Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бак.країн.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

Порівняльне конституційне право

Конституційне право в системі публічного права. Конституційне право України – національна галузь права України. Поняття і предмет конституційного права України. Методологічно-правове регулювання конституційного права України. Конституційно-правова відповідальність. Взаємозв’язок конституційного права з іншими галузями права України.

Джерела та норми конституційного права. Поняття і зміст джерел конституційного права України. Види джерел конституційного права. Юридична природа джерел конституційного права. Конституційно – правові норми, їх особливості та види. Порядок реалізації конституційно-правових норм.

Дія конституційного права. Типологія конституцій зарубіжних держав. Порівняльні функції конституцій зарубіжних держав. Теорії конституції в державах закордону. Порівняльні моделі писаних конституцій зарубіжних держав. Конституція як установчий закон відповідної держави. Порівняльний порядок внесення змін до конституцій зарубіжних держав. Розвиток і перегляд конституцій зарубіжних держав. Суть принципу конституційного верховенства.

Конституція. Поняття і основні властивості Конституції України. Основні етапи становлення Конституції України. Класифікація, форма і структура конституцій. Функції конституції. Реалізація конституції. Правова охорона Конституції України. Підготовка, прийняття та зміна конституції.

Конституціоналізм. Конституціоналізм як загальна теорія Конституції.

Держава та нація. Держава як суб’єкт конституційного права. Сутність держави та її закріплення в конституціях зарубіжних країн. Сучасна держава – соціальна, демократична та правова (конституційна) держава. Конституціоналізація державного механізму. Конституційно-правовий статус державних органів, його структурні елементи.

Державний суверенітет. Поняття державного суверенітету. Територіальне верховенство відповідної держави. Особисте верховенство відповідної держави. Порівняльні атрибути державного суверенітету зарубіжних країн. Порівняльні системи офіційної (державної) мови в державах закордону. Державний суверенітет і членство в наддержавних об'єднаннях (Європейський Союз).

Форми держав. Поняття форми державного правління: дефініція, ознаки. Типологія форм державного правління. Традиційні та новаційні підходи до типологізації форм державного правління. Монархічна форма правління та її види. Абсолютна і дуалістична монархії в зарубіжних країнах. Поліархічна форма державного правління та її види. Президентська (дуалістична) поліархія: поняття, ознаки, різновиди. Парламентарна поліархія: поняття, ознаки, різновиди. Змішана форма поліархічного правління: поняття, ознаки, різновиди. Територіальний устрій зарубіжних країн і організація публічної влади. Конституційні форми політико-територіального устрою держав, їх ознаки. Унітарна держава, її територіальний поділ. Конституційно-правовий статус політико-територіальних та адміністративно-територіальних одиниць. Автономія в унітарній державі. Федеративна держава. Конституційно-правовий статус суб’єктів федерації. Розподіл компетенції між федерацією та її суб’єктами. Територіальний поділ суб’єктів федерації. Поняття «політичний режим» та «державний режим» у конституційному праві. Класифікація політичних та державних режимів, їх закріплення в конституціях зарубіжних країн.

Основні права. Поняття, сутність та зміст конституційних прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, їх соціальне призначення в Україні.Історичний розвиток інституту конституційних прав, свобод та обов’язків в Україні. Принципи конституційних прав, свобод та обов’язків людини і громадянина в Україні. Система конституційних прав і свобод людини і громадянина. Система гарантій конституційних прав і свобод. Організаційно-правові та нормативно-правові гарантії. Міжнародно-правові гарантії.

Юридичний статус основних прав. Інститут Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Порядок звернення до Уповноваженого за захистом своїх прав. Процесуальні строки розгляду справ Уповноваженим. Акти Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.Захист конституційних прав і свобод в судових органах. Роль Конституційного Суду України в процесі реалізації, охорони та захисту прав, свобод і обов’язків, закріплених Конституцією України. Форми та порядок звернення громадян України та інших осіб до Конституційного Суду України. Документальне оформлення звернення до Конституційного Суду. Міжнародна інституціональна правозахисна система: загальна характеристика. Роль діяльності Європейського суду з прав людини в забезпеченні конституційних прав і свобод людини і громадянина в Україні.

