Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Городские Сети_dstu_0673.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
21.95 Mб
Скачать

11 Попередня обробка результатів геодезичних вимірів

11.1 Попередня камеральна обробка результатів геодезичних вимірів повинна виконуватись із застосуванням спеціалізованого прикладного програмного забезпечення (далі - ПЗ), що відповідає вимогам законодавства України щодо забезпечення метрологічної єдності результатів геодезичних вимірів.

11.2 ПЗ повинно забезпечувати математичне опрацювання супутникових геодезичних спостережень, лінійно-кутових вимірювань та комбінацій супутникових і лінійно-кутових вимірювань.

11.1 Опрацювання результатів супутникових геодезичних спостережень

11.1.1 Попереднє опрацювання супутникових геодезичних спостережень на пунктах ДГМ та МГМ повинно виконуватись із використанням ПЗ фірм-виробників супутникових приймачів.

11.1.2 Опрацювання супутникових геодезичних спостережень повинно виконуватись у форматі RINEX згідно вимог, що наведені у відповідних посібниках користувачів ПЗ.

11.2 Опрацювання результатів лінійно-кутових вимірювань

11.2.1 Попереднє опрацювання лінійно-кутових вимірів повинно включати такі процеси:

  • складання таблиць горизонтальних напрямів на пунктах мережі;

  • обчислення поправок за центрування та редукції горизонтальних напрямів, приведення горизонтальних напрямків до центрів пунктів;

  • обчислення довжин сторін, приведення їх до центрів пунктів.

  • редукування горизонтальних кутів на площину проекції Гаусса-Крюгера виконується введенням виправлення за кривизну зображення геодезичної лінії на площині;

  • поправка за кривизну зображення геодезичної лінії на площині;

  • Попередня обробка ліній виконується введенням наступних виправлень:

  • поправка в лінію за нахил;

  • поправка в лінію за перехід до поверхню еліпсоїда;

  • поправка в лінію за редукування на поверхню на площину проекції Гаусса-Крюгера.

11.3 Опрацювання результатів нівелювання

11.3.1 Попереднє опрацювання результатів нівелірних вимірів виконується з метою контролю, апробації даних для вирівнювання нівелірних мереж об’єкту.

11.4 Попереднє вирівнювання та апробація мереж

11.4.1 Попереднє вирівнювання виконується з метою забезпечення вихідними даними процесу апробації геодезичних мереж в УСК-2000 та отриманні координат та висот пунктів геодезичних мереж об’єкту у чинній МСК.

11.4.2 Процес апробації включає перевірку різних наборів (типів) вихідних даних та геодезичних вимірів з метою визначення їх оптимального складу для моделювання нової місцевої системи координат, в якій буде виконано кінцевий варіант створення та реконструкції геодезичної мережі об’єкту.

11.4.3 Сумісне попереднє вирівнювання виконується в два етапи:

  • вирівнювання супутникових вимірів в мережах ДГМ та МГМ;

  • вирівнювання лінійно-кутових побудов в мережах згущення МГМ.

11.4.4 Вихідними даними для вирівнювання супутникових вимірів в мережах ДГМ та МГМ є координати та середні квадратичні похибки пунктів УПМ ГНСС та пунктів ДГМ 1 класу.

11.4.5 Вихідними даними для вирівнювання лінійно-кутових побудов в мережах згущення МГМ є координати та середні квадратичні похибки координат пунктів, що отримані за результати вирівнювання супутникових вимірів в мережах ДГМ та МГМ.

11.4.6 Попереднє вирівнювання виконується в системі координат УСК-2000 та системі висот Балтійська – 77.

11.4.7 Опрацювання лінійно-кутових побудов повинно включати:

  • обчислення нев’язок в полігонах та ходових лініях;

  • обчислення кутових та лінійних нев’язок геометричних фігур (трикутників, геодезичних чотирикутників) лінійно-кутових побудов геодезичної мережі;

  • аналіз та виключення вимірів, що містять грубі помилки;

  • аналіз значень вільних членів рівнянь поправок елементів (напрямків та сторін) мережі за результатами попереднього вирівнювання;

  • аналіз величин та знаків поправок, що отримали наближені (попередні) координати пунктів та елементи геодезичної мережі;

  • аналіз точнісних характеристик елементів мережі за результатами попереднього вирівнювання.

11.4.8 Опрацювання нівелірної мережі повинно включати:

  • обчислення нев’язок в полігонах та ходових лініях;

  • аналіз значень вільних членів рівнянь поправок за результатами попереднього вирівнювання;

  • аналіз точнісних характеристик елементів мережі за результатами попереднього вирівнювання.

11.4.9 Якщо, в якомусь сегменті мережі об’єкту величини вільних членів перевищують допустимі, то групи спостережень, які складають цей сегмент не включаються у кінцеве вирівнювання доки не будуть виявлені та виключені причини цих похибок або помилок.

11.4.10 Для кожної трапеції базового облікового масштабу (наприклад, масштабу 1: 10 000) складається коректурний лист в якому вказуються групи лінійно-кутових та супутникових вимірювань, які не відповідають чинним вимогам нормативно-технічних документів та вимагають повторних вимірювань.

11.4.11 За результатами виконання процесу апробації ДГМ та МГМ об’єкту мають бути виявлені та виправлені всі помилки лінійно-кутових та супутникових спостережень на пунктах геодезичної мережі об’єкту.