Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Tekhn_protsessi_vidav_poligr_spravi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Етапи технології флексографічного друку

Найменування етапу

Характеристика етапу

Результат виконання етапу

3. Аналіз методики забезпечення якості друкованого зображення

Результат флексографічного друку, обумовлений в остаточному підсумку якістю отриманого друкованого зображення, складається з багатьох складових, починаючи від оригіналу й закінчуючи обробкою продукції. Застосовувані для відтворення оригінали, з одного боку, повинні відповідати вимогам і специфіці флексографічного друку, а з іншого боку - необхідно по можливості застосовувати такі процеси, які дозволяють із найбільшою точністю відтворити цей оригінал. На стадії створення оригіналу необхідно дотримувати запобіжні заходи, що виключають наступні відхилення у відтворенні оригіналу. Неможливо домогтися високої якості продукції, якщо оригінал не відповідає вимогам і можливостям технологічного процесу.

Першим етапом відтворення оригіналу є виготовлення фотоформи, у якості якої застосовується негатив. На цій стадії необхідно правильно вибрати линиатуру растра й урахувати наступні розмірні перекручування при виготовленні форми й монтажі їх на формном циліндрі друкованої машини.

Лінійні швидкості анилоксного валика, поверхні форми з обліком мінімально необхідної деформації стиску, що запечатує матеріалу й друкованого циліндра повинні бути строго рівні. Із цих складових змінною величиною є діаметр формного циліндра, а точніше, товщина друкованої форми, що закріплює на поверхні формного циліндра. При найменшому відхиленні діаметра циліндра від розрахункового (діаметра ділильної окружності шестірні привода) спостерігається проковзування в зоні контакту форми із матеріалом, що задруковується. Це є причиною нечіткої (зі змазуванням) печатки.

У звіті необхідно описати вимоги щодо якості флексографічного друку поліграфічної продукції (табл.15).

Таблиця 15

Вимоги до якості флексографічного друку

Найменування видів поліграфічної продукції

Характеристика вимог щодо якості

Можливості флексографічного друку для забезпечення вимог

4. За результатами роботи скласти звіт.

Лабораторна робота №11 Тема «Технологічний процес друку на шовкографічному устаткуванні»

Мета роботи – 1) аналіз трафаретних рам та сіток; 2) систематизація і аналіз матеріалу щодо процесу друкування шовкографічним способом; 3) вивчення особливостей ротаційного трафаретного друку.

Дане практичне заняття забезпечує напрацювання таких умінь:

- обґрунтувати застосування друку на шовкографічних машинах для конкретного виду продукції;

- обґрунтовувати вибір параметрів технології друку на шовкографічних машинах;

- здійснювати аналіз етапів технологічного друку на шовкографічних машинах та виділяти напрямки покращання даної технології.

Вказані вміння надають можливість вирішення наступних задач:

- технологічне забезпечення процесів виготовлення спеціальних видів друкарської продукції;

- здійснення вибору поліграфічних матеріалів спеціальних видів друку;

- розроблення технологічної схеми для виготовлення видання.

Хід роботи:

1.   Аналіз особливостей технології шовкографії

Принцип шовкографії складається в продавлюванні грузлої фарби крізь дрібне сито-трафарет. Трафаретна сітка готується як фотопластина: рівномірно покрита фоточутливою емульсією, вона засвічується крізь чорно-білу плівку, потім незасвічені елементи вимиваються.

Далі спеціальним плоским ножем - ракелем грузла фарба протирається крізь пробільні елементи сітки на прикладену до сітки поверхня. Чим менше осередок сітки, тим якісніше деталізація зображення. За один прохід ракеля на поверхню наноситься одна фарба. При багатоколірному друці наступні прогони фарби ретельно сполучаються з попередніми. Для полегшення цього процесу багатоколірні трафаретні верстати виконані у вигляді каруселі: сполучення секцій виробляється точним поворотом каруселі. Друкована форма для трафаретної печатки складається зі спеціальної сітки, натягнутої на раму, і шаблона на ній.

Хоча шовкографія і є самим трудомістким видом друку, компенсується це високим рівнем якості. Це дає нам можливість додати картинці будь-яку колірну насиченість, а також застосувати   всілякі спецефекти. Процес починається зі створення картинки на комп'ютері. Це досить тонка, майже ювелірна робота, тому що будь-яка вада буде помітний у кінцевому продукті. Потім із цієї картинки  роблять кольороподілені плівки. При їхньому накладенні один на одного виходить повнокольорова картинка.

При бажанні зображення можна зробити опуклим, використовуючи спеціальні добавки (термопід’єм). Принцип термопід’єму на паперовій підкладці полягає в наступному: порошок наноситься на свіжонадрукований відбиток, де закріплюється на ще невисохлій фарбі. Зайві крупинки порошку струшуються з аркуша, залишаючись тільки на запечатаних елементах. Далі аркуш паперу або картону піддається нагріванню, і розплавлений порошок створює ефект "підйому". Фарба піднімається як тісто, створюючи ефект об'ємного зображення.

У звіті з лабораторної роботи слід проаналізувати специфічні риси шовкографічного друку у порівнянні з флексографією та офсетним друком (табл. 16).

Таблиця 16