Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бак.країн.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

Історія політичних теорій

Політична думка Стародавнього світу. Особливості політичних та правових вчень Стародавнього Сходу. Політична та правова ідеологія Стародавньої Індії. Політична та правова ідеологія Стародавньої Китаю. Значення політичних та правових вчень Стародавнього Сходу.

Особливості політичних та правових вчень Стародавньої Греції. Развиток демократичних вчень. Софісти. Політична та правова ідеологія Платона та Аристотеля. Значення політичних та правових вчень Стародавньої Греції.

Особливості політичних та правових вчень Стародавньої Риму. Політико-правове вчення Цицерона. Політична та правова ідеологія римских юристів. Політична та правова ідеологія раннього християнства. Зародження теократичних доктрин. Августин Блаженний. Значення політичних та правових вчень Стародавнього Риму.

Політичні вчення доби Середньовіччя. Загальна характеристика середньовічної політичної думки. Середньовічні єресі. Вчення Фоми Аквинского про державу та право. Середньовічні юристи. Значення політичних та правових вчень у Західній Європі у період середніх віків.

Політичні вчення Нового часу. Особливості політичних та правових вчень періода Англійської буржуазної революції. Вчення Т.Гоббса про державу та право. Теорія права Б.Спинози. Джон Локк та його політичні погляди. Значення політичних та правових вчень періода Англійської буржуазної революції

Особливості політичної та правової ідеології США періоду боротьби за незалежність. Т.Пейн про державу та право. Політико-правові погляди Т. Джефферсона. Погляди А.Гамильтона на право та державу США. Значення політичних та правових вчень США періоду боротьби за незалежність.

Політико-правові вчення західноєвропейського просвітництва: передумови появи та особливості концепцій. Правові та державницькі вчення німецьких просвітників. Вчення про державу та право представників італійського Просвітництва. Державно-правові концепції представників французького просвітництва. Значення та вплив на європейський та світовий розвиток. Теорія звичайного права

Провідні політичні доктрини сучасності. Особливості сучасних політичних та правових вчень. Концепція плюралістичної демократії (Г.Ласки, М.Ориу). Концепція соціальної держави (К.Мюндаль, Д.Белл) Теорія демократичного соціалізму. Соціологічна юриспруденція. (Р.Паунд,) Нормативізм Г.Кельзена. Реалістичні концепції права у США (К. Ллевеллін, Т. Арнольд, У. Кук). Вчення марксизму. Політичне вчення і программа соціальної демократії. (Ф. Лассаль). Політико-правова ідеологія анархізму (П. Прудон, М. Бакунін). Соціалістичні правові вчення.(Е. Бернштейн, К. Каутський, Ж. Сорель). Політико-правова доктрина солідаризму (Л. Дюгі). Неокантианська концепція права. (Р. Штаммлер) Значення політичних та правових вчень сучасності.

Теорія міжнародних відносин

Основні наукові школи та напрями теорії міжнародних відносин. Міжнародні відносини в історії соціально-політичної думки. Антична та середньовічна політична думка Європи про міжнародні відносини.

Вчення про природу міжнародних відносин у Стародавній Індії та Стародавньому Китаї.

Аристотель, Фукидід, М. Аврелій, Ф. Аквінський про міжнародну політику, війни та моральні підвалини людського соціуму. Міжнародна політика у доробках Н. Макіавеллі, Г. Гроція, Т. Гоббса, Дж. Локка, І. Канта, Г. Гегеля.

Парадигми сучасної міжнародно-політичної науки та основні етапи її розвитку. Витоки та еволюція європейської і американської науки про міжнародні відносини. Американська політологічна школа: від ідеалізму до біхевіорізму та постмодернізму. Політичний реалізм, неореалізм, лібералізм і неореалізм в традиціях американської політичної науки (Р. Нібур, Дж. Кеннан, Г. Моргентау, Г. Кіссінджер, З. Бжезінський, К. Волтц, Дж. Най, К. Райт, М. Каплан, С. Гофман, Дж. Розенау, Р. Роузкранс, Дж. Міршаймер, Р. Кеохейн, Ф. Фукуяма, С. Гантінгтон,).

Французька соціологічна школа міжнародних відносин (Р. Арон, М. Мерль, Г. Бутуль, Ж.-Б. Дюрозель, Б. Баді). Праксєологічна інтерпретація міжнародних відносин Т’єрі де Монбріаля.

Німецька класична і нормативна парадигма (М. Вебер, О. Нейрат, К. фон Бьоме).

Радикалізм і постмодернізм: неомарксістські та «критичні» парадигми міжнародних відносин і світової політики (А. Франк, І. Валлерстайн, Р. Кокс, Й. Галтунг, К. Мерфі, С. Гілл, Дж. Дер-Деріан).

Сучасні українські і російські політологи про світову політику, міжнародний процес і міжнародні відносини. Проблеми методології у вітчизняній міжнародно-політичній науці.

Міжнародні відносини як суспільно-історичний феномен. Міжнародні відносини і світовий соціум у контексті глобального розвитку. Світова політика і міжнародний процес сучасності.

Міжнародні та міжцивілізаційні взаємодії: концепції і реальність. Міжнародні відносини як особливий вид суспільних відносин і система міжнародних зв’язків. Видові комплекси та форми міжнародних відносин. Формаційно-історичні, ідеологічні та геополітичні критерії класифікації міжнародних відносин. Зовнішня політика і міжнародні відносини: спільне та особливе.

Суб'єкти міжнародних відносин. Сутність і еволюція держави як суб’єкта міжнародних відносин. Роль і класифікація недержавних суб’єктів міжнародних відносин. Функціональні зміни суб’єктів міжнародних відносин. Поняття національного, народного та державного суверенітету. Сучасні форми взаємодії суб’єктів (акторів) міжнародних відносин.

Процес детермінації зовнішньополітичної поведінки суб'єктів міжнародних відносин. Середовище формування зовнішньої політики. Фактори впливу на зміст зовнішньої політики. Функціональні актори зовнішньополітичної діяльності. Вектори зростання потенціалу політичної активності держави. Ієрархія цілей зовнішньої політики держави (стратегічних, тактичних та операційних).

Механізм та процес прийняття зовнішньополітичного рішення. Міжнародні відносини як процеси зовнішньополітичних взаємодій суб’єктів. Середовище формування зовнішньополітичних рішень. Процес зовнішньополітичної діяльності суб’єктів. Поля зовнішньополітичних взаємодій суб’єктів. Центри впливу на зовнішню політику держави.

Проблема «сили» в теорії міжнародних відносин. Міжнародні відносини як результат реального застосування сили суб’єктів. Формула застосування сил суб’єктів у міжнародному середовищі. Центри та поля застосування сил суб’єктів.

Глобальна система міжнародних відносин. Концепції глобального розвитку. Тлумачення глобалізації з позицій державного суверенітету. Стратегія глобального розвитку для середніх і малих держав. Глобальні проблеми людства та спроби їх міжнародного врегулювання.

Співробітництво та інтеграція в міжнародних відносинах. Поняття та сутність міжнародної інтеграції. Економічна інтеграція. Політична інтеграція. Інтеграційні процеси у Західній Європі та Північній Америці: спільне та відмінне. Вплив інтеграційних процесів на міжнародні відносини.

Міжнародний конфлікт. Міжнародні конфлікти у XX ст. Пошук мирних шляхів подолання конфліктів. Основні механізми подолання конфліктів. Міжнародні конфлікти після закінчення холодної війни.