Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Tekhn_protsessi_vidav_poligr_spravi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Аналіз технології ротаційного трафаретного друку

Параметри аналізу

Характеристика параметрів

Можливості, що надають параметри для кінцевого споживача

Товщина барвистого шару

Лініатура сітки

Час сушіння фарби

Розміри осередків

Натяг сітки

Час позиціювання виробів у тримачі

Діаметр сітки

5. За результатами роботи скласти звіт

Модуль 3. Технології післядрукарського виробництва Лабораторна робота №12 Тема «Технологічний процес виготовлення книги в м'якій оправі (тип1, тип 3)»

Мета роботи - аналіз процесу виготовлення книги у м’якому перпльоті (тип 1 і тип 3).

Дане практичне заняття забезпечує напрацювання таких умінь:

- обґрунтувати вибір типу перепльоту для конкретного виду друкарської продукції;

- здійснювати аналіз етапів технологічного процесу виготовлення книги у м’якому перпльоті (тип 1 і тип 3)..

Вказані вміння надають можливість вирішення наступних задач:

- технологічне забезпечення процесів виготовлення друкарської продукції;

- здійснення вибору оздоблювальних матеріалів.

Хід роботи

1. Аналіз особливостей м’якої оправи.

По наявності і жорсткості сторонок книжкові оправи (палітурки) діляться на м'які, гнучкі, тверді і жорсткі. Слід зауважити, що це ділення досить умовне, оскільки воно не завжди відображає дійсне співвідношення жорсткості палітурок і лише характеризує тип вживаного для сторонок матеріалу.

У складі простих палітурок немає сторонок, і вони називаються м'якими, якщо як палітурні кришки використовується тканина або м'які сорти пластмаси.

Два головні чинники дозволили проводити і продавати мільйони екземплярів недорогих видань класичної і різноманітної сучасної художньої і документальної літератури. Один з них – розробка високошвидкісних ротаційних друкарських машин для виробництва книг і високопродуктивне палітурне устаткування, за допомогою якого зошити (блоки сторінок) приклеюються, а не пришиваються до палітурки. Інший чинник – використання системи масового розповсюдження, аналогічної тій, яка існує для журналів і газет.

У звіті з лабораторної роботи слід навести таблицю аналізу особливостей м’якої оправи (табл.19).

Таблиця 18

Аналіз особливостей м’якої оправи

Характерні особливості м’якої оправи

Технологічні інструменти забезпечення особливостей

Можливі обмеження

Споживацькі функції завдяки особливості

2. Порівняльний аналіз технологічного процесу виготовлення книг в м’якій оправі типу 1 і типу 3.

Палітурна кришка № 1 – палітурка гнучка цільнокартонного обрізу. Палітурна кришка складається з одного цілісного листа еластичного картону, розмір якого відповідає розміру двох доль аркуша видання з припуском| на обгинання корінця блоку. У місцях перегину для полегшення розкриття палітурна кришка бігується|, а при вставці блоку в кришку вона приклеюється до блоку по всій зовнішній поверхні форзаців|. В процесі виготовлення книги блок обрізається з трьох сторін разом з палітурною кришкою і розмір палітурки стає рівним розміру блоку.

Палітурні кришки № 1 мало привабливі зовні, володіють низькою зносостійкістю і розкриваністю, але їх незаперечна перевага перед кришками інших номерів – низька вартість матеріалів і виготовлення. Ці палітурки застосовуються для недорогих видань, розрахованих на короткий термін служби, причому палітурка № 1 служить, в основному, для кишенькових виробничо-інструктивних видань.

Палітурна кришка № 3 – палітурка м'яка суцільнотканева обрізна. Палітурна кришка аналогічна палітурній кришці № 1 і відрізняється від неї тільки застосуванням замість картону тканини. Тканинна кришка не вимагає біговки, оскільки розкриваність палітурки задовільна.

М'яка палітурка № 3 призначена для кишенькових видань типу розмовників. Вона має високу зносостійкість і задовільну розкриваність, тому знаходить широке застосування також для документів (паспорти, профспілкові квитки і т. п.) і загальних зошитів.

У звіті з даної роботи треба описати послідовність технологічного процесу виготовлення книг в м’якій оправі типу 1 і типу 3 та порівняти їхні основні особливості.