Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Городские Сети_dstu_0673.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
21.95 Mб
Скачать

Кодекс усталеної практики

Створення та реконструкція міських геодезичних мереж

В УСК-2000

СОЗДАНИЕ И РЕКОНСТРУКЦИЯ

ГОРОДСКИХ ГЕОДЕЗИЧЕСКИХ СЕТЕЙ

В УСК-2000

CREATION AND RECONSTRUCTION OF LOCAL

GEODETIC NETWORKS IN STATE GEODETIC REFERENCE

COORDINATE SYSTEM УСК-2000

Чинний від _____________2008 р.

V

ВСТУП

Основні тенденції розвитку топографо-геодезичної та картографічної діяльності в Україні обумовлюються розвитком інформаційних технологій, глобальних систем визначення місцезнаходження об'єктів, аерокосмічних систем високої роздільної здатності для отримання інформації про Землю, цифрових методів обробки зображень та геопросторової інформації, широким використанням геоінформаційних систем і телекомунікаційних технологій як основного засобу забезпечення доступу суспільства до геопросторових даних та інформації.

Широке запровадження у виробництво глобальних навігаційних супутникових систем (далі - ГНСС), електронних теодолітів та тахеометрів потребує розробки та застосування нових схем та методів побудови міських геодезичних мереж, що є основою для виконання великомасштабних топографічних зйомок в межах населених пунктів (блочної тахеометрії або вільного станціонування, проведення аерофотознімань з визначенням координат центрів знімків з використанням ГНСС, уніфікація обмінних форматів результатів вимірювань, інше).

Сучасний стан опрацювання результатів геодезичних вимірювань характеризується переходом до використання строгих математичних методів та моделей, застосуванням автоматизованих систем на всіх стадіях збирання, обробки та розповсюдження геопросторових даних в польових та камеральних умовах. Широке використання параметричних методів вирівнювання геодезичних мереж, їх ефективна реалізація у вигляді алгоритмів та комп’ютерних програм обумовило новий погляд на геодезичні мережі як комбіновані лінійно-кутові побудови без традиційного поділу їх на полігонометричні, тріангуляційні чи трилатераційні.

Постановою Кабінету Міністрів України з 1 січня 2007 року на території України введена Державна геодезична референцна система координат УСК-2000, заснована на використанні глобальних навігаційних супутникових спостережень. Очевидно, що впровадження та застосування УСК-2000 потребує забезпечення зв’язку з нею місцевих систем координат, шляхом створення та реконструкції міських геодезичних мереж. Тим більше, що сучасна структура геодезичних референцних систем передбачає однією з своїх компонентів розвиток місцевих систем координат, як похідних від них.

Передбачається, що моделювання місцевих систем (далі - МСК) координат виконується двома способами:

  • р

    VI

    еконструкція (уточнення) існуючої місцевої системи координат об’єкту на основі визначення параметрів зв’язку з УСК-2000 з максимально можливим збереженням математичної основи існуючих картографічних матеріалів;

  • створення нової МСК на компенсаційній основі, коли параметри існуючої МСК не зберігаються, а визначаються за умови оптимального вибору осьового меридіану та поверхні відносності.

Реконструкція міських геодезичних мереж в УСК– 2000 забезпечує підвищення геодезичної точності мережі, визначення параметрів зв’язку з Державної геодезичною референтною системою координат.

Створення та реконструкція міських геодезичних мереж виконується для забезпечення:

великомасштабних топографічних і кадастрових зйомок;

інженерно-геодезичних робіт з проектування, будівництва, реконструкції, експлуатації будівель та інженерних комунікацій;

створення та ведення містобудівного і земельного кадастрів, геоінформаційних систем, моніторингу екологічних та технологічних процесів.

VII