Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка бизнес_план.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Методичні рекомендації до складання

Зміст

Вступ 3

Сутність та значення бізнес-плану 4

Назви розділів бізнес-плану та їх основний зміст 6

Зразок форм для складання бізнес-плану 15

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 32

Вступ

У сучасній ринковій економіці важливою умовою ефективного використання обмежених виробничих ресурсів і досягнення високих кінцевих результатів є поєднання наявного інструментарію методів та алгоритмів прийняття управлінських рішень із напрацюваннями вітчизняної та зарубіжної науки. У розв’язанні проблем подальшого розвитку аграрної сфери України велике значення має бізнес-планування виробництва в основних його ланках – сільськогосподарських підприємствах та об’єднаннях.

Будь-який серйозні починання компанії (створення дочірньої фірми, філіалу в іншому місті або країні, створення нових чи реконструкція діючих виробничих потужностей) вимагає серйозного обґрунтування. Бізнес-план – оптимальна форма для такого роду документів. У вигляді бізнес-плану може бути сформульована довгострокова програма всього бізнесу підприємства в цілому.

Бізнес-план – це детальний план підприємницької діяльності на певний період, що встановлює показники, яких повинне досягти підприємство. Він містить опис конкретного ділового проекту на певний період, обґрунтування послідовності і фінансової доцільності виконання тих або інших дій по досягненню намічених показників. Бізнес-план в світовій практиці сьогодні – це засіб ділового спілкування, що став стандартним, в сучасному бізнесі. Це стала структура, форма і засіб подачі ділової інформації керівництву, діловому партнерові для вивчення і ухвалення рішення.

Бізнес-планування належить до спеціальних професійно орієнтованих проблем для студентів факультету «Механізація сільського господарства». ЇЇ опанування сприяє отриманню студентами стійких знань і навичок з питань організації планової роботи в умовах ринкових відносин. В системі підготовки інженерів-механіків основні завдання бізнес-планування полягають у наступному:

  • забезпечити теоретичні знання методології і методики планування виробничо-комерційної діяльності, науково-технічного і соціального розвитку підприємства;

  • ознайомити з передовим вітчизняним і зарубіжним досвідом у сфері планування;

  • сформувати практичні навички з проведення планових техніко-економічних розрахунків, розробки альтернативних планів та обґрунтування оптимальних варіантів розвитку підприємства;

  • розвинути навички самостійного, творчого використання теоретичних знань у практичній сфері.

Сутність та значення бізнес-плану

Бізнес-план – документ, що дає можливість прийняти правильне рішення про доцільність розробки, бачити перспективу та визначати стратегію організації ви­робництва. Фактично бізнес-план дозволяє обґрунтувати прийняті управлінські рішення у кваліфікаційних роботах студентів. Під час виконання різних тем кваліфікаційних робіт можуть розроблятися такі рішення: технічні, організаційні, соціально-екологічні, структурні, інформаційні, методичні, нау­ково-технічні. Розгляд передбачає визначення та характеристику виду ефекту, який очікується від впровадження пропозицій, з подальшим розрахунком та описом кількісно-вартісних або якісних показників їх ефективності. Економічне обґрунтування проектних рішень, а також відповідні розрахунки мають ґрунтуватися на положеннях, викладених в офіційних документах (Законах України, Постановах Кабінету Міністрів України, окремих міністерств і ві­домств), які є чинними під час дипломного проектування.

З погляду необхідності додаткових коштів на розробку і впровадження проектного заходу рішення поділяють на бізнес-проектні та рішення, що не потребують залучення додаткових джерел фінансування. Для проектних рі­шень, що потребують залучення додаткових джерел фінансування, у виробни­чій сфері оцінювання ефективності виробництва може здійснюватися за показ­ником умовно-річної економії або зміни необхідних та використовуваних ресурсів (економії на матеріальних ресурсах, підвищення продуктивності праці, підвищення рівня використання виробничих потужностей). Бізнес-планування допомагає підприємцю вирішити деякі важливі проблеми:

  • визначити ступінь життєздатності та майбутньої стійкості підприємства, зменшити ступінь ризику підприємницької діяльності;

  • конкретизувати перспективи бізнесу у вигляді системи кількісних і якісних показників розвитку;

  • привернути увагу та інтерес, забезпечити підтримку з боку потенційних інвесторів;

  • отримати досвід планування, розвивати перспективний погляд на свою компанію та її робоче середовище.

Бізнес-план є першим своєрідним рекламним продуктом, що презентує підприємця та його бізнес. Таблиці, діаграми та графіки сприяють повнішому сприйняттю інформації.

Для розробки бізнес-плану рекомендується використовувати таку структуру:

    1. Стислий опис проекту (резюме):

  • мета бізнесу;

  • потреба у фінансах, їх призначення;

  • визначення основних клієнтів.

    1. Підприємство та його продукція:

  • місцезнаходження та власність підприємства;

  • технологія і продукція підприємства;

    1. Опис ринків підприємства

  • аналіз ринків сировини та збуту продукції.

    1. Стратегія маркетингу та збуту:

  • схема розповсюдження товару;

  • ціноутворення;

  • вибір цільових сегментів ринку та прогноз продажу;

  • методи реалізації та стимулювання продажу;

  • організація післяпродажного обслуговування клієнтів;

  • реклама.

    1. План виробництва:

  • розрахунок обсягу обороту;

  • розрахунок витрат;

  • розрахунок прибутку та рентабельності.

    1. Управління та організація виробництвом:

  • організація управління підприємством;

  • планування потрібної кількості та склад персоналу;

  • принцип стимулювання зусиль персоналу.

    1. Фінансовий план.

    2. Оцінювання можливих ризиків та їх страхування.

На основі використання вихідних даних базового підприємства розробля­ють бізнес-план діяльності фірми на найближчі 3 роки. В бізнес-плані обґрун­товують необхідність отримання підприємством певної суми інвестицій; по­казують напрямки використання залучених коштів; проводять розрахунки ре­альності повернення підприємством суми основного боргу та процентів по ньо­му при отриманні фірмою певної суми чистого прибутку (форми бізнес-плану наведено в додатку). Короткий зміст основних розділів бізнес-плану наведений нижче.