Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Tekhn_protsessi_vidav_poligr_spravi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Особливості шовкографічного друку

Шовкографічний друк

Флексографія

Офсетний друк

Загальні риси

Специфічні риси

2. Аналіз трафаретних рам та сіток

Рами для трафаретного друку виготовляються з дерева, сталі, але найпоширеніші рами з алюмінієвого профілю. Є пристрої для натягу сітки на раму із затискними пристосуваннями. Виробляються рами, у яких затискні елементи перебувають із кожної її сторони, що дозволяє розподіляти натягу по двох координатах, щоб уникнути перекручування структури зображення. Підготовка рами має вирішальне значення для якості друкування. Невелика вага рами сприятлива особливо для роботи в кустарному виробництві й малих підприємствах.

Вибір трафаретної сітки визначається вимогами до способу друкування. Матеріал сітки повинен добре сполучатися з матеріалом для шаблонів. Її не повинні ушкоджувати розчинник і засіб, що очищає. Сітка повинна мати достатню зносостійкість до тиску ракеля в процесі контакту із матеріалом, що задруковується.

Розміри осередків повинні бути досить більшими, якщо застосовуються фарби й матеріали для копіювального шару із грубими пігментами. З іншого боку, осередки не повинні бути більшими, щоб при растровій печатці забезпечити надійне відтворення дрібної структури зображення. Вимога експонування на сітку прямих фотографічних діапозитивів і прояву шаблона з високою якістю припускає високу стійкість матеріалу сітки до Уф-випромінювання. Розсіювання при Уф-випромінюванні у волокнах сітки, що веде до зниження якості зображення, може бути усунуте шляхом використання пофарбованої сітки, що відповідає джерелу випромінювання.

Одним з найважливіших параметрів сітки є число ниток/см. Пропонуються сітки із числом ниток від 10 до 200 на сантиметр. Якість сітки визначається товщиною застосовуваних у ній ниток. Воно задається чотирма градаціями від "легені" до "важкого". Лініатура в нитках/см і товщина ниток у мкм (наприклад, 180/27) визначають розмір осередку й відсоток відкритої поверхні матеріалу. Цей розмір поряд з товщиною форми впливає на передачу барвистого шару. При заключній обробці сітки в каландрі перед покриттям її поверхні копіювальним матеріалом досягається висока гладкість шаблона друкованої форми (мале зношування сітки й ракеля).

Рис.6. Геометрія сітки трафаретного друку

Якість друку растрових зображень обмежено параметрами шаблона й сітки. Елементи шаблона повинні мати певні мінімальні розміри для того, щоб вони могли бути зафіксовані на трафаретній сітці. Відкриті частини повинні мати, принаймні, такі розміри, щоб вони не закривалися нитками сітки і їхніх перетинань. Далі варто переконатися, щоб отвори були не менше половини товщини шаблона, тому що інакше барвисті канали не забезпечать бездоганну передачу фарби на матеріал. Лініатура сітки повинна бути, принаймні, в 4 рази вище, ніж у використовуваного растра, що надійно забезпечить градаційний охват від 5 до 95%. Муар може виникнути як наслідок неоптимального узгодження лініатури сітки, лініатури растра й товщини, що вимагається, барвистого шару (перевищення шаблона).

Правильний натяг сітки в трафаретній пресі є найважливішим параметром забезпечення високої якості. Недостатній натяг сітки приводить до перекручувань зображення під час друкованого процесу. Це може також викликати ушкодження друкованої форми. Особливо варто звертати увагу на натяг при багатоколірній печатці або, наприклад, при виробництві друкованих плат, де пред'являються високі вимоги до стабільності розмірів зображення.

Натяг сітки залежить від матеріалу, його лініатури, а також від якості її виготовлення й натягу. Навантаження на полотно можуть становити залежно від вимог від 0 до 25 Н/см. Залежно від виду трафаретної сітки й навантаження при печатці, а також швидкості печатки натяг може слабшати. Так, наприклад, уже після двох днів роботи синтетичної сітки натяг зменшується на 50%. Деформація рамки також веде до нерівномірного натягу, що при друкуванні може привести до перекручування друкованих елементів форми. Пневматичний саморегулюючий пристрій забезпечує рівномірний натяг і впливає на вирівнювання деформації рамки.

У звіті з лабораторної роботи слід навести зведений аналіз вимог до трафаретних рам та сіток (табл. 17).

Таблиця 17