Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з охорони праці.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА

УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙАГРОЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Методичні рекомендації

щодо виконання розділів дипломної роботи

“Охорона праці” й “Охорона праці

та безпека в надзвичайних ситуаціях”

для студентів ОКР “Бакалавр”

з напряму підготовки 6.030509 “Облік і аудит”,

ОКР 7.03050901 “Спеціаліст” і 8.03050901 “Магістр”

за спеціальністю “Облік і аудит”

галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво”

ЖИТОМИР – 2012

Методичні рекомендації підготували: завідувач кафедри охорони праці, кандидат сільськогосподарських наук Т.О. Гринь; доцент кафедри, кандидат сільськогосподарських наук І.В. Шудренко.

Рецензенти:

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедра охорони праці та безпеки життєдіяльності 26 березня 2012 року, протокол № 8.

Завідувач кафедри, доцент Т.О. Гринь

Розглянуто і затверджено на засіданні методичної комісії економічного факультету “___” ___________ 2012 року, протокол № ___.

Голова методичної комісії,

доцент М.Б. Камінська

ВСТУП

Відповідно до “Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах”, дипломні (кваліфікаційні) проекти (роботи), передбачають, зокрема, систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх при вирішенні конкретних наукових, технічних, економічних виробничих й інших завдань, розвиток навичок самостійної роботи і оволодіння методикою дослідження та експерименту, пов’язаних з темою проекту (роботи).

Спільним наказом МОН, МНС і Держгірпромнагляду від 21.10.2010 № 969/922/216 “Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України” визначено, що потрібно у дипломних проектах (роботах) бакалаврів включати окремий розділ „Охорона праці”, спеціалістів і магістрів – окремий розділ „Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях”.

Виконуючи його, випускники повинні підтвердити вміння, якими вони повинні володіти для виконання виробничих функцій відповідно до освітньо-кваліфікаційної характеристики бакалавра з напряму підготовки “Фінанси і кредит” і спеціаліста, магістра за спеціальністю “Фінанси і кредит”. Основні з них стосовно охорони праці та безпеки життєдіяльності:

Виконуючи його, випускники повинні підтвердити вміння, якими вони повинні володіти для виконання виробничих функцій відповідно до освітньо-кваліфікаційної характеристики бакалавра з напряму підготовки “Облік і аудит” і спеціаліста (магістра)за спеціальністю “Облік і аудит”. Основні з них стосовно охорони праці та безпеки життєдіяльності:

  • перевіряти відповідність умов праці вимогам до безпеки діяльності та санітарно-гігієнічним нормам;

  • використовуючи чинну нормативно-правову базу з питань охорони праці, організовувати дотримання санітарно-гігієнічних вимог та вимог безпеки праці учасниками трудового процесу;

  • здійснювати згідно з нормативними документами страхування від нещасних випадків;

  • здійснювати страхування професійної відповідальності,визначати рівень страхового внеску, страхового ризику, страхового відшкодування за умов соціального страхування і здійснювати контроль за надходженням і використанням відповідних коштів;

  • здійснювати планування витрат на соціальний розвиток, їх облік, контроль і аналіз використання коштів;

  • знаходити в сучасному інформаційному середовищі, сприймати та аналітично опрацьовувати наукову інформацію.

Конкретні вміння, які повинні продемонструвати випускники, визначаються їх освітньо-кваліфікаційним рівнем і темою дипломної роботи.