Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка бизнес_план.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Назви розділів бізнес-плану та їх основний зміст

1. Опис проекту

Бізнес-план повинен починатися з резюме — стислого викладу його змісту. Саме резюме в першу чергу чигатимуть потенційні інвестори або партнери. Основною метою резюме є зацікавлення їх в розгляді бізнес-плану в цілому, оскільки резюме є безпосереднім результатом уже розробленого бізнес-плану.

Резюме повинно містити зазначення напряму діяльності підприємства; короткий опис його продукції (послуг) і їх переваги перед аналогічними продуктами (послугами) конкурентів; зазначення каналів реалізації, витрат і їх складових, сум грошової виручки; перелік гарантій (застав); коротку цифрову інформацію про прибутки, рівень рентабельності, обсяги продажу в межах дії бізнес-плану; значення строків повернення інвестицій.

Резюме пишеться після завершення бізнес-план. Воно є його рекламою, коротко, чітко і впевнено викладає основні положення бізнес-плану, доводить готовність та спроможність підприємства до використання всіх можливостей, що надає ринок, для досягнення комерційного успіху. Залежно від характеру бізнесу підприємства можуть бути підго­товлені два типи резюме: конспективне або описове.

Конспективне резюме подає у скороченому і однако­вому за формою вигляді висновки кожного розділу бізнес-плану. Його перевагою є легкість написання, недоліком – сухість подання інформації.

Описове резюме являє собою коротку розповідь про бізнес ви­робника і є особливо ефективним в бізнес-плані, по­в’язаному з новими видами комерційної діяльності (новий товар, новий ринок, нова технологія), що потребує додаткових пояснень. Описове резюме повинно мати менше пунктів, ніж конспективне і зосереджуватися передусім на концепції діяльності підприємства і основних (найвагоміших) її моментах.

Порядок викладення матеріалу в описових резюме довільний. Так, кон­цепція бізнесу може описуватися у трьох абзацах, а склад команди управлінців – в одному або двох реченнях. Вико­ристання описових резюме необов’язкове. Більшість бізнесменів охоче задовольняються конспективними резюме, особливо, коли концепція їхнього бізнесу зрозуміла, а їхні ринок та наступна дія­льність стандартні. У цьому разі конспективні резюме дають до­свідченим інвесторам всю потрібну для них інформацію.

2. Підприємство

Загальні відомості. В цьому розділі дається детальний опис підприємства, яке буде пропонувати продукцію на ринку. Наводяться відомості про юридичний статус, мету діяльності, апарат управління, характеристики управлінського персоналу, виробничі ресурси, характер господарської діяльності, наявність патентів та ліцензій, поточні фінансові результати. Також необхідно визначити форму власності та правовий статус підприємства. Необхідно вказати власників підприємства та установчий порядок розподілу прибутку.

Продукт. Дається детальний опис майбутнього продукту (товар, роботи, послуги), який ви хочете запропонувати споживачам. При розробці даного розділу необхідно чітко відповісти на такі питання: які потреби повинен задовольнити ваш продукт? що особливого в ньому і чому споживачі будуть надавати йому перевагу перед продукцією ваших конкурентів? чому ви обрали цей продукт і цей ринок? в чому особливості дизайну і упаковки товару? В кінці розділу необхідно представити дані про заплановану ціну реалізації товару, затрати на його виробництво і величину прибутку від реалізації кожної одиниці товару.

Цілі та стратегія. Коротко викладіть цілі, до яких ви будете прагнути у своєму бізнесі в найближчі 3 роки та загальну стратегію їх досягнення. Визначити по одній основній цілі для кожного із складових бізнесу: ринок, виробництво, люди, охорона навколишнього середовища, цінова політика, розподіл продукції. Після визначення цілей коротко опишіть шляхи їх досягнення. Коротко викладіть цілі, до яких ви будете прагнути у своєму бізнесі в найближчі 3 роки та загальну стратегію їх досягнення (табл. 1)

Таблиця 1

Стратегічні підходи до основних складових бізнесу

Ієрархія цілей

Підцілі, показники

Завоювання ринку

Частка ринку, обіг, роль і значимість товару, захоплення нових ринків

Рентабельність

Прибуток, рентабельність обігу, рентабельність загального капіталу

Фінансова стабільність

Кредитоспроможність, ліквідність, рівень самофінансування, структура капіталу

Соціальні цілі

Задоволеність роботою, рівень доходу й соціального захисту, соціальна інтеграція, розвиток особистості

Престиж і позиція на ринку

Незалежність, імідж, відношення до політичного клімату, суспільне визнання

Визначте по од­ній основній цілі для кожного із складових бізнесу: ринок, виробництво, люди, охорона навколишнього середовища, цінова політика, розподіл продукції. Після визначення цілей коротко опишіть шляхи їх досягнення. Приклад опису цілей наведено в табл. 2.