуються ціни, а випуск продукції збільшується помірковано, непомітно. Такий варіант називається "інфляцією попиту", оскільки зростаючий попит під­штовхує вгору рівень цін (Р'). Причиною зростання цін є надмірний сукупний попит на гроші відносно загальної пропо­зиції товарів в умовах повної зайнятості.

Зміни чи порушення, що мають місце у сфері пропозиції (рис.8). Припустимо, що ціни на фактори виробництва (на енергоносії) зростають. Підприємці, щоб покрити свої зростаючі витрати, намагатимуться продати свою продукцію за більш високою ціною. Лінія сукупної про­позиції під впливом зростаючих витрат зміщується вліво і вгору – із положення Мs в положення Мs'.

Зростання витрат виробництва призводить до утворення нової точки короткострокової рівноваги Е'. Рівень цін зростає з Ро до Р', а реальний випуск продукції зменшується з Уо до Y1. Як бачимо, негативні зміни у сфері пропозиції викликають спад виробництва і зростання цін. Такий варіант називається "інфляцією витрат", оскільки ціни зростають за рахунок очі­куваного збільшення витрат виробництва.

Тема 5. Грошові системи

5.1. Суть грошової системи, її призначення та місце в економічній системі країни. Елементи грошової системи

Грошова система – це встановлена державою форма ор­ганізації грошового обігу в країні. Основними елементами грошової системи є:

- грошова одиниця (встановлений у законодавчому порядку грошовий знак; служить для вимірювання цін товарів та послуг);

- масштаб цін (законодавча фіксація вагової кількості монетарного металу (золота чи срібла), що закріплюється держа­вою за певною грошовою одиницею);

- емісійна система (установи, що здійснюють випуск грошей і цінних паперів та визначають порядок емісії);

- форми грошей (матеріалізована в певному типі загального еквівалента вартість, яка забезпечує стабільність обігу товарів і є стабільним платіжним засобом у го­тівковому обігу. До основних форм грошей відносяться банківські білети, казначейські білети та розмінні монети. Суттєвою відмінністю видів грошових знаків є механізм їх емісії);

- валютний курс (співвідношення між грошовими одиницями різних країн, яке використовується для обміну валют під час здійснення валютних та інших економічних опе­рацій. Виступає як ціна валюти однієї країни, вира­жена у валюті іншої країни);

- регламентація готівкового та безготівкового обігу (включає визначення сфер готівкових та безготівко­вих розрахунків і режиму використання грошей на рахунках, форми розрахунків, порядок платежів то­що).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]