Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Tekhn_protsessi_vidav_poligr_spravi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Аналіз вимог до трафаретних рам та сіток

Параметри трафаретних рам та сіток

Характеристика вимог щодо параметрів

Можливості шовкографії для забезпечення вимог

3. Аналіз технології друкарського процесу

Спочатку фарба без контакту сітки із матеріалом, що задруковується, розподіляється за допомогою ракеля майже без тиску по можливості рівномірно за всією формою. При переміщенні фарби ракелем вона здобуває більшу плинність і заповнює осередку форми. Далі, фарба під тиском ракеля продавлюється через форму на матеріал, що задруковується. На цьому етапі здійснюється контакт між фарбою й повернею, що задруковується.

Потім відбувається поділ форми й запечатаного матеріалу.

Ракель прямим краєм перебуває жорстко на лінії, по якій відбувається зіткнення сітки й предмета. Можуть запечатуватися при необхідності також конічні предмети, наприклад, келихи. М'які конічні й циліндричні предмети вимагають відповідно виготовленого оправлення, використовуваної як затискний пристрій. Пляшки із синтетичного матеріалу для забезпечення друкованого процесу можна наповнювати стисненим повітрям. Можлива печатка на ввігнутих, опуклих, кулястих, а також на циліндричних і конічних виробах (цей процес називається "круглою" печаткою). Для того щоб забезпечити рівномірний тиск, необхідно пристосувати край ракеля до профілю виробу. Також необхідне з'єднання обертового руху виробів, що запечатують, з тангенціальним рухом трафаретної форми. Поперечне (до напрямку печатки) натяг сітки повинне бути сильно знижене у випадку контакту з вигнутою поверхнею, що має, наприклад, сферичну форму. На практиці це може відбуватися за рахунок звільнення сітки в напрямку печатки по краях рами таким чином, щоб сітка в друкованому процесі облягала поверхня виробу як стрічка.

У звіті з лабораторної роботи слід навести загальну схему технології шовкографічного друкарського процесу.

4. Аналіз технології ротаційного трафаретного друку

Застосування круглих трафаретних сіток дозволяє здійснити нескінченне повторення зображень і реалізувати печатку нескінченних полотен (текстильної, декоративної, шпалерної продукції). Застосовується безперервний ротаційний метод, і при відповідному виготовленні форм печатка виконується без швів. Трафаретна ротаційна друкарська форма міститься на циліндрі, відкрита з торців. Через них ракель підводить до зони контакту й зупиняється. Друкована фарба накачується в трафаретну форму насосом по трубопроводу.

У трафаретній пресі наноситься барвистий шар великої товщини, що вимагає щодо великого часу сушіння фарб. Сушіння такої друкарської продукції, як плакати, вироби одягу, виконується на сушильній установці з витяжкою. Застосовуються також відкриті печі з різними тепловентиляторами або джерелами випромінювання (наприклад, з Уф-світлом для Уф-красок).

Для запечатування різного роду видаткових виробів (наприклад, пляшок, флаконів й ін.) у випадках малих тиражів застосовуються універсальні машини зі спеціальним прийманням запечатаного виробу. Позиціювання виробів у тримачі й печатка виробляються вручну. Проводка трафарету синхронізується механічно з поворотним рухом виробу, що запечатується.

Пластикові пляшки, склянки, келихи й інші подібні предмети запечатуються залежно від їхньої кількості на напівавтоматах або автоматах в одну або кілька фарб.

У звіті з лабораторної роботи слід проаналізувати технологію ротаційного трафаретного друку за певним набором параметрів (табл.18).

Таблиця 18