Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бак.іст..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

Ііі. Структура програми історія філософської думки україни

Філософія стародавньої України. Міфологія – як джерело становлення філософської культури. Міфологічні вірування слов’ян. Відчуття та розуміння космосу, проблема начал. Роздуми про людину. Моральні та естетичні норми. Уявлення про правові відносини. Первісні релігійні уявлення. Народна культура.

Філософська думка Русі (ІХ – перша половина ХІІІ ст.). Роль християнства у становленні філософської думки Київської Русі. Поняття філософії у києво-руській культурі. Онтологічні та натурфілософські уявлення діячів культури Київської Русі. Гносеологічна проблематика у пам’ятках Київської Русі. Розуміння людини та її сутності у культурі Київської Русі. Морально – етичні уявлення в Київській Русі. Загальні особливості філософської культури Київської Русі.

Філософська думка в Україні другої половини ХІІІ – початку XVII ст. Соціально-політичні умови розвитку українських земель у добу Середньовіччя. Історичний аспект. Релігійно-філософські твори. Філософія раннього гуманізму в Україні (XV – перша половина XVI ст.). Реформаційні та гуманістичні ідеї в Україні (друга половина XVI – початок XVII ст.). Специфіка суспільно-політичного життя в Україні. Шляхи надходження гуманістичній ідей на українські землі. Особливості процесу Відродження на українських землях. Острозький культурно-освітній центр. Ідеї гуманізму та реформації у творах діячів братського руху та вченого гуртка Києво-Печерської Лаври. К.Острозький, П.Могила, З.Зизаній, М.Смотрицький.

Філософія Києво-Могилянської академії. Історичні умови формування філософських поглядів діячів Києво-Могилянської академії. Філософія просвітництва в Києво-Могилянській академії. Західна філософська парадигма та викладання філософії в католицьких навчальних закладах. Схоластика XVII ст. Перехідний характер філософії від схоластики до філософії Нового часу. Петро Могила як реформатор філософської науки в Україні. Інокентій Гізель, Іоаасаф Крюковський, Стефан Яворський. Феофан Прокопович, Георгій Кониський. Проблеми логіки і гносеології, онтологія і натурфілософія, етика і політика. Раціоналізація православ’я.

Філософія Г. Сковороди. Філософські проблеми вивчення спадщини. Античність і середньовіччя. Сковорода і філософія Нового часу. Сковорода і просвітництво. Філософія бароко у творчості Сковороди. Життєвий шлях і творчість. Платонізм та стоїцизм як джерела філософської спадщини Сковороди. Проблеми пізнання, самопізнання і богопізнання у творчості сковороди. Проблеми свободи, людини, етичні погляди. Споріднена праця. Сковорода як релігійний та світський мислитель.

Філософія українського Просвітництва (друга половина XVIII – перша половина ХІХ ст.). Історичні умови розвитку філософської думки кінця XVIII – першої половини ХІХ ст. Філософські ідеї у творчості українських вчених-романтиків. Романтичне спрямування філософських та суспільно-політичних поглядів українських діячів: М.Гоголь, кирило-мефодіївці, Т. Шевченко. Розвиток філософської думки епохи романтизму на західноукраїнських землях: Поширення просвітницьких ідей у середовищі греко-католицьких священиків Галичини. «Руська Трійця». П. Лодій.

Філософія в Україні середини ХІХ ст. Київська релігійно-філософська школа. Поширення ідей німецьких філософів. І.Скворцов, П.Авсенєв, Й.Михневич, О.Новицький, С.Гогоцький. Основні ідеї філософії П. Юркевича: дух і свідомість; вчення про ідею; аналіз процесу пізнання; філософія серця. О.Потебня; філософське осмислення проблеми «мислення-мова». Соціальна філософія М.Драгоманова Покоління «Молодої України» та його роль у розробці філософії національної ідеї.

Філософія в Україні кінця ХІХ – початку ХХ ст. Роль Галичини в розвиткові філософської думки України в другій половині XIX – на початку XX ст. Т. Зіньківський. Українська інтелігенція з огляду на національну ідею. Філософське значення творчості І.Франка. Філософські течії в Росії та їх відлуння в Україні: слов’янофільство та неословянофільство західництво. Історіософія М. Грушевського. Генеза філософських поглядів М. Міхновського: від «Братства Тарасівців» до «Самостійної України». Консерватизм В’ячеслава Липинського. Чинний націоналізм Дмитра Донцова. Соціально-економічна та духовна ситуація в Україні у перші десятиліття XX ст. Філософські погляди Б.Кістяківського. Ноосферна концепція В.Вернадського. Етика «конкордизму» В.Винниченка.

Філософія в українській діаспорі. Загальна характеристика творчості та життєвого шляху Д. Чижевського. Розробка Чижевським питань онтології та гносеології. Філософія культури. Історія філософії. Релігійна філософія П. Ліницького. Соціальна філософія Андрея Шептицького. Гавриїл Костельник як філософ. Філософські твори Йосифа Сліпого.

Філософія в Радянській Україні. Філософія в академічних установах та навчальних закладах України. Київ, Харків, Львів. Розробка проблем онтології, гносеології та аксіології. Розробка історії філософії, вивчення історії філософії в Україні. Семковський (Бронштейн) С. Ю., Юринець В. О., Демчук П. І., Асмус В. Ф., Шлепаков М. С., Копнін П. В., Павлов В. Т., Дученко М. В. Яценко О. І.

Сучасна філософія України. Наукові школи. Академічні установи та навчальні заклади України. Дослідження аспектів людського буття. Синергетика. Компаративізм. Канарський А. С., Тарасенко М. Ф., Горський В. С.