Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бак.іст..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

Загальна етнологія

Предмет, завдання і основні поняття етнології. Розвиток етнологічної науки. Визначення етнології. Предмет та завдання етнології. Методи дослідження. Джерела етнології та зв'язок з другими науками: історія первісного суспільства, археологія, антропологія, кліматологія, лінгвістика, етносоціологія, релігієзнавство, фольклористика, статистика, демографія, етнодемографія та ін. Основні поняття етнології: форми людських спільнот, «етнос», «етнічність», «нація», «народ».

Розвиток етнографічних знань у стародавні часи і добу античності. Епоха середньовіччя. Великі географічні відкриття та етнографічний світогляд нового часу. Становлення етнології як науки у середині XIX ст. Етнологічні школи: еволюціонізм, дифузіонізм, соціологічна школа, функціоналізм, етнопсихологія. Новітні концепції в етнології.

Основні риси й ознаки етносів. Класифікація етносів. Етнос та його ознаки: мова, територія, етнічна культура, етнічна самосвідомість і самоназва (етнонім). Ієрархія етносу: етнікос, етносоціальний організм, субетнос, етнічні групи, етнографічні групи. Метаетнічні спільноти (політичні, лінгвістичні, конфесіональні). Характеристика, причини і шляхи формування.

Етногенетичні процеси: Загальна характеристика етноеволюційних та етнотрансформаційних процесів. Етнороз'єднавчі процеси – парциація, сепарація, дисперсизація. Етнооб'єднавчі процеси – консолідація, асиміляція, інтеграція, конвергенція, міксація. Етнічні проси в сучасному світі.

Етнічний склад народів світу та принципи його класифікації. Поняття «історико-етнографічна область». Географічна, релігійна, расова, етнолінгвістична класифікації. Класифікація народів світу за господарчо-культурними типами.

Етногенез, етнічна історія, матеріальна та духовна культура народів світу. Народи Австраліі і Океанії. Історико-етнографічні області: австралійська, меланезійська, полінезійська, мікронезійська. Проблема заселення Австраліі і Океанії. Антропологічний та лінгвістичний склад населення. Господарство і матеріальна культура населення, та їх регіональні особливості. Суспільний устрій. Процеси майнового і суспільного розподілу, становлення класів. Інститути влади. Сімейно-шлюбні відношення. Духовна культура. Європейська колонізація та іі наслідки.

Народи Африки. Доколоніальна історія Африки. Примітивні державні утворення. Історико-етнографічні області: Єгипет і країни Магрібу, Північно-Східна Африка Східний Судан, Західна Тропічна Африка, Південно-Східна Африка, Мадагаскар. Антропологічна та лінгвістична класифікація. Особливості господарчого укладу та матеріальної культури. Суспільний устрій, та його локальні особливості. Духовна культура африканців. Європейська колонізація та ії наслідки. Сучасні етнічні та культурні процеси в Африці.

Народи Америки. Проблема заселення Америки. Антропологічний та мовний склад корінного населення. Історико-етнографічні області Північної Америки: господарство і матеріальна культура, суспільний устрій, духовна культура. Історико-етнографічні області Південної Америки: господарство і матеріальна культура, суспільний устрій, духовна культура. Американські цивілізації: ацтеки, майя, інки. Європейська колонізація та сучасна етнокарта Америки.

Народи Азії. Етнічний склад народів Азії. Лінгвістична та антропологічна класифікація. Історико-етнографічні області Азії. Особливості етнічних процесів. Передня Азія: специфіка господарства та матеріальна культура. Суспільний устрій, сімейно-шлюбні відносини, пережитки первісних відносин. Духовна культура. Південна Азія: історико-етнографічні групи та господарчо-культурні типи. Матеріальна культура. Сучасний стан варно-кастової системи. Сімейно-шлюбні відносини. Духовна культура. Центральна Азія: історико-етнографічні області та господарчо-культурні типи. Матеріальна культура. Специфіка соціально-економічних відношень. Звичаї та світогляд китайців. Східна Азія: проблеми етногенезу. Проблема айнів. Господарство і матеріальна культура. Духовна культура. Народи Середньої Азії та Казахстану: Етногенез та етнічна історія народів Середньої Азії та Казахстану. Лінгвістична та антропологічна класифікація. Традиційні типи господарства та їх еволюція. Традиції суспільного та духовного життя.

Народи Сибіру. Етнічний, мовний і антропологічний склад населення Сибіру. Проблеми етногенезу. Історико-етнографічні області і господарчо-культурні типи. Матеріальна культура. Особливості суспільного устрою. Духовна культура. Російська колонізація Сибіру та ії наслідки.

Народи Північного Кавказу. Етногенез и етнічна історія народів Північного Кавказу. Етнічний, мовний і антропологічний склад населення. Господарчий уклад, загальні риси та регіональні особливості. Матеріальна культура. Традиції суспільного та духовного життя.

Народи Європи. Етнічний склад народів Європи. Проблема етногенезу і етнічної історії. Лінгвістична та антропологічна класифікація. Історико-етнографічні області Європи. Регіональні традиційні типи господарства і матеріальної культури. Пережитки суспільних відносин у народів Європи.