Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бак.іст..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

Археологія

Методи археології. Особливості археології як науки. Предмет і об’єкт археології. Археологічні пам’ятники та їх класифікація. Методи польових та лабораторних досліджень. Зміст археологічної культури. Відносна і абсолютна хронологія. Можливості використання даних писемних джерел, лінгвістики, антропології для оцінки та інтерпретації археологічних артефактів. Зв’язок археології з гуманітарними та природознавчими науками. Методи датування в археології. Археологія у системі історичних наук на сучасному етапі, перспективи розвитку.

Методика проведення археологічних розкопок. Структура археологічного дослідження. Головні археологічні поняття: пам’ятка, культурний шар, культура. Археологічні розвідки та розкопки. Використання технічних засобів. Фіксація матеріалів. Облік, первинна та лабораторна обробка, реставрація та консервація археологічних матеріалів. Емпіричні й теоретичні дослідження. Археологічні реконструкції соціальної структури та економіки первісних суспільств. Археологія та міждисциплінарні дослідження первісності.

Палеоліт. Кам’яний вік та його загальна характеристика. Перші відкриття кам’яних знарядь, начало їх вивчення. Виникнення археології кам’яного віку. Хронологічні рамки та періодизація кам’яного віку. Методи датування. Сучасна методика комплексних досліджень археологічних памяток.

Загальні проблеми епохи. Еволюція тваринного світу і антропогенез. Питання прабатьківщини людини. Походження Homo Sapiens.

Археологія і палеоекологія палеоліту. Природні умови і розвиток первісного суспільства.

Ранній та середній палеоліт. Ашель. Муст’є. Пізній палеоліт. Палеографічні умови епохи. Антропологічні знахідки людини сучасного типу. Знаряддя праці та їх розвиток.

Культурні провінції пізнього палеоліту. Пам’ятки пізнього палеоліту Північного Причорномор’я, їх особливості.

Стоянки та житла, поховання. Господарство та побут людини пізнього палеоліту. Природне середовище та соціальна економіка. Етноархеологія.

Мистецтво доби пізнього палеоліту. Відомі пам’ятки цього часу. Кам’яна могила.

Мезоліт. Загальна характеристика. Хронологія. Зміст головних термінів. Голоцен (геологічна сучасність). Флора та фауна доби мезоліту. Формування сучасних ландшафтно-кліматичних зон Євразії. Пристосування людини до нових умов.

Культурні провінції та археологічні культури доби мезоліту Східної Європи. Мезолітичні культури Криму, Північного Причорномор’я, лісової зони. Житла та побут населення доби мезоліту. Поховання. Мистецтво доби мезоліту

Неоліт. Загальна характеристика. Причини зародження відтворюючого господарства. Криза мисливського господарства. Неолітична революція та три центри неолітизації Близького Сходу. Поширення перших землеробів на Балканах та у Подунав’ї. Балкано-дунайський центр неолітизації та його роль у поширенні землеробства і скотарства в Європі. Основи хронології та періодизації неоліту Європи. Проблема неолітизації території України. Неолітичні культури України та їхнє датування. Історичні долі неолітичного населення України

Енеолітичні культури. Загальна характеристика епохи. Міграції та їх значення. Історія дослідження та джерельна база трипільської культури. Хронологія та періодизація Трипілля. Походження та історія трипільської протоцивілізації. Трипільське суспільство: устрій, господарство, поселення, житла, матеріальна культура. Трипільська знакова система та проблема зародження писемності. Трипільська спільнота та скотарі степів Надчорномор’я. Роль Трипілля в давній історії України. Історичні долі трипільців. Середньостогівська культура, її характеристика.

Кам’яна Могила – скарбниця давнього мистецтва України.

Культури доби бронзи. Доба бронзи в історії людства. Найдавніші металурги. Зародження ремесла, найдавніших цивілізацій. Початки соціальної диференціації. Україна як посередник між цивілізаціями Близького Сходу та Східною Європою. Культурна періодизація бронзи України. Землеробський і скотарський світи України доби бронзи. Найдавніші скотарі Надчорномор’я: суспільство, господарство, побут, духовна й матеріальна культура. Археологічні культури Полісся та Середнього Подніпров’я

Археологічні культури: Середній Стіг, Ямна, Катакомбна, Зрубна. Скотарство як двигун розселення індоіранців у Євразії.

Арійська проблема та історія її дослідження. Класифікація індоіранських мов. Найдавніші іранці за даними археології.

Ранньозалізний вік. Роль заліза в історії людства. Номадизм. Культури залізної доби. Періодизація скіфо-сарматської доби Надчорномор’я. Кіммерійці. Грецька колонізація та поява скіфів у Надчорномор’ї. Геродот про Скіфію та похід Дарія на скіфів. Землероби лісостепу. Скіфія: історія, суспільство, економіка, військова справа, матеріальна та духовна культура. Скіфська тріада. Скіфські кургани (пересічні й царські). Пізні скіфи на нижньому Дніпрі та в Криму. Сармати: історія, господарство, культура. Найвідоміші памятки сармат. Сарматська експансія в Подунав’я та Подніпров’я.

Археологія раннього середньовіччя. Історія пошуків слов’янської прабатьківщини. Писемні джерела про походження слов’ян та найдавніші слов’янські племена. Зарубинецька культура. Ранні слов’яни: суспільство, економіка, культура. Готська та гунська навали і слов’яногенез. Історичні склавини та анти за даними археологічних досліджень празької та пеньківської культур. Слов’янська експансія в Подунав’я та на Балкани. Номади раннього середньовіччя: гуни, авари, болгари, хозари. Літописні племена східних слов’ян та їхні археологічні відповідники. Переддержавний період та постання Київської Русі.

Проблема державності східних слов’ян. Лука-Райковецька культура та літописні племена Південної Русі.