Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бак.іст..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

Іі. Критерії оцінюванн критерії оцінювання відповідей студентів денного відділення

Знання й уміння студентів денного відділення оцінюються державною екзаменаційною комісією відповідно до вимог кредитно-модульної системи.

Екзаменаційний білет складається з трьох теоретичних питань та 10 тестових завдань. За кожну правильну відповідь на теоретичне питання студент може отримати максимально 30 балів, за кожну правильну відповідь на тестові питання – 1 бал.

Оцінювання теоретичних питань:

Оцінка «відмінно» (27–30 балів) виставляється за розуміння і вміння аналізувати основні тенденції світового історичного процесу, еволюції людства з найдавніших часів до сьогодення; знання з світової історії в цілому, України зокрема, основні віхи розвитку, конкретну історію окремих регіонів і країн; знання вузлових проблем світової історії та характер висвітлення їх у працях вітчизняних та зарубіжних істориків; розуміння і вміння аналізувати основні тенденції історичного процесу в Україні на фоні світової еволюції людства з найдавніших часів до сьогодення; знання вузлових проблем з історії України та висвітлення їх в працях вітчизняних істориків та фахівців діаспори; знання етнічної карти України, етногенезу українського народу; знання і вміння використовувати спеціальні історичні дисципліни щодо висвітлення історії; послідовний виклад матеріалу з висновками в кінці відповіді; вільне володіння нормами сучасної української літературної мови.

Допускається 1–3 неточності у викладі матеріалу, які не впливають на правильні висновки чи рішення, отриманий високий результат.

Оцінка «добре» (22–26 бали) передбачає вміння студента виділяти головні етапи та чинники історичного розвитку в Україні на фоні світової еволюції людства з найдавніших часів до сьогодення; знання особливостей перебування українських земель у складі різних державних утворень, багатогранності і суперечливості економічного, політичного, культурного, ідейного життя українського народу; ґрунтовні знання з світової історії; знання вузлових проблем історії України та висвітлення їх у працях вітчизняних та зарубіжних істориків; володіння категоріальним апаратом на сучасному рівні, навиками історіографічного та джерелознавчого аналізу; послідовний виклад матеріалу; вільне володіння нормами сучасної української мови.

Допускається 1-2 неточності у використанні понятійного матеріалу, незначні погрішності в узагальненнях та висновках, які не впливають на загальний добрий рівень виконаного завдання.

Оцінка «задовільно» (17–21 балів) ставиться, якщо студент зміст матеріалу виклав частково, з недотриманням в окремих випадках послідовності; студент частково володіє знаннями фактичного матеріалу з історії України та всесвітньої історії; міжпредметні зв’язки передаються спрощено; при поясненні понять допущено помилки; суть питання взагалі розкрита, не зважаючи на зазначені вище упущення; виявлено недостатнє володіння нормами сучасної української мови.

Оцінка «незадовільно» (1–16 балів) ставиться, якщо студент основний зміст питань не розкрив; висновки не обґрунтував; не виявив знання основних тенденцій світового історичного процесу, еволюції людства з найдавніших часів до сьогодення; не виявив знання з світової історії в цілому, України зокрема, основних віх їх розвитку, конкретної історії окремих регіонів і країн; продемонстрував невміння володіти категоріальним апаратом; не виявив знання з спеціальних історичних дисциплін; виявлено слабке володіння нормами сучасної української літературної мови.

Кожний екзаменаційний білет містить 10 тестових завдань, правильна відповідь на кожне з них оцінюється у 1 бал.

Відповіді на всі теоретичні питання та тестові завдання оцінюються єдиною оцінкою відповідно до вимог кредитно-модульної системи

За шкалою ECTS

За шкалою університету

За національною шкалою

А

90–100

(відмінно)

5

(відмінно)

В

85–89

(дуже добре)

4

(добре)

С

75–84

(добре)

D

70–74

(задовільно)

3

(задовільно)

Е

60–69

(достатньо)

FX

35–59

(незадовільно з можливістю повторного складання)

2

(незадовільно)

F

1–34

(незадовільно з обов’язковим повторним курсом)