Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бак.країн.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

Економіка та зовнішньоекономічні звязки україни

Особливості економіки України в перехідний період. Прийняття «Декларації про державний суверенітет України» (16 липня 1990 р.) та Акту про державну незалежність України (24 серпня 1991 р.). Особливості трансформаційних перетворень в економіці України. Структура економіки України. Роль держави у становленні цивілізованих ринкових відносин. Світова фінансово-економічна криза: наслідки та шляхи її подолання в Україні.

Науково-технічний потенціал України: проблеми збереження, розвитку та інтегрування в систему світового господарства. Науково-технічний потенціал України: сучасний стан та особливості територіальної організації. Поняття інноваційної діяльності та зміст інноваційних процесів в Україні. Роль держави на шляху становлення національної інноваційної системи.  Місце науково-технічного потенціалу в науково-технічному прогресі і розвитку народногосподарського комплексу України. Створення конкурентного середовища. Особливості включення науково-технічного потенціалу України в міжнародні науково-технічні зв’язки.

Інвестиційна політика. Проблема залучення іноземного капіталу в економіку України. Інвестиційна політика України в умовах перехідної економіки. Інвестиційна привабливість регіонів України Сучасний стан співробітництва України в умовах посилення інтеграційних тенденцій. Забезпечення міжнародного співробітництва на основі інноваційної моделі економічного розвитку. Політика держави з залучення іноземних інвестицій. Інвестиційне співробітництво України і ЄС . Організація та функціонування підприємств з іноземним капіталом в Україні. Вільні економічні зони. Зовнішньоекономічна безпека України.

Розвиток соціальної сфери України. Сучасний стан та особливості розміщення галузей соціальної сфери України. Освіта 3.2. Культура 3.3. Охорона здоров’я. Матеріально-побутовий комплекс. Виробництво товарів народного споживання: сучасний стан та особливості розміщення. Легка промисловість. Проблеми розвитку соціального комплексу України. Заходи з подолання наслідків фінансово-економічної кризи у сфері соціального захисту, оплати праці та зайнятості населення.

Зовнішньоекономічна політика України та проблеми її інтеграції в світове господарство. Необхідність і значення інтеграції України до СГ і МЕВ. Передумови входження України до світового економічного простору. Проблеми економічної безпеки. Трансформація структури зовнішньої торгівлі. Досягнення експортно-імпортної збалансованості. Зменшення рівня бартерного обміну. Міжнародна конкурентноздатність економіки України.

Приєднання України до COT як довгостроковий фактор стабільного розвитку. Наслідки вступу України до СОТ для окремих галузей економіки України.

Співробітництво України з країнами СНД та іншими угрупуваннями. Розвиток двосторонніх міжнародних відносин, розширення участі у європейському регіональному співробітництві, співробітництво в межах СНД. членство в міжнародних організаціях. Пріоритети України в регіональному співробітництві. Проблеми співробітництва з ЄС. Нові регіональні напрями зовнішньоеко­номічних зв'язків України.