Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бак.країн.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

Міжнародне публічне право

Поняття та характерні риси міжнародного права. Поняття та юридична природа міжнародного права. Характерні риси міжнародного права. Міждержавні відносини як об'єкт міжнародного права. Міжнародне право як особлива система права. Функції міжнародного права. Суб'єкти міжнародного права, як науки.

Історія міжнародного права та його науки. Періодизація історії міжнародного права. Розвиток міжнародного права від найдавніших часів до Вестфальського конгресу. Міжнародне право в період із 1648 року до епохи Великої французької революції. Розвиток міжнародного права від Великої французької революції до створення Версальської системи. Міжнародне право від створення Версальської системи до наших днів.

Джерела міжнародного права. Види джерел міжнародного права. Міжнародний договір як джерело міжнародного права. Особливості регулювання міжнародних відносин міжнародними звичаями. Рішення міжнародних органів та організацій. Використання міжнародно-правової доктрини як джерела міжнародного права. Ієрархія норм міжнародного права.

Система і структура сучасного міжнародного права. Поняття системи міжнародного права та її основних елементів. Галузі та інститути міжнародного права.

Основні принципи міжнародного права. Принципи міжнародного права, їх функції. Класифікація основних принципів міжнародного права. Нормативно-правовий зміст основних принципів міжнародного права.

Норми міжнародного права. Поняття, структура та види норм міжнародного права.

Міжнародне і внутрішньодержавне право. Доктринальні концепції про співвідношення міжнародного та внутрішньодержавного права. Міжнародне право та компетенція органів держав. Імплементація норм міжнародного права. Поняття, види, форми трансформації. Українське законодавство про взаємодію міжнародного та внутрішньодержавного права.

Суб’єкти міжнародного права. Поняття та види суб’єктів міжнародного права. Зміст міжнародної правосуб’єктності. Держава, як основний суб’єкт міжнародного права. Міжнародна правосуб'єктність націй і народів, які борються за незалежність. Особливості правосуб'єктності міжнародних організацій. Питання міжнародної правосуб'єктності індивідів і транснаціональних компаній.

Визнання та правонаступництво держав. Загальні питання визнання суб’єктів міжнародного права. Теорії визнання, форми визнання, засоби визнання. Теорії правонаступництва держав.

Відповідальність і санкції у міжнародному праві. Поняття, підстави та суб’єкти міжнародно-правової відповідальності. Види і форми міжнародно-правової відповідальності держав. Питання про види і форми відповідальності міжнародних організацій. Відповідальність міжнародних організацій і держав-членів. Міжнародна кримінальна відповідальність фізичних осіб. Поняття міжнародно-правових санкцій і умови їхньої правомірності. Санкції, що здійснюються державами в порядку самодопомоги. Санкції, що здійснюються державами з допомогою міжнародних організацій.

Територія у міжнародному праві. Територіальне верховенство – основа правового режиму державної території. Поняття та види територій. Розмежування сфери чинності територіального верховенства: державні кордону і їхній правовий режим. Принцип цілісності державної території і недоторканості державних кордонів. Правові підстави і засоби формування і зміни державної території. Практика вирішення територіальних питань. Міжнародні сервітути і право транзиту через іноземну територію. Міжнародні ріки і озера. Території вод під особливим правовим режимом. Міжнародно-правовий режим Арктики і Антарктики.

Вирішення міжнародних спорів. Мирні засоби загальновизнаний, правомірний засіб вирішення суперечок між державами. Безпосередні дипломатичні переговори як основна форма вирішення міжнародних суперечок. Консультації і наради на вищому рівні. Добрі послуги і посередництво. Слідчі і погоджувальні комісії. Міжнародний судовий розгляд і вирішення суперечок. Міжнародний арбітраж (третейський суд). Міжнародний суд ООН.

Право зовнішніх зносин. Поняття право зовнішніх зносин. Поняття дипломатичного та консульського права, їх джерела. Органи зовнішніх зносин держави. Дипломатичні представництва. Функції дипломатичного представництва. Дипломатичні привілеї та імунітети. Торгові представництва. Спеціальні місії. Консульські представництва. Консульські привілеї та імунітети. Постійні представництва держав при міжнародних організаціях

Міжнародно-правовий статус фізичних осіб. Громадянство як основа правового статусу людини і громадянина. Інститут громадянства у міжнародному праві. Правовий статус біженців та іноземців за міжнародним правом.

Право міжнародних договорів. Поняття і джерела права міжнародних договорів. Класифікація міжнародних договорів. Форма, структура та найменування. Порядок та стадії укладання міжнародних договорів: повноваження;підписання; ратифікація, затвердження, приєднання; депозитарій. Реєстрація та опублікування міжнародних договорів. Дія та недійсність міжнародних договорів. Тлумачення міжнародних договорів. Припинення та призупинення дії міжнародних договорів.

Міжнародне морське право. Поняття і особливості міжнародного морського права. Загальні положення про режим морських просторів і про правовий статус морських суден. Внутрішні (національні) морські води. Територіальні води. Відкрите море. Міжнародні морські протоки і канали. Континентальний шельф. Дно і надра Світового океану, розташовані за межами чинності національної юрисдикції. Міжнародний район морського дна («Район»).

Міжнародне повітряне право. Поняття міжнародного повітряного права. Правовий режим повітряного простору. Правова регламентація міжнародних повітряних сполучень. Правове положення повітряних суден при міжнародних польотах.

Міжнародне космічне право. Поняття міжнародного космічного права як галузі загального міжнародного права. Правовий режим космічного простору, небесних тіл та космічних об’єктів.

Право міжнародних організацій. Поняття та види міжнародних організацій. Правосуб’єктність міжнародних організацій. Організація Об’єднаних Націй: цілі і принципи, правовий статус; членство в ООН; органи ООН; спеціалізовані органи ООН з прав людини; спеціалізовані установи ООН. Регіональні міжнародні організації. Міжнародні конференції.

Міжнародне економічне право. Поняття, становлення і джерела міжнародного економічного права. Принципи міжнародного економічного права. Міжнародно-правове регулювання економічного співробітництва держав. Міжнародно-правове регулювання науково-технічного співробітництва держав. Міжнародні економічні договори. Міжнародні організації в сфері міждержавних економічних відносин.

Міжнародне гуманітарне право. Основні міжнародно-правові акти про права людини та їх класифікація. Джерела міжнародного захисту прав людини та основних- свобод. Міжнародні органи із захисту прав лющдини. Європейський суд з прв людини. Міжнародно-правове забезпечення та захист прав лющдини у мирний час та у період збройних конфліктів.

Міжнародне кримінальне право. Загальні питання міжнародного співробітництва в боротьбі зі злочинністю. Багатосторонні конвенції з питань боротьби з злочинністю. Злочини міжнародного характеру і зобов'язання держав по боротьбі із ними. Правова допомога по кримінальним справам. Екстрадиція: правові підстави і процедура. Міжнародні стандарти поводження з правопорушниками. Співробітництво в боротьбі зі злочинністю в рамках міжнародних організацій.

Право міжнародної безпеки. Поняття і принципи права міжнародної безпеки. Види міжнародної безпеки. Роззброєння і міжнародна безпека. Ядерне роззброєння. Запобігання незаконному поширенню технологій, науково-технічної інформації та послуг, які можуть бути використані при створенні зброї масового ураження.