Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 14-2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать

Організаційно-методичні вказівки:

1.Ознайомити слухачів з потрібною літературою.

2.В ході вправи виділити головне і дати під запис, дотримуватись суворої послідовності показу слайдів і плакатів.

Література:

1.Взгляды командования НАТО на подготовку и ведение воздушных операций. ГРУ ГШ СССР. М., Воениздат.

2.Новое в военном искусстве и вооружении США, НАТО на период до 2000 г. ГРУ ГШ ВС СССР. М., Воениздат.

3. Полевой устав армий США ГМ-100-5. Ведение боевых действий. ГРУ ГШ ВС СССР. М., Воениздат, 1987 г.

4. Зарубежное военное обозрение:

а) армейский корпус США № 12 1990 г.;

б) СВ США № 3 1995 г.

Наочне приладдя та засоби навчання:

1. Схема “Організаційна структура МД (Бр ТД)”.

2. Слайди, полілюкс.

Хід заняття

І.ВСТУПНА ЧАСТИНА ………………………………………….……..- 5 хв.

  • провірити наявність студентів;

  • провірити матеріальне забезпечення;

  • об’явити тему і ціль заняття;

  • об’явити навчальні питання.

ІІ.ОСНОВНА ЧАСТИНА………………………………………………..- 150 хв.

ІІІ. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА ...................................................................- 5 хв.

ВСТУП

В даний час у ЗС США проводиться модернізація СВ. Основна мета полягає в тому, щоб за рахунок технічного переозброєння і перегляду організаційно-штатної структури з’єднань і частин різко підвищити бойову можливість СВ, їх стратегічну і тактичну мобільність, а також здатність довгостроково вести активні бойові дії в будь-яких умовах обстановки і на різних ТВД із застосуванням як звичайної зброї, так і засобів масової поразки.

I. Організаційно-штатна структура, озброєння та техніка мд (тд) зс сша.

МД і ТД є важкими з’єднаннями, призначеними головним чином для бойових дій на Європейському ТВД так і на контеніальної частині.

Усі важкі дивізії переведені цілком на нову організаційну структуру. З 18 дивізій регулярної армії 6 МД і 4 ТД.

Організаційна структура важких дивізій в основному однакова, різниця полягає в кількості батальйонів. У ТД: 6 ТБ і 4 МПБ, а в МД: 5 ТБ і 5 МПБ.

Організація ТБ і МПБ єдина для усіх важких дивізій.

Важкі з’єднання можуть вести бойові дії в складі АК знаходячись у I чи II ешелоні, а іноді і самостійно.

У воєнний час, на базі наявних у цих дивізіях штабів бригад, формуються бригади, що по своєму складі можуть розрізнятися.

(Слайд 1).

Бригада може включати від 2 до 5 батальйонів (кількість МПБ і ТБ визначається задачами, які стоять, перед бригадами); дивізіон 155 мм СГ М 109 А6; батарею ЗСУ «Вулкан» удосконалену, розрахунки ПЗРК «Стінгер», інженерну роту й інші підрозділи бойового і тилового забезпечення.

Мотопіхотні батальйони призначені для ведення ближнього бою на важкодоступній місцевості в наступі. Її головною задачею є: у наступі – прорив першої лінії оборони противника і розгром його в ближньому бою, захоплення й утримання важливих ділянок місцевості й об’єктів і створення умов для розвитку наступу; в обороні – міцне утримання займаних позицій і нанесення противнику максимальних утрат.

Бронетанкові батальйони розглядаються як головна ударна сила СВ. Вони призначені, головним чином, для ведення стрімких високоманеврових наступальних дій і використовуються, насамперед, для розвитку успіху, розчленовування і знищення угруповань противника, що обороняється, і його переслідування. В обороні ТБ, як правило, підсилюють мотопіхотні підрозділи в протитанковому відношенні і є головним компонентом при проведенні контратаки другим ешелоном.

Польова артилерія і мінометні батареї механізованих (бронетанкових) дивізій є основним засобом вогневої підтримки інших родів військ. Включає в свій склад стволову і реактивну артилерію і використовує різні типи боєприпасів, у тому числі, і керовані. Артилерійські бригади можуть вести вогонь як із закритих позицій так і прямим наведенням, вести контрбатарейну боротьбу і дистанційне мінування на шляхах висування противника. Повітряно-наземні операції, як у наступі так і в обороні, артилерія дивізії перших ешелонів за рішенням командуючого корпусу може залучатися в глибокій вогневій поразці противника. Артилерійські частини і підрозділи в стані забезпечити постійний супровід і вогневу підтримку військам на полі бою.

Армійська авіація призначена для ведення бою і для рішення задач бойового і тилового забезпечення механізованих (бронетанкових) дивізій.

Зенітні дивізіони механізованої (бронетанкової) дивізії призначені для прикриття ЗС у ході бойових дій на марші й у районах зосередження від повітряного противника, а також для знищення повітряного десанту, прикриття важливих об’єктів бойового і тилового забезпечення.

Інженерний батальйон призначений для забезпечення бойових дій бригад дивізій на полі бою шляхом ведення інженерної розвідки, інженерного устаткування місцевості, створення різного роду загороджень, прокладання мінних проходів для частин і підрозділів першого ешелону, прокладки і змісти шляхів маневру в обороні, наведення мостів і переправ, виконання маскувальних заходів і інших інженерних робіт.

Підрозділи РХБз дивізій призначені для ведення радіаційної, хімічної і бактерологічної розвідки, організації колективного захисту підрозділів від ЗМУ, проведення спеціальної обробки особового складу і техніки і проведення спеціальних задач.

Війська зв’язку забезпечують зв’язок у всіх ланках керування. Батальйон зв’язку розгортає в смузі дивізії радіорелейну систему зв’язку, створює передові вузли зв’язку поблизу штабів бригад. Бере участь у радіо і радіотехнічній розвідці і разом з батальйоном розвідки і РЕБ дивізії. Забезпечує підрозділи бригад засобами зв’язку.

Рота військової поліції дивізії розкриває мережі керування і зв’язку противника, запобігає правопорушенням і боротьбу з злочинністю серед особового складу дивізії. Крім того, вона забезпечує охорону і безпеку штабу дивізії.

Командування тилу дивізії призначено для прийому, збереження, транспортування і видачі матеріальних засобів, як штатним так і доданим частинам і підрозділам дивізії; для технічного обслуговування, ремонту, евакуації озброєння і техніки; для надання медичної допомоги пораненим і хворим, їхньої евакуації в тил.

Командування тилу дивізії здійснює матеріальне, транспортне, технічне, авіаційне і медичне забезпечення.

Матеріальне забезпечення дивізії здійснюється силами і засобами батальйонів тилового забезпечення бригад (три) і батальйони тилового забезпечення дивізії. Командування тилу дивізії створюється в смузі дивізії на видаленні від переднього краю до 40 км у наступі, і до 25 км від лінії зіткнення із супротивником.

Транспортне забезпечення дивізії здійснюється силами і засобами автороти (батальйону тилового забезпечення дивізії).

Технічне забезпечення дивізії здійснюється трьома ротами (батальйону тилового забезпечення дивізії), а також окремою ротою ремонтно-авіаційної техніки. Бригадний районний ушкоджених машин (СПМ) розгортається на видаленні 10-15 км від переднього краю. Дивізіонний ППМ – 30-60 км від переднього краю.

Медичне забезпечення дивізії здійснюється медичною ротою батальйоном тилового забезпечення дивізії і трьома мед. ротами батальйонів тилового забезпечення бригад.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]