Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для економістів.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
518.14 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики україни

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ДЕРЖАВНИЙ АГРОЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

Кафедра економіки АПК

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи з дисципліни

Економіка підприємства”

(для студентів спеціальності 6.050100 „Економіка підприємства”)

Житомир – 2007

Методичні вказівки підготували викладачі кафедри економіки АПК:

Соколова А.О. – к.е.н., доцент;

Кільніцька О.С. – к.е.н., доцент;

Омельченко В.С.– к.е.н., доцент;

Мартинчик О.А. – асистент.

За редакцією Павловської Л.Д. – к.е.н., професора.

Рецензенти:

Цал-Цалко Ю.С. – д.е.н., професор, завідувач кафедри економіки Житомирського державного технологічного університету, м. Житомир.

Розумей Т.М.к.е.н., доцент кафедри економічного аналізу та статистики ім. В.І. Поповича ДВНЗ “Державний агроекологічний університет”, м. Житомир.

Методичні вказівки затверджені:

на засіданні кафедри економіки АПК,

протокол № 1 від 4 вересня 2007 р.

на засіданні вченої ради факультету аграрного менеджменту протокол № 1 від 14 вересня 2007 р.

методичною комісією факультету аграрного менеджменту протокол № 1 від 15 вересня 2007 р.

ВСТУП

Сучасний етап розвитку економіки України відрізняється тим, що виробництво здійснюється на підприємствах різних форм власності і типів господарювання, яким як суб’єктам господарювання, надано значні права та можливості щодо реалізації власних економічних інтересів.

Забезпечення ефективного функціонування підприємства потребує залучення до вирішення цих економічних завдань відповідних висококваліфікованих кадрів. Тому сучасний економіст повинен, перш за все, володіти глибокими економічними знаннями, навичками визначення ефективності використання ресурсного потенціалу, вміти аналізувати економічний стан підприємства, правильно оцінювати якісні і кількісні зрушення в його розвитку в умовах економічної та екологічної нестабільності.

Дослідження питань теорії і практики господарювання на рівні підприємства, вивчення принципів формування й використання виробничо-ресурсного потенціалу, забезпечення ефективності господарської діяльності є предметом такої спеціальної галузі економічних знань, як економіка підприємства. Дисципліна „Економіка підприємства” є базовою і входить до комплексу обов’язкових економічних дисциплін, які вивчаються студентами економічних спеціальностей.

  1. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота– це самостійно виконана студентом і подана в письмовій формі розробка відповідної теми дисципліни, що вивчається, з використанням звітних і планових показників конкретного суб’єкта господарювання. Виконання курсової роботи з курсу „Економіка підприємства” є обов’язковою складовою частиною навчального процесу студентів, які навчаються на факультеті аграрного менеджменту за спеціальністю 6.050100 „Економіка підприємства”.

Мета курсової роботи— поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення курсу, і виробити вміння застосовувати їх у практичному вирішенні економічних питань господарської діяльності конкретних підприємств. У процесі написання курсової роботи студент повинен здійснити аналіз основних показників господарювання, самостійно виконати економічні розрахунки, виявити резерви виробництва, дослідити особливості функціонування підприємств в зоні радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, і на цій основі обґрунтувати заходи щодо підвищення ефективності діяльності підприємств як головної ланки ринкової економіки.

Виконання курсової роботи має сприяти більш глибокому засвоєнню студентами дисципліни „Економіка підприємства”, спонукає ґрунтовно вивчати законодавчі акти з питань економічних відносин, спеціальні наукові видання, у яких розглядаються окремі питання цих відносин за умов ринкової економіки. У процесі виконання курсової роботи студент повинен самостійно знайти та вивчити літературу з обраної теми, здійснити відповідний аналіз статистичних даних підприємства чи галузі, показати вміння вирішувати економічні завдання, застосовувати теоретичні положення у вирішенні конкретних проблем підприємств та організацій.

Виконання роботи сприяє поглибленню та систематизації професійних знань, дозволяє узагальнити дослідження студента за попередній період і, що особливо важливо, підготуватися до виконання дипломної роботи на певну тему. Тому основними завданнями курсової роботи є:

  • застосування методології наукових досліджень та узагальнення попередніх наукових розробок за даною темою;

  • пошук самостійного підходу до вирішення конкретних економічних проблем;

  • надбання професійних навичок розрахунку економічних показників;

  • обґрунтування конкретних пропозицій щодо удосконалення механізму господарювання на підприємстві;

  • підготовка до написання дипломної роботи та опрацювання її теоретико-методичної бази.

Відповідно до зазначених завдань для виконання курсової роботи залучаються матеріали законодавчих та нормативно-правових актів, спеціальна економічна та довідкова література, інформаційні видання, дані з системи „Інтернет”, річні звіти діяльності підприємств, власні дослідження. Студент повинен дотримуватися встановлених вимог до змісту, оформлення курсової роботи та регламенту її виконання.

Процес виконання курсової роботи включає наступні етапи:

  • вибір теми курсової роботи;

  • складання орієнтовного плану курсової роботи та робочого плану збору необхідних матеріалів;

  • підбір і вивчення літератури з обраної теми, формулювання основних теоретичних аспектів обраної теми дослідження;

  • збір на підприємстві необхідної для курсової роботи інформації;

  • проведення економічних розрахунків, складання таблиць, графіків та їх аналіз і порівняння з даними передових підприємств району, області та з середніми по Україні;

  • формування тексту курсової роботи;

  • обґрунтування і формулювання висновків та пропозиції;

  • складання списку використаної літератури та оформлення роботи;

  • подання роботи на кафедру та її захист.

При виконанні роботи студент повинен дотримуватись методичних рекомендацій та вимог щодо написання курсових робіт, розроблених викладачами. Теоретичні питання у курсовій роботі повинні займати не більше 1/3 загального обсягу, а 2/3 роботи повинні містити конкретні показники діяльності підприємства, відображати результати дослідження та шляхи вирішення поставлених завдань.

Студент зобов’язаний виконати курсову роботу у відповідності зі строками, встановленими викладачем. Курсова робота, подана на кафедру з порушенням встановлених кафедрою строків без поважних причин, — не перевіряється. Виконана і належним чином оформлена робота після перевірки може бути рекомендована до захисту, або повернена для доопрацювання і виправлення зауважень