Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Tekhn_protsessi_vidav_poligr_spravi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 10 Тема «Технологічні процеси друку на флексографічних машинах»

Мета роботи – 1) аналіз форм та формних матеріалів флексографічного друку; 2) аналіз і систематизація матеріалу щодо технологічних процесів друку на флексографічних машинах.

Дане практичне заняття забезпечує напрацювання таких умінь:

- обґрунтувати застосування друку на флексографічних машинах для конкретного виду продукції;

- обґрунтовувати вибір параметрів технології друку на флексографічних машинах;

- здійснювати аналіз етапів технологічного друку на флексографічних машинах та виділяти напрямки покращання даної технології.

Вказані вміння надають можливість вирішення наступних задач:

- технологічне забезпечення процесів виготовлення спеціальних видів друкарської продукції;

- здійснення вибору поліграфічних матеріалів спеціальних видів друку;

- розроблення технологічної схеми для виготовлення видання.

Хід роботи:

1. Аналіз форм для флексографії

Флексографія є різновидом високого друку, що передбачає використання пружних-еластичних друкованих форм і низков’язких фарб. Флексографічні машини споконвічно розроблялися для друку на пакувальних матеріалах і практично не мають обмежень по типу матеріалу, що задруковується. Як правило, матеріал вибирається, виходячи тільки з технологічного процесу, що необхідний для створення впакування або іншої продукції. Друковані форми виготовляються звичайно із пружних еластомерів. Піднесені елементи форми сприймають друковану фарбу, а пробільні елементи, поглиблені за допомогою гравіювання, вулканізації, травлення, розчинення або вимивання, залишаються вільними від її.

Для виготовлення флексографічних фотополімерних друкарських форм існує спеціальне устаткування. У процесі виготовлення форм флексографічного друку виконуються певні стадії (рис.5), які сілд детально проаналізувати у звіті з практичної роботи.

Рис. 5 Технологічний процес виготовлення флексографічних фотополімерних друкарських форм

У якості формних матеріалів використають різні натуральні й синтетичні гумові суміші, що підлягають вулканізації, а також фотополімери. Друкарські форми кріпляться на формном циліндрі за допомогою приклеювання.

2. Аналіз процесу друкування

Флексографський барвистий апарат складається всього із трьох валиків. Гумовий валик, що обертається в барвистому резервуарі, передає фарбу на сталевий або керамічний передатний валик, на поверхні якого є дрібні поглиблення. Такий валик називається растровим або анилоксовим. Надлишок фарби з його поверхні віддаляється за допомогою ракельного ножа. Після цього дозований шар фарби з анілоксового вала переходить на друковані елементи форми, установленої на друкованому циліндрі, і з її - на матеріал, що задруковується. Оскільки товщина барвистого шару точно регулюється, відпадає необхідність зонального регулювання фарби, що сильно спрощує процес налагодження на тираж. Друковані й пробельные елементи на формі рознесені фізично й тому немає потреби в апарату зволоження. Все це сильно удешевляет конструкцію машини й робить простій і швидкої налагодження на тираж. Використання еластичної форми дозволяє їй не тільки передавати фарбу на запечатує материал, що, але й одночасно виконувати функцію пружного декеля. Ця властивість друкарських форм дозволяє виключити процес приправки й забезпечує високу тиражостійкість (до декількох млн відбитків).

У процесі друкування форма піддається впливу сполучної фарб, полярних і неполярних розчинників, озону й інших факторів. Ці обставини висувають відповідні вимоги до властивостей друкованих форм й умовам проведення конкретного друкованого процесу.

У звіті з практичної роботи слід проаналізувати основні етапи технології флексографічного друку у вигляді табл.14.

Таблиця 14