Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 14-2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать

Основою успіху наступу є:

  • завчасна його підготовка;

  • всебічне вивчення й оцінка характеру дій противника;

  • зосередження зусиль військ на головному напрямку;

  • підтримка безупинної взаємодії;

  • уміле використання місцевості;

  • дотримання маскування;

  • тверде управління військами;

  • бойове і матеріально - технічне забезпечення.

Основи оборони мотопіхотних (танкових) підрозділів зс сша.

Оборона - це вимушений вид бою, що має метою зірвати або відбити наступ противника, утримати свої позиції, заощадити сили і засоби і створити сприятливі умови для переходу в наступ.

Необхідність оборони обумовлюється її обов’язковою організацією в передбаченні наступу переважаючих сил противника. При цьому той, хто обороняються, має ряд переваг. У польовому статуті армії США зазначено, що успіх в обороні може бути досягнутий у тому випадку, якщо перевага противника буде виражати співвідношення не більш ніж 3:1.

За підтримкою тактичної авіації і польової артилерії і при сприятливих умовах місцевості можна вести оборонний бій протягом короткого періоду часу при співвідношенні сил порядку 6:1 на користь противника.

Мета оборони полягає в тому, щоб зосередити достатньо сил і засобів і створити відповідний бар’єр, здатний розгромити масований тиск броньованих машин противника.

Мотопіхотна рота армій США вважається основним бойовим підрозділом, що може вести оборонний бій у складі батальйону і самостійно. Головне її завдання - завдати поразки противнику вогнем до підходу до переднього краю і не допустити прориву в глибину.

Ротна тактична група армії США в обороні. У обороні мотопіхотна (танкова) рота може знаходитися в першому або другому ешелоні (резерві) батальйону. Вона звичайно підготовляє й обороняє опорний пункт по фронту до 1500 м і в глибину до 1100 м, взвод обороняє опорний пункт до 400 м по фронту і до 200 м у глибину. Іноді опорний пункт роти може бути підготовлений із метою створення вогневої засідки.

На термін оборонного бою рішенням командира батальйону може створюватися ротна тактична група, яка складається з деяких танкових і мотопіхотних взводів (всього їх може бути у деяких співвідношеннях від двох до чотирьох). Всі ці взводи знаходяться в підпорядкуванні командира мотопіхотної (танкової) роти, на базі якої формується ротна тактична група.

Бойове завдання роти (ротна тактична група) буде залежати від місця в бойовому порядку батальйону. Завдання роти, яка дієт в першому ешелоні, - у взаємодії з доданими і підтримуючими засобами і сусідами завдати вогневу поразку противнику ще до підходу до переднього краю, не допустити його прориву в глибину, а при вклиненні в оборону знищити його вогнем і контратаками і відновити втрачене положення. Бойовий порядок роти діючої в першому ешелоні може будуватися в один або два ешелони. Звичайно рота будує бойовий порядок у два ешелони, у першому ешелоні обороняються два взводи, у другому один.

Якщо рота знаходиться в другому ешелоні, то вона, як правило, обороняє опорний пункт на важливому в тактичному відношенні рубежі або на ділянці місцевості з таким розрахунком, щоб можна було блокувати з фронту або флангу противника, що вклинився.

Для ведення оборони ротній тактичній групі призначається декілька бойових позицій.

Система вогню в обороні організується з таким розрахунком, щоб забезпечити вогнем поразку противника на дальніх підступах, інтенсивність вогню яка наростає в міру наближення противника до переднього краю оборони, постановку загороджувального вогню в безпосередній близькості від переднього краю, знищення вогнем противника, що вклинився, проведення контратаки. Основою системи вогню є протитанкова оборона.

Для ведення активної і стійкої оборони велика увага приділяється інженерному устаткуванню бойових позицій ротної тактичної групи.

Для управління підрозділами роти в бої організується радіо - і провідний зв’язок. Особлива увага приділяється масуванню вогню і дистанційного мінування на шляхах висування противника.

Мотопіхотна рота армії США в обороні, як правило, діє в складі батальйону і може оборонятися в першому або другому ешелоні (резерві).

Основне завдання роти першого ешелону полягає в тому, щоб у взаємодії з доданими і підтримуючими засобами завдати поразки противнику перед переднім краєм і не допустити прориву ротного опорного пункту.

Рота, що обороняється в другому ешелоні, призначена для нанесення контратак і створення глибини оборони. Вона, як і рота першого ешелону, обладнує опорний пункт і готує напрямок для контратак.

Мотопіхотна рота підготовляє й обороняє опорний пункт до 1500 м по фронту і до 1100 м у глибину, а мотопіхотний взвод до 400 м по фронту і до 200 м у глибину.

Бойовий порядок мотопіхотної роти будуватися в один або два ешелони. При двохешелоній побудові бойового порядку два взводи обороняються в першому й один у другому ешелоні. Взводи готуються для ведення кругової оборони. Типовим вважається бойовий порядок у два ешелони. При цьому взвод другого ешелону обладнує опорний пункт у 150 - 300 м від позиції взводів першого ешелону.

Опорний пункт роти включає опорні пункти взводів, які розташовані по фронту й у глибину, і позиції вогневих засобів. Проміжки між опорними пунктами взводів можуть досягати 300 м і більше. Головним елементом побудови оборони є система вогню.

Основною загальновійськовою бойовою одиницею є батальйонна тактична група. Для оборони батальйонна тактична група одержує район оборони.

При обороні на напрямку зосередження основних зусиль бригади і двохешелонній побудові бойового порядку район оборони групи досягає 3 км по фронту 2,5 км у глибину, а при побудові його в один ешелон і обороні на іншому напрямку фронт оборони може збільшуватися до 5 км.

Система вогню в батальйонній тактичній групі (батальйоні) армій США організується так, щоб забезпечувалася поразка тих хто наступає на граничних дальностях стрільби при висуванні на рубіж розгортання, відбиток атак його танків і піхоти, прикриття флангів, стиків, зосередження вогню і його маневр на напрямку, що загрожується. Перед переднім краєм оборони створюється зона суцільного вогню стрілецької зброї. Особлива увага приділяється організації протитанкового вогню.

Оборона батальйонної (батальйону) і ротних (роти) тактичних груп складається із системи оборонних позицій підрозділів і протитанкових вогневих позицій, зв’язаних між собою вогневою взаємодією. Оборонні позиції (опорні пункти) призначені для утримання ділянок (пунктів) місцевості, від яких залежить стійкість усієї оборони.

Велика увага приділяється спорудженню загороджень перед переднім краєм оборони, у глибині і на флангах.

Крім вогневих, створюються і помилкові позиції (опорні пункти).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]