Представницька демократія. Виборче право в державному (конституційному) праві. Об'єктивне та суб’єктивне виборче право. Принципи виборчого права та їх закріплення в конституційному законодавстві зарубіжних країн. Цензові та додаткові вимоги. Вибори в зарубіжних країнах. Соціальні функції виборів. Класифікація виборів. Організація і порядок проведення виборів у зарубіжних країнах. Виборчі системи в зарубіжних країнах. Класифікація виборчих систем: мажоритарна виборча система та її різновиди (відносної, абсолютної та кваліфікованої більшості); пропорційна система, її особливості в різних країнах; змішана виборча система. Політичні партії, їх місце в політичних системах зарубіжних країн. Класифікація політичних партій. Інституціоналізація політичних партій. Партійні системи зарубіжних країн, їх особливості.

Політичний процес. Принципи виборчого права в Україні; Поняття виборчого процесу. Центральна виборча комісія: Статус Центральної виборчої комісії; Основні принципи діяльності Центральної виборчої комісії Склад, порядок формування та організація діяльності Центральної виборчої комісії Повноваження Центральної виборчої комісії Правовий статус членів Центральної виборчої комісії Основні засади виборів народних депутатів України Види виборів депутатів. Порядок і строки призначення і проведення виборів депутатів. Територіальна організація виборів депутатів Виборчі комісії Списки виборців Висування і реєстрація кандидатів у депутати Гарантії діяльності партій (блоків), кандидатів у депутати, офіційних спостерігачів Голосування та встановлення результатів Оскарження рішень, дій чи бездіяльності, що стосуються процесу виборів депутатів. Відповідальність за порушення виборчого законодавства. Питання застосування законодавства про вибори. Висновки спостерігачів за процесом виборів. Кодекс поведінки міжнародних спостерігачів.

Законодавча влада. Поняття парламентаризму та парламенту у конституційному праві. Порядок формування парламентів в зарубіжних країнах, їх склад та організація. Внутрішня структура палат парламентів. Комісії (комітети) як елемент структури парламентів.  Повноваження парламентів зарубіжних країн. Законодавчі повноваження парламентів, стадії законодавчого процесу. Контрольні повноваження парламентів. Судові, фінансові та зовнішньополітичні повноваження законодавчих органів. Правовий статус депутата парламенту в зарубіжних країнах. Юридична природа депутатського мандату. Права та обов'язки парламентарія. Парламентський імунітет. Індемнітет. Об’єднання парламентаріїв.

Виконавча влада. Місцеве самоврядування. Глава держави, його місце в системі конституційної влади. Монарх, особливості його конституційно-правового статусу. Повноваження монарха. Президент: порядок обрання і заміщення посади, його повноваження. Уряд, його місце в системі державної влади. Порядок формування урядів у зарубіжних країнах, їх структура та внутрішня організація. Конституційна відповідальність урядів. Повноваження урядів, їх правотворчість.

Судова влада. Поняття і соціальні функції судової влади в зарубіжних країнах. Структура судової влади. Правовий статус суддів. Конституційно-правові принципи організації і діяльності судових систем. Система судів загальної юрисдикції. Конституційна юстиція в зарубіжних країнах. Органи конституційного контролю. Об’єкти та суб’єкти конституційного контролю. Види конституційного контролю. Компетенція органів конституційного контролю і механізм її реалізації.

Плюралістичні режими. Конституційна модель напівпрезидентського режиму в зарубіжних державах (Франція, Польща, Болгарія, Хорватія, Румунія, Росія та ін.). Історичні витоки. Відмінні ознаки. Порівняльна інституціональна база.

Монократичні режими. Конституційно-авторитарні режими в зарубіжних державах (архаїчні та модернізовані монархії, диктатури, військові та квазі-демократичні режими, тощо). Історична детермінованість, відмінні ознаки. Порівняльна інституціональна база. Конституційно-тоталітарні режими в зарубіжних державах. Ідеологічна природа. Система партійного правління. Уподвійненість інституціональної бази. Право-тоталітарні режими (фашистські, націонал-соціалістичні та ін.). Ліво-тоталітарні режими («радянської влади», «демократичної диктатури», «чхонсанрі», «революційної влади» та ін.). Теократичні режими.