Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бак.країн.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

Міжнародна інформація

Інформаційна парадигма цивілізаційного розвитку. Інформаційний вимір міжнародного співробітництва. Вплив інформаційної революції на систему міжнародних відносин. Концепції інформаційної цивілізації: динаміка і стратегії ХХІ ст. Окінавська хартія глобального інформаційного суспільства. Декларація глобальної цивілізації (2001р.)

Глобальні тенденції розвитку людства до 2015 р.: чотири версії глобалізації. Аналітичні дослідження глобалізації до 2020 р.

Інформаційна парадигма глобального міжнародного розвитку. Критерії глобалізації комунікації.

Моделі інформаціоналізму. Західні і незахідні моделі інформаційного суспільства. WSIS як стратегія глобального інформаціоналізму. Регіональні та національні програми WSIS. Декларації та План дій WSIS 2003-2005 рр.

Моделі інформаціоналізму: порівняльний аналіз глобальних, регіональних та національних програм.

Інституційні основи міжнародних інформаційних відносин. Ідеологія правового регулювання міжнародного інформаційного поля. Система і структура міжнародного інформаційного права. Міжнародні угоди про транскордонний обмін інформацією, інформаційними продуктами та послугами.

Міжнародна інформаційна політика. Історія, теорія і практика міжнародної інформаційної політики. Основні положення міжнародної інформаційної політики. Динаміка реалізації міжнародних програм. Міжнародна інформаційна політика у ХХІ ст.

Регіональна та національна інформаційна політика у міжнародних відносинах. Специфіка та основні положення регіональної інформаційної політики (європейська регіональна інформаційна політика, інформаційна політика регіону Латинської Америки та Карибського басейну, інформаційна політика Азійсько-Тихоокеанського регіону, інформаційна політика Африканського регіону та інформаційна політика країн Західної Азії). Порівняльний аналіз концепцій національної інформаційної політики країн світу.

Діяльність міжнародних організацій в галузі інформації і комунікації. Міжнародні організації у системі міжнародних інформаційних відносин. Класифікація, напрями інформаційної політики та програмної діяльності міжнародних організацій. Діяльність спеціалізованих установ ООН в галузі інформації і комунікації.

Міжнародна інформаційна політика ЮНЕСКО. Аналітичні дослідження ЮНЕСКО ХХ-ХХІ ст. Політичні стратегії ЮНЕСКО у галузі інформації і комунікації. Новий міжнародний інформаційний порядок (1980 р.). Доповідь Ш. Мак – Байда “Багато голосів – один світ”. Нова комунікативна стратегія ЮНЕСКО (1985 – 1995 рр.). Світова доповідь ЮНЕСКО з інформації (1997-1998 рр.). Інформаційне суспільство для всіх (1996 р.). Світова доповідь ЮНЕСКО з комунікації (1997/98 рр.). Стратегія суспільства знань (2001 р.). Світова доповідь ЮНЕСКО з інформації і комунікації (1999/2000 рр.). Програмні документи та доповіді ЮНЕСКО 2006-2007 рр. Участь ЮНЕСКО у WSIS 2003-2005.

Інформаційний вимір європейської інтеграції. Європа і WSIS 2003-2005 рр.: основні положення, принципи і план дій. Регіональні стратегії європейських міжурядових організацій: політичні, економічні, технологічні та правові аспекти інформаційних програм.

Діяльність Ради Європи у системі міжнародних інформаційних відносин. Інформаційна політика Ради Європи: основні принципи і програми дій. Концептуальні документи Ради Європи у галузі інформації і комунікації (1986 – 2005 рр.). Стратегії і практика реалізації інформаційної політики Ради Європи у ХХІ ст.

Практика реалізації інформаційної політики Ради Європи. Політичні, економічні, правові та комплексні Європейські міністерські конференції Ради Європи в галузі інформації і комунікації 1986-2005рр. Аналіз політичних декларацій та резолюцій Європейської конференції з інформаційної політики 2005 (Україна). Участь України у Європейських міністерських конференціях (1994, 1997, 2000, 2005). Інформаційна доповідь «Інтеграція і різноманітність: нові тенденції політики України у сфері ЗМІ та нових комунікаційних послуг» (2005 р.).

Діяльність ЄС у галузі інформації і комунікації. Історія, динаміка і практика інформаційної політики ЄС. Рамкові програми міжнародного співробітництва ЄС в галузі інформації і комунікації (1983 – 2003 рр.) і на перспективу 2015 року.

Інформаційне суспільство у політичній, економічній і програмній діяльності ЄС. Доповідь М.Бангеманна «Інформаційне суспільство – виклик для Європи» (1994 р.), документи ЄС 1995–1997 рр. ЄС і WSIS 2003-2005 рр.: трансформація стратегій у ХХІ ст. План дій Україна-ЄС за напрямком «інформаційне суспільство».

Інформаційний ринок ЄС. Структура інформаційного ринку ЄС. Політика міжнародної конкуренції на інформаційному ринку ЄС. Перспективи участі країн – сусідів ЄС в інформаційному бізнесі Європи.

Інформаційна політика країн Центральної Європейської Ініціативи. Міжнародне співробітництво в сфері ІКТ технологій та інформаційного суспільства в рамках ЦЄІ. Інформаційні програми ЦЄІ. Специфіка двостороннього співробітництва за програмами ЦЄІ.

Неурядові організації у системі міжнародних інформаційних відносин. Структурна класифікація та програми діяльності НУО у галузі інформації і комунікації. Інформаційна політика НУО у міжнародних відносинах: права людини; права ЗМІК; демократизація суспільства; громадська думка; інформаційне суспільство; громадська дипломатія; гуманітарна безпека.

Практика діяльності НУО у сфері інформації і комунікації. НУО і WSIS 2003–2005. Участь НУО у глобальних програмах з інформації і комунікації та спеціальних проектах міжнародних універсальних організацій. Форуми НУО в рамках Європейських міністерських конференцій (1986-2005 рр.). Участь НУО України у міжнародному інформаційному співробітництві.

Міжнародна інформаційна безпека: політичні, правові та технологічні чинники. Вплив інформаційної революції на міжнародну систему підтримання миру і безпеки. Політичні, правові та технологічні чинники міжнародної інформаційної безпеки. Прогностичні моделі міжнародної інформаційної безпеки. Типологія інформаційних загроз. Спеціальні інформаційні операції.

Регіональна та національна інформаційна безпека. Інформаційна безпека у програмах і практиці діяльності європейських регіональних організацій РЄ, ЄС, ОБСЄ та НАТО. Порівняльний аналіз національних стратегій інформаційної безпеки країн світу. Концепція інформаційної безпеки України у системі міжнародних відносин.

Інформаційна економіка. Концепції інформаційної економіки. Основні поняття і закони. Регіональні та національні стратегії інформаційної економіки.

ТНК у системі міжнародних інформаційних відносин. Класифікація ТНК: у сфері медіа, видавництва та реклами; у сфері телекомунікацій; у сфері інтелектуальної власності; у сфері приладобудування та ІКТ; у сфері електронної комерції та Internet, у сфері нових комунікативних послуг. Міжнародна конкуренція ТНК на світових та регіональних ринках.

Міжнародний інформаційний бізнес. Структура міжнародного інформаційного бізнесу. Характеристика інформаційних продуктів та послуг на світовому інформаційному ринку. Динаміка і прогнозування інформаційного бізнесу до 2015 р.

Зовнішньополітичні комунікації. Зовнішньополітичні комунікації. Види і засоби здійснення зовнішньополітичних комунікацій. Управління зовнішніми та внутрішніми інформаційними потоками у дипломатичній діяльності. Міжнародна інформація у системі міжнародних відносин. Класифікація і структура.

Зовнішньополітичні комунікативні технології. Зовнішньополітичні комунікативні технології: класифікація та структура. Комунікативні технології традиційної, іміджевої, мережевої та медіадипломатії, технології державного брендінгу.

Інформаційно-аналітичне забезпечення зовнішньополітичних інтересів (традиційна дипломатія). Інформаційно-аналітична діяльність зовнішньополітичних відомств. Класифікація та структура інформаційних ресурсів зовнішньополітичних відомств. Інформаційно-роз’яснювальна робота у країні перебування.

Інформаційно-аналітичне забезпечення візитів. Інформаційне супроводження візитів. Класифікація і структура інформаційно-аналітичних та позиційних документів для візиту. Інформаційні “хвилі” для мас-медіа. Медіамоніторинг результатів візиту.

Інформаційно-аналітичні дослідження в міжнародних відносинах. Інформаційно-аналітичні установи у системі міжнародних відносин. Класифікація, структура і методи діяльності. Інформаційно-аналітичні продукти та послуги. Вплив інформаційно-аналітичних інституцій на прийняття зовнішньополітичних рішень.

Технології мережевої дипломатії. Концепція віртуальної дипломатії. Міжнародне співробітництво у глобальній мережі Internet. Класифікація та структура Web-сайтів зовнішньополітичних відомств. Технології мережевої дипломатії.

Медіа дипломатія. Вплив глобальних медіа на систему міжнародних відносин. Діяльність мас-медіа у сфері зовнішньої політики. Види і засоби здійснення інформаційних кампаній зовнішньополітичних відомств. Технології медіадипломатії.

Технології іміджевої дипломатії. Концепції іміджевої дипломатії. Діяльність PR-департаментів зовнішньополітичних відомств. Технології та програми формування і підтримання іміджу держав у міжнародному інформаційному просторі.

Державний та зовнішньополітичний брендінг. Поняття державного та зовнішньополітичного брендінгу. Програми державного та зовнішньополітичного брендінгу країн світу. Технології створення і просування державного бренду в системі міжнародних відносин.

Технології публічної дипломатії. Міжнародні публічні комунікації: класифікація, структура та специфіка. Технології публічної дипломатії. Вплив публічної дипломатії на міжнародні відносини.

Інформаційно-аналітичне забезпечення зовнішньополітичних інтересів України. Інформаційна підтримка зовнішньополітичної діяльності України на світовій арені. Інформаційна робота дипломатичних установ України. інформаційні ресурси зовнішньополітичного відомства. Використання комунікативних технологій у діяльності МЗС України.