Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бак.іст..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

Історія країн центральної та південно-східної європи

Розселення слов'янських племен у першій половині І тис. н. е. Походження слов'ян. Територія слов'янського розселення. Суспільний лад і господарство слов'ян у VI-VIII ст. Розкладання первіснообщинного ладу і складання феодальних відносин. Господарство. Суспільний лад. Племінні союзи. Слов'яни і Візантійська імперія в VI-VII ст.

Етнічні та державотворчі процеси в Центральній і Південно-Східній Європі (IV-X ст.). Велике переселення народів та участь у ньому слов'ян. Кочовики і слов'яни. Розселення слов'ян та його наслідки Утворення Болгарської держави і народності. Богомільський рух. Болгарія під владою Візантії. Друге Болгарське царство. Утворення Сербської держави. Утворення Хорватської держави. Словенці в VII-XI ст. Великоморавська держава. Давньопольська держава. Прийняття християнства. Діяльність Кирила та Мефодія

Піднесення та занепад слов'янських середньовічних держав (XI-XV ст.). Чехія і Словаччина в XII-XIV ст. Внутрішня і німецька колонізація. Гуситський рух. Утворення станової монархії.

Феодальна роздробленість і боротьба за відновлення єдиної Польської держави (друга половина XII – середина XIV ст.). Станова монархія в Польщі другої половини XIV - кінця XV ст. Османське завоювання Балкан.

Слов'янські народи в ранній новий період (XVI-XVIII ст.). Південно-слов'янські землі під владою Туреччини. Боротьба південно-слов'янських народів проти турецького ярма.

Хорватія під владою Габсбургів у XVI-XVIII ст. Словенські землі під владою Габсбургів і Венеції в XVI- XVIII ст.

Соціально-економічний і політичний розвиток Чехії і Словаччини у 1526-1781 рр. Річ Посполита. Початок розпаду феодальних і розвитку капіталістичних відносин на польських землях. Поділи Речі Посполитої.

Початок процесів модернізації в Центральній і Південно-Східній Європі: кінець XVIII – перша половина ХІХ ст. Політичне становище й економічний розвиток польських земель наприкінці XVIII – у першій половині XIX ст. Розвиток польського національно-визвольного руху.

Промислова революція в чеських землях. Чеське національне відродження. Революційний і національний рух у Чехії в 1848–1849 рр. Революційний і національний рух у Словаччині. Південно-слов'янські землі під владою Австрії наприкінці XVIII – першій половині XIX ст.

Сербія на шляху до повної незалежності. Чорногорія в боротьбі за незалежність. Боснія і Герцеговина наприкінці XVIII – 70-х рр. XIX ст. Болгарія наприкінці XVIII – 70-х рр. XIX ст. Російсько-турецька війна 1877-1878 р. і звільнення Болгарії.

Слов'янські народи Центральної і Південно-Східної Європи в другій половині ХІХ - на початку ХХ ст. Чеські землі і Словаччина в другій половині XIX – початку XX ст. Політична боротьба в чеських землях. Національна і політична боротьба в Словаччині. Від повстання 1863-1864 р. до початку робітничого руху в Королівстві Польському. Польська еміграція.

Соціально-економічний і політичний розвиток Сербії наприкінці XIX – початку XX ст. Балканські війни 1912-1913 р. Економічний і політичний розвиток Чорногорії наприкінці XIX – початку XX ст. Соціально-економічний і політичний розвиток Хорватії, Словенії і Воєводіної в другій половині XIX – початку XX ст. Розвиток визвольного руху в південно-слов'янських землях Австро-Угорщини. Південні і західні слов'яни в роки Першої світової війни

Держави Центральної і Південно-Східної Європи між двома світовими війнами. Чехословаччина в 1918-1939 р. Утворення буржуазної республіки. Погроза фашизму і гітлерівської агресії проти Чехословаччини. Польща в 1918-1939 р. Створення Польської держави. Часткова і тимчасова стабілізація капіталізму. Установлення режиму санації. Зовнішня політика Польщі напередодні другої світової війни.

Утворення Королівства сербів, хорватів і словенців (СХС). Державний переворот 1929 р. Крах режиму монархічної диктатури. Болгарія в період післявоєнного революційного підйому. Червневий переворот 1923 р. Болгарія в період монархо-фашистського режиму і підготовки до війни.

Слов'янські народи в роки Другої світової війни. Пакт Молотова-Ріббентропа та окупація Польщі. Окупаційний режим. Рух Опору. Звільнення Польщі від фашистської окупації.

Розчленовування Чехословаччини. Рух Опору. Словацьке національне повстання. Травневе повстання і завершення звільнення Чехословаччини. Окупація і поділ Югославії. Рух Опору. Перемога народної революції. Антифашистська боротьба болгарського народу в 1941-1943 р. Народне повстання 9 вересня 1944 р.

Держави Центральної і Південно-Східної Європи в другій половині ХХ ст. Революційні перетворення в ПНР у 1944–1949 рр. Будівництво соціалістичного суспільства. Криза початку 80-х рр. і боротьба ПОРП за його подолання. Революційні перетворення у ЧССР 1945-1948 р. Будівництво соціалізму. Суспільно-політична криза 1968–1969 рр. і її подолання. Боротьба за укріплення народно-демократичної влади в Болгарії. Будівництво соціалізму. Утворення Федеративної Народної Республіки Югославії. Будівництво соціалізму. Особливості державно-адміністративного устрою у 1980-1990 рр.

Держави Центральної і Південно-Східної Європи на сучасному етапі. Відновлення президентської республіки в Польщі. «Оксамитова революція». Національні відносини та розпад Чехословаччини. «Ніжна революція» та створення президентської республіки в Болгарії. Національні відносини в Югославії: характер, етапи, наслідки. Югославія у 90-ті рр. ХХ ст. – на початку ХХІ ст. Косовська проблема: джерела, події, результати. Словенія у 90-ті рр. ХХ ст. – на початку ХХІ ст. Хорватія у 90-ті рр. ХХ ст. – на початку ХХІ ст. Боснія і Герцеговина у 90-ті рр. ХХ ст. – на початку ХХІ ст. Македонія у 90-ті рр. ХХ ст. – на початку ХХІ ст.

Вступ Польщі, Чехії, Словаччини, Болгарії та Словенії у ЄС: етапи, наслідки.