Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Городские Сети_dstu_0673.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
21.95 Mб
Скачать

Додаток в (інформативний) в.1 оцінка точності проектів створення та реконструкції геодезичних мереж

Оцінка точності створення та реконструкції геодезичних мереж повинна виконуватись параметричним методом.

Сукупність вимірів у геодезичній мережі зв’язана системою з лінійних рівнянь поправок вигляду:

, (В.1.1)

де

вектор поправок до виміряних величин;

матриця коефіцієнтів рівнянь поправок до виміряних величин;

вектор поправок до попередніх координат визначаємих пунктів;

вектор вільних членів рівнянь поправок;

кількість необхідних параметрів;

кількість виміряних величин.

Рішення системи рівнянь поправок за методом найменших квадратів за умови призводить до рішення системи нормальних рівнянь , де - діагональна матриця ваг вимірювань . (В.1.2)

Рішення системи нормальних рівнянь має вигляд:

Оцінка точності проектів геодезичних мереж виконується на основі кореляційної матриці:

, (В.1.3)

(В.1.4)

де

  • обернена матриця системи нормальних рівнянь;

  • середня квадратична похибка одиниці ваги.

Обчислення середніх квадратичних похибок елементів геодезичної мережі виконується за формулою:

, (В.1.5)

де

- матриця коефіцієнтів вагової функції. , а . (В.1.6)

ДОДАТОК Г

(інформативний)

АЛГОРИТМ ПЕРЕВІРКИ НАЯВНОСТІ СИСТЕМАТИЧНОЇ ПОХИБКИ В РЕЗУЛЬТАТАХ ВИЗНАЧЕНИХ ЛОКАЛЬНИХ І ГЛОБАЛЬНИХ ЗМІЩЕНЬ КООРДИНАТ ГЕОДЕЗИЧНИХ ПУНКТІВ

Г.1 Алгоритм перевірки наявності систематичної похибки в результатах визначених локальних і глобальних зміщень координат геодезичних пунктів мгм

Результати отриманих локальних і глобальних зміщень координат геодезичних пунктів МГМ повинні були перевірені на наявність систематичних похибок за формулою:

; (Г.1.1)

де,

  • – різниці координат;

  • – кількість різниць;

  • – коефіцієнт Стьюдента.

Якщо вказана вище нерівність вірна, то гіпотеза про відсутність систематичних похибок приймається.

ДОДАТОК Д

(обов’язковий)

ФОРМА АКТУ ДЛЯ НАГЛЯДУ ЗА ЗБЕРЕЖЕННЯМ

Д.1 Зразок заповнення першої сторінки Акту для нагляду за збереженням геодезичних пунктів

Frame14

Д.2 Зразок заповнення другої сторінки Акту для нагляду за збереженням геодезичних пунктів

Frame15

ДОДАТОК Е

(обов’язковий)

ІНВЕНТАРНА КНИГА

Е.1 Структура Інвентарної книги

Інвентарна книга складається за результатами обстеження та оновлення геодезичних пунктів у цифровому форматі rtf/doc (MS Word) та роздруковується з використанням комп’ютерної техніки окремо по кожній трапеції. Формат аркушів Інвентарної книги приймається А4 (297 х 210 мм).

Оформлення Інвентарної книги має відповідати чинним вимогам нормативної документації з діловодства (нумерація сторінок, печатка, відповідальний за ведення книги, інше). Виправлення відомостей Інвентарної книги не допускається.

Інвентарна книга містить відомості про назву або номер пункту або реперу, клас або розряд, тип центру, ким та коли обстежений пункт, технічний стан пункту, ким та коли оновлений пункт, опис розташування оновленого пункту, дату здачі пункту на збереження і кому, примітки.

Відомості про стан та місцезнаходження обстежених пунктів вносяться до Інвентарної книги короткими, чіткими і зрозумілими записами із використанням термінів та скорочень, які відповідають вимогам чинних нормативно-технічних документів.

Для геодезичних пунктів, що знищені або втрачені, до Інвентарної книги надаються відомості про причину втрати та необхідність закладки нового пункту на місці знищеного.

Інвентарна книга складається з титульного аркуша, аркуша змісту, аркуша пояснень щодо виконаних робіт, аркуша з рисунками типів центрів, аркуша прийнятих скорочень та аркушів списку обстежених пунктів.

До Інвентарної книги уносяться відомості всіх обстежених геодезичних пунктів трапеції – як технічно задовільних так і знищених.

Номер Інвентарної книги відповідає номенклатурі трапеції, на яку виконується обстеження геодезичних пунктів.

Інвентарної книги використовуються лише ті скорочення, що відповідають вимогам чинних нормативно-технічних документів.

Після друку Інвентарна книга підписується із зазначенням прізвищ та ініціалів уповноваженими посадовими особами та керівником і скріплюється печаткою організації-виконавця робіт.

Інвентарна книга зшивається та опечатується відповідно до вимог чинних законодавчих та нормативно-технічних документів.

Е.2 Зразок титульного аркуша Інвентарної книги

Сторінка 1

Frame16

Е.3 Зразок титульного аркуша Інвентарної книги

Сторінка 2

Frame17

Е.4 Зразок аркуша змісту Інвентарної книги

Frame18

Е.5 Зразок аркуша пояснень Інвентарної книги

Frame19

Е.6 Зразок аркуша змісту Інвентарної книги

РИСУНКИ

ТИПІВ ЦЕНТРІВ

Frame20

Е.7 Зразок аркуша списку прийнятих скорочень Інвентарної книги

Frame21

Е.8 Зразок аркуша списку обстежених та оновлених пунктів Інвентарної книги Frame22

ДОДАТОК Ж

(обов’язковий)

СХЕМА ОБСТЕЖЕНИХ ТА ОНОВЛЕНИХ ПУНКТІВ

Ж.1 Зразок схеми обстежених та оновлених пунктів

ДОДАТОК З

(обов’язковий)

КАРТКИ ГЕОДЕЗИЧНИХ ПУНКТІВ

З.1 Структура картки геодезичних пунктів

Правила складання та оформлення карток (кроки) геодезичних пунктів і нівелірних знаків

Картки геодезичних пунктів та нівелірних знаків (кроки) та складаються та роздруковується з використанням комп’ютерної техніки з орієнтуванням елементів ситуації та рельєфу на північ.

Абрис місцеположення геодезичного пункту чи нівелірного репера виконують в умовних знаках для планів масштабу 1: 2 000 з відповідною деталізацією елементів ситуації, передбаченою для топографічних планів. У разі, якщо проміри до геодезичного пункту виконано від контурів, які не відображуються у зазначеному масштабі, дозволяється використовувати умовні знаки більших масштабів – 1: 1 000 – 1: 500.

В описі розміщення геодезичного пункту вказують:

  • назву населеного пункту або масиву назву передмість;

  • назву вулиці (площі, проспекту, автостради, автодороги), де розміщений пункт;

  • не менше трьох промірів від чітких ближніх місцевих предметів у міру зменшення довжини проміру. Напрямки на орієнтири обирають під кутом 30–120о.

Для стінних знаків, крім того, вказують номер будівлі, матеріал, з якого вона побудована (цегла, камінь, блоки, панелі, бетон тощо), жилий чи нежилий та його призначення (клуб, магазин, пошта, сільська рада, школа тощо), місце розташування знака та його орієнтація відносно сторін світу. Проміри вказують від кутів будівель, а також від поверхні землі.

На незабудованій території крім промірів до ближніх чітких місцевих предметів, вказують відстані не менше ніж до двох-трьох дальніх орієнтирів, що потрібно для нанесення пункту на топографічну основу.

Як орієнтири використовують контури та об’єкти тривалого зберігання, зокрема:

  • постійні будівлі;

  • кути будівель;

  • окремі дерева;

  • кути огорож;

  • колодязі міських комунікацій;

  • стовпи ЛЕП;

  • дороги, тощо.

Якщо за орієнтири вибирають дороги, то відстань до геодезичних пунктів вимірюють від кілометрових стовпів, об’єктів архітектурного та інженерного облаштування дороги, об’єктів дорожнього сервісу, від краю проїжджої або роздільної смуги дороги.

Відстані від центру пункту чи нівелірного знака до ближніх чітких точок місцевості вимірюють з точністю до 0.01 м, якщо відстань до них коротша за 25 м, з точністю 0.1 м, якщо відстань довша за 25 м але менша 100 м, і з точністю 1 м, якщо ж відстань від центру пункту перевищує 100 м.

Приклад опису місцеположення ґрунтового геодезичного пункту, закладеного в забудованій частині населеного пункту наведено нижче:

Теремки, вул. Академіка Глушкова, у дворі будинку №27, в 19.75 м на південь від нього, 1.,44 м від стп. ЛЕП №101, 2.05 м від каналізаційного люку.

Мишоловка, на перетині вулиць Тверської і Озерної, на краю тротуару, в 39,0 м від рогу будинку №20, 1,00 м від стп. ЛЕП б/№.

Приклад опису місцеположення ґрунтового геодезичного пункту, закладеного в в незабудованій частині населеного пункту:

Автомагістраль Київ-Одеса, на 127 кілометрі від м. Києва, 427 м від кілометрового стовпа 127/360 в напрямку Одеси, на правому узбіччі траси, 21.7 м від краю розподільної смуги.

Приклад опису місцеположення стінного геодезичного пункту чи нівелірного знака:

Ст. рп. 51, III кл., 1960 р.,

Село Кринички, вул. Південна, 47, на південній стороні цегляної будівлі школи, 1.27 м від краю стіни, на висоті 1.36 м від землі.

Геодезичні пункти та нівелірні знаки зображують в абрисах умовними знаками № 3 і 4 (для пунктів геодезичних мереж згущення) та № 10 (для нівелірних знаків).

Для чіткого відображення та можливості наступного ксерокопіювання карток геодезичних пунктів, товщина ліній умовних знаків не повинні бути тоншою за 0.3 мм.

Якщо пункт геодезичної мережі закріплено настінними знаками у стіні будівлі, картки треба оформляти з використанням умовних знаків для планів масштабу 1: 500 (номер 4–3)). Тимчасовий центр на землі (переважно марка в бетоні) зображують умовним знаком № 5–2). Якщо до складу настінної системи включено нівелірний репер, його зображують умовним знаком № 10–6).

Пояснювальні написи (скорочення) топографічних об’єктів (наприклад, А, город, руїна, аптека, тощо) необхідно робити курсивом (Times New Roman Cyr) висотою 2.5 мм. Відомості про тип будівель (наприклад, 12 КЖ, КН, М) необхідно давати великими літерами прямим шрифтом (Arial Cyr) висотою 2.5 мм.

Відомості про номери будівель, споруд, стовпів, ферм (наприклад, назви вулиць (проїздів): вул. Харківське Шосе) необхідно давати прямим шрифтом (Arial Cyr) висотою 2.5 мм.

Результати лінійних вимірювань (прив’язки) геодезичних пунктів (наприклад, 17.45) слід підписувати напівжирним курсивом) Arial Cyr, висотою 2.0 мм з відступом від лінії не менше ніж 0.5 мм. Для розділення цілої та дробової частин проміру необхідно використовувати крапку, а не кому.

Напрямки на суміжні геодезичні пункти необхідно вказувати курсивом (Times New Roman Cyr), висотою 2.5 мм, обов’язково із скороченням слова "пункт" (наприклад, п. 6092), з урахуванням результатів рекогносцирування та закладання нових пунктів. Напрямки на знищені (втрачені) пункти не підписують і не вказують номери знищених пунктів.

Системи настінних знаків (тм.ц. + ст. рп.) вважати єдиною системою, на яку оформляється одна картка. Нумерацію знаків системи необхідно виконувати

Примітка. Висоти шрифтів, якими набираються пояснювальні підписи на комп’ютері, відповідно дорівнюють 12 пунктів – 2.0 мм, 14 пунктів – 2.5 мм.

З.2 Зразок кроки геодезичного пункту на забудованій території

Frame23

3.3 Зразок кроки геодезичного пункту на не забудованій території

Frame24

З.4 Зразок кроки геодезичного пункту для системи настінних знаків

Frame25

ДОДАТОК І

(обов’язковий)

СХЕМА РОБОЧОГО ПРОЕКТУ

І.1 Зразок схеми робочого проекту

ДОДАТОК К

(обов’язковий)

ПРОГРАМА СУПУТНИКОВИХ ГЕОДЕЗИЧНИХ СПОСТЕРЕЖЕНЬ

К.1 Зразок першої сторінки Програми супутникових геодезичних спостережень

Frame26

К.2 Зразок другої сторінки Програми супутникових геодезичних спостережень

Frame27

ДОДАТОК Л

(обов’язковий)

ПРОТОКОЛ СУПУТНИКОВИХ ГЕОДЕЗИЧНИХ СПОСТЕРЕЖЕНЬ

Л.1 Зразок першої сторінки Протоколу Супутникових геодезичних спостережень

Frame28

Л.2 Зразок другої сторінки Протоколу Супутникових геодезичних спостережень

Frame29

ДОДАТОК М

(обов’язковий)

ЗВЕДЕНА ВІДОМІСТЬ ТРИВАЛОСТІ СУПУТНИКОВИХ ГЕОДЕЗИЧНИХ СПОСТЕРЕЖЕНЬ НА ГЕОДЕЗИЧНИХ ПУНКТАХ ТА НІВЕЛІРНИХ ЗНАКАХ

М.1 Зразок Зведеної відомості тривалості супутникових геодезичних спостережень на геодезичних пунктах та нівелірних знаках

з/п

GPS Ідентифікатор

Індекс геодезичного пунуту

Повна назва та клас пункту

Назва файлу спостережень

Початок спост.

Кінець спост.

Тривалість спост.

Назва приймача

Номер приймача

п/з

Назва антени

Номер антени

Виміряна висота

Взята в обробку

Виконавець

1

KRUS

M361322400

Крушинка, 2

krus0220.05o

07:07:30

12:15:30

05:08:00

TRIMBLE 5700

0220332770

1.24

TRM41249.00

12611574

2.0960

2.0448

Плиска

 

KRUS

 

 

 

 

 

05:08:00

 

 

 

 

 

 

 

 

2

LYSK

M361322200

Липовий Скиток, 2

lysk0220.05o

09:06:00

12:06:00

03:00:00

TRIMBLE 5700

0220332775

1.24

TRM41249.00

12611548

2.2930

2.2424

Кучер

 

LYSK

 

 

 

 

 

03:00:00

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК Н

(інформативний)

ТИПОВА СХЕМА ВИЗНАЧЕННЯ КООРДИНАТ СТІННИХ ЗНАКІВ ПУНКТІВ ГЕОДЕЗИЧНИХ МЕРЕЖ