Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бак.країн.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

Дипломатичний протокол та етикет

Дипломатія, дипломати, дипломатичний протокол та етикет. Поняття «протокол», «етикет», «церемоніал». Витоки та еволюція протокольно-етикетних правил, їх місце та роль в розвитку сучасного міжнародного співробітництва. Протокол та етикет як відображення норм міжнародного права та традицій міжнародної ввічливості. Принцип взаємності в протоколі міждержавних відносин. Державний протокол як засіб самоідентифікації країни в світовім співтоваристві. Навички та культура міжнародного спілкування в професіональній діловій етиці.

Історія дипломатичного протоколу та етикету. «Віденський регламент» (1815 р.), «Аахенський протокол» (1818 р.), Конвенція про дипломатичні відносини (1961 р.). Історія кодификації протокольних норм. Розробка основних положень протокольної практики в повоєнний період. Державний протокол України. Сучасна організація української протокольної служби.

Особисті візити та бесіди дипломатів. Порядок прийому при особистому візиті. Протокол та переговорний процес. Протокол двосторонніх та багатосторонніх переговорів. Склад делегації та протокольне старшинство в делегації. Рукостискання. Ввічливість та такт. Комплімент та лестощі. Емоції. Вербальні та невербальні засоби. Міміка та жести. Зовнішній вигляд. Знання національних особливостей як умова плодотворного співробітництва представників різних культур. Національні особливості етикету США, Великобританії, Німеччини, Франції, Італії, Польщі, Китаю, Японії, Арабських країн.

Форми та правила вітань, представлень. Правила етикету та встановлення ділових контактів. Знайомство. Представлення. Протокольні форми привітань. Перше враження та його роль в ділових відносинах. Рукостискання. Ввічливість і такт. Комплімент та лестощі. Емоції . Вербальні та невербальні засоби. Міміка та жести. Застосування титулів та звань.

Візити на високому на найвищому рівнях. Порядок прийому голів держав, голів урядів, міністрів закордонних справ зарубіжних держав в Україні. Основні положення державної протокольної практики України. Види візитів на високому та найвищому рівнях та їх особливості. Об’єм протокольних заходів та рівень персональної участі офіційних осіб. Узгодження строків та характеру візиту. Підготовка проекту розпорядження, програми візиту та іншої документації. Питання координації. Розподіл функцій та обов’язків між різними підрозділами та службами при підготовці візиту. Протокол візитів. Церемонія зустрічі та проводів, її особливості в залежності від характеру та формату візиту. Порядок розміщення. Переговори та бесіди. Підписання документів. Церемоніал покладення вінку. Обмін подарунками. Поїздка по країні. Особливості протокольної практики прийому вищих посадових осіб держав світу.

Церемоніали в протокольній практиці України. Церемоніал офіційних заходів та протокол дипломатичних прийомів. Церемоніал урочистих державних актів. Національні традиції. Святкові церемонії. Протокольні заходи як одна з форм повсякденної роботи диппредставництва. Дипломатичні прийоми. Види приймів та їх протокольні особливості. Підготовка та проведення прийомів – привід та час. Запрошення на прийом та порядок відповіді на запрошення. Характер офіційних та неофіційних приймів. Протокол та етикет дипломатичних прийомів. Зустріч та проводи гостей. Прихід та ухід з прийому. Порядок обслуговування. Протокольне старшинство та розсадка. Принципи розсадки. Варіанти розсадки. Протокольна техніка та її використання. Організація прийому в посольстві. Особливості проведення дипломатичних прийомів в окремих країнах.

Зовнішній вигляд офіційної особи, дипломата, політика. Зовнішній вигляд офіційної особи, відповідність місцю, часу та характеру події. Вимоги, що пред’являються до офіційного чоловічого та жіночого костюмів. Головні убори. Макіяж. Аксесуари.

Дипломатичні прийоми. Поняття, значення та види прийомів: офіційні та неофіційні, з розсадкою і без розсадки, денні («бокал шампанського», «бокал вина», сніданок) та вечірні (обід, «обід-буфет», «коктейль», «фуршет», вечеря, чай, «жур фікс»). Підготовка прийому: вибір виду та місця проведення, облаштування помешкання для прийому, списки запрошених, складання меню. Правила оформлення та розсилка запрошень. Відповіді на запрошення. Порядок проведення прийому з розсадкою гостей. План розсадки та кувертна картка. Правила розсадки на чоловічих прийомах, жіночих та змішаних. Сервіровка стола та обслуговування. Сценарій прийому. Обмін промовами та тостами. Особливості проведення прийомів без розсадки. Правила етикету для гостей та господарів. Прихід на прийом та ухід з прийому. Зустріч гостей. Культура поведінки за столом. Проводи гостей.

Етикет дарування та приймання подарунків. Вибір, правила вручення та прийому подарунків та сувенірів. Врахування протокольної ієрархії в делегації зарубіжних партнерів при обміні подарунками. Універсальні та недопустимі подарунки та сувеніри. Відмова від подарунка. Дарування квітів. Вибір квітів, складання букету. Правила вручення та прийому.

Візитні картки. Призначення візитної картки. Правила оформлення. Практика використання: знайомство, висловлення подяки, співчуття, від’їзд з країни, запрошення на прийом, зміна адреси та ін. Етикетні норми користування візитною карткою.

Етикет телефонної розмови. Універсальні мовні етикетні формули. Культура офіційного спілкування по телефону.

Міжнародна ввічливість. Протокол прийому високих гостей – відображення норм міжнародної ввічливості, звичаїв та традицій. Історія правил гостинності та становлення протокольної практики прийому високих зарубіжних гостей. Церемоніал візитів та протокольні почесті. Протокольні подарунки та їх історія. Протокольні заходи. Офіційні та неофіційні дипломатичні прийоми. Види прийомів та їх особливості. Протокольне старшинство учасників офіційних заходів. Ціна протокольно помилки.

Функція Управління Державного протоколу МЗС України. Структура. Основні завдання та функції. Основні вимоги до співробітників протокольної служби.

Протокольні функції дипломатичного представництва. Дипломатичне представництво. Початок та завершення дипломатичної місії. Протокол призначення голови диппредставництва та порядок його акредитації. Протокольна практика церемоніалу вручення вірчих грамот. Протокольні візити до та після вручення вірчих грамот. Дипломатичний корпус. Дуайен. Привілегії та імунітети дипломатів. Функціональна теорія імунітетів. Територіальна та особиста недоторканість та її межі.

Протокол та війна. Розрив дипломатичних відносин.

Протокол в міжнародних організаціях, на міжнародних конференціях та нарадах. Протокол та переговорний процес. Протокол двосторонніх та багатосторонніх переговорів. Склад делегацій та протокольне старшинство в делегації. Порядок зустрічі делегації. Підготовка помешкання та розсадка за столом переговорів. Порядок підписання двосторонніх та багатосторонніх документів. Організація протокольних заходів від імені голови делегації та її членів. Протокол міжнародних конференцій. Порядок розсадки делегацій в залах засідань різних міжнародних форумів. Імунітети та привілеї учасників міжнародних конференцій. Дипломатичні документи та протокольні особливості дипломатичного листування.