Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бак.країн.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Затверджено Радою Затверджено

історичного факультету Вченою Радою ЗНУ

Протокол № 4 від 30 листопада 2011 р. Протокол № 4 від 20.12.2011 р.

Голова Ради ___________ В.Г.Ткаченко В.о. ректора __________ О.Г.Бондар

ПРОГРАМА

комплексного державного екзамену

Напрям підготовки 6.030205 «Країнознавство»

галузі знань 0302 «Міжнародні відносини»

Кваліфікація: Бакалавр з міжнародних відносин.

Фахівець з країнознавства

Запоріжжя, 2011 р.

І. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

1. Зміст програми. Одним з видів державної атестації бакалаврів у відповідності з галузевим стандартом вищої освіти з напряму підготовки 6.030205 «Країнознавство» галузі знань 0302 «Міжнародні відносини» є тестовий державний екзамен. Він здійснюється з метою встановлення фактичної відповідності рівня освітньої та кваліфікаційної підготовки вимогам освітньої та кваліфікаційної підготовки бакалаврів. В ході державного екзамену перевіряється науково-теоретична та практична підготовка випускників.

Державний екзамен проводиться як комплексна перевірка знань з таких дисциплін: Країнознавство, Історія політичних вчень, Теорія міжнародних відносин, Міжнародні відносини та світова політика, Зовнішня політика України, Дипломатична та консульська служба, Міжнародні організації, Дипломатичний протокол і етикет, Порівняльне конституційне право, Міжнародне публічне право, Міжнародне приватне право, Міжнародні економічні відносини, Економіка та зовнішньоекономічні зв’язки України, Менеджмент і маркетинг, Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах, Міжнародна інформація, Конфліктологія та теорія переговорів, Іноземна мова спеціальності.

2. Структура екзамену. Державний екзамен для студентів денноï форми навчання проводиться в тестовій та усній формі. Екзаменаційний білет вміщує тестові завдання різного рівня:

- тести першого рівня з дисциплін: Історія політичних вчень, Міжнародні організації, Дипломатичний протокол і етикет, Порівняльне конституційне право, Міжнародне публічне право, Міжнародне приватне право, Економіка та зовнішньоекономічні зв’язки України, Менеджмент і маркетинг, Міжнародна інформація, Конфліктологія та теорія переговорів.

- тести другого рівня з дисциплін: Країнознавство, Теорія міжнародних відносин, Міжнародні відносини та світова політика, Зовнішня політика України; Дипломатична та консульська служба, Міжнародні економічні відносини, Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах.

- тестові завдання з дисципліни Іноземна мова спеціальності.

3. Вимоги до відповіді студента. Студент має виявити знання з фундаментальних та професійно-орієнтованих дисциплін. Зокрема, з «Країнознавства» бакалавр повинен знати історію, економіку, політичний устрій країн СНД, Європи, Північної Америки, Латинської Америки, Азії та Африки й аналізувати історичні корені виникнення конкретних ситуацій в міжнародних відносинах України з іншими країнами світу.

З «Історії політичних вчень» бакалавр повинен знати політичну думку Стародавнього світу, політичні вчення доби Середньовіччя й Нового часу, провідні політичні доктрини сучасності та вміти аналізувати історичні корені виникнення політичних теорій та їх реалізації в Україні й інших країнах світу.

З «Теорії міжнародних відносин» студент повинен знати основні наукові школи та напрямки теорії міжнародних відносин, уявляти міжнародні відносини як суспільно-історичний феномен, визначати суб'єкти міжнародних відносин та процес детермінації зовнішньополітичної поведінки суб'єктів міжнародних відносин, знати механізм та процес прийняття зовнішньополітичного рішення. Вивчення цього курсу передбачає знання глобальної системи міжнародних відносин, проблеми «сили» в теорії міжнародних відносин, проблеми співробітництва та інтеграції в міжнародних відносинах та міжнародні конфлікти. Студент повинен вміти використовувати на практиці положення теорії міжнародних відносин.

Продовженням даної дисципліни є курс «Міжнародні відносини і світова політики». Вивчення цього курсу передбачає знання студентом процесу історії та політології міжнародних відносин, зовнішньої політики країн, світової політики, зовнішньої політики України в складі СРСР з метою використання на практиці теоретичних положень для аналізу міжнародних відносин і зовнішньої політики країн світу.

По закінченню вивчення дисципліни «Дипломатична і консульська служба» бакалавр повинен знати поняття дипломатії та дипломатичної служби, державні органи зовнішніх зносин та дипломатичної служби, процедуру встановлення дипломатичних відносин і відкриття дипломатичних представництв та завершення дипломатичної місії, структуру і персонал дипломатичного представництва, функції дипломатичних представництв та засоби їх здійснення, дипломатичні і консульські привілеї та імунітети, специфічні галузі дипломатії, техніку ведення дипломатичних переговорів, встановлення консульських відносин й функції консульських установ та засоби їх виконання, спеціальні місії як форма дипломатії, міжнародні організації як форма та вияв багатосторонньої дипломатії, питання дипломатичної практики в роботі міжнародних конференцій і нарад, методи та засоби дипломатичної комунікації, питання дипломатичного протоколу.

З метою використання знань про міжнародні організації та можливості участі в їх діяльності як в Україні, так і за її межами з курсу «Міжнародні організації» бакалавр повинен знати історію міжнародних організацій, про ООН і основи її функціонування, структуру та роль у світовій політиці, про спеціалізовані установи ООН: економічні установи ООН, ЮНЕСКО, Міжнародну організацію праці, фінансові спеціалізовані установи; про Організацію Північноатлантичного договору (НАТО), міжурядові регіональні організації, ОБСЄ, регіональні організації союзного типу, Європейський Союз, неурядові міжнародні організації

По закінченню вивчення дисципліни «Порівняльне конституційне право» бакалавр повинен мати знання про конституційне право в системі публічного права, його джерела, норми та дію, володіти поняттями «Конституція», «Конституціоналізм» та використовувати їх, знати поняття «Держава», «Нація», «Державний суверенітет», володіти знаннями про форми держав, основні права та юридичний статус основних прав, представницьку демократію, політичний процес, законодавчу й виконавчу владу, місцеве самоврядування, територіальну автономію, судову владу, про плюралістичні та монократичні режими.

З дисципліни «Міжнародне публічне право» студент повинен мати знання про норми міжнародного публічного права та його джерела, основні принципи, систему і структуру сучасного міжнародного права, про міжнародне і внутрішньодержавне право та суб’єкти міжнародного права, про визнання та правонаступництво держав, відповідальність і санкції в міжнародному праві, вирішення міжнародних спорів. З курсу «Міжнародне приватне право» бакалавр повинен оволодіти поняттями міжнародного приватного права, знати про джерела, загальні начала й суб’єктів міжнародного приватного права, склад норм міжнародного приватного права

Студент повинен знати основні поняття курсу «Міжнародна інформація» як джерела міжнародної інформації її правові основи, міжнародну інформаційну політику, проблеми міжнародної інформаційної безпеки, прикладні аспекти міжнародної інформації та інформаційне забезпечення національних інтересів і зовнішньої політики України у міжнародному інформаційному просторі. За разультатами вивчення дисципліни «Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах» він повинен показати вміння використовувати засоби інформаційно-аналітичної діяльності та методи інформаційно-аналітичної роботи й аналітико-синтетичної обробки інформації, Підготовка інформаційно-аналітичних документів.

З дисципліни «Конфліктологія та теорія переговорів» студент повинен знати методи аналізу конфліктних ситуацій, поняття «Міжнародний політичний конфлікт», основні підходи до вивчення та аналізу конфліктів, етнонаціональні конфлікти.

За результатами вивчення дисципліни «Іноземна мова спеціальності» студенти повинні показати вміння використовувати іноземну мову в практичній діяльності за спеціальністю, провадити прямий і зворотний переклад документів з іноземної мови, професійні уміння та навички використання тематичного словника функціональної лексики у галузі міжнародних відносин, юриспруденції, економіки, та навички перекладу документації за фахом з української мови на англійську.

Студент має вміти:

- аналізувати історичні корені виникнення конкретних ситуацій в міжнародних відносинах України з іншими країнами світу;

  • аналізувати історичні корені виникнення політичних теорій та їх реалізації в Україні й інших країнах світу;

  • використовувати на практиці положення теорії міжнародних відносин;

  • використовувати на практиці теоретичні положення для аналізу міжнародних відносин і зовнішньої політики країн світу;

  • знати вимоги до виконання посадових обов’язків представників дипломатичної та консульської служб та до використання в комунікаціях, бесідах, переговорах правила дипломатичного протоколу та етикету;

  • використовувати знання про міжнародні організації і брати участь в їх діяльності як в Україні, так і за її межами;

  • використовувати в своїй діяльності норми конституційного права України та інших держав;

  • використовувати в своїй діяльності норми міжнародного публічного права;

  • використовувати в своїй діяльності норми міжнародного приватного права;

  • аналізувати економічні причини виникнення конкретних ситуацій в міжнародних відносинах України з іншими країнами світу;

  • використовувати на практиці теоретичні положення для аналізу міжнародних економічних відносин;

  • використовувати на практиці теоретичні положення для аналізу міжнародних економічних зв’язків України з іншими країнами світу;

  • проводити ефективний менеджмент і маркетинг;

  • вміти використовувати програмно-технічні засоби інформатики та сучасні інформаційні системи і технології;

  • володіти вміннями використовувати методи і засоби інформаційно-аналітичної діяльності та методами міжнародної інформації;

  • використовувати методи аналізу конфліктних ситуацій;

  • знати вимоги до проведення наукових досліджень, володіти методологію та методикою наукових досліджень, вміннями впровадження результатів наукових досліджень;

  • одержувати нову інформацію зі спеціальності та впроваджувати її у професійній діяльності, готувати тексти до публікації, реферувати;

  • використовувати інформаційні джерела з мотиваційною, ілюстративною, інформаційною і верифікаційною метою;

  • формувати розуміння єдності, невіддільності України від європейського та світового контексту;

  • складати проекти документів, забезпечуючи їх наступність і враховуючи специфіку (напрями діяльності) установи;

  • вдосконалювати організацію формування і первинного обліку справ у діловодстві установи (підрозділу).

Програма тестового державного екзамену як як комплексна перевірка знань з напряму підготовки «Країнознавство» для освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» охоплює увесь спектр навчальних дисциплін, що передбачений державною атестацією за освітньо-професійною програмою підготовки бакалаврів історії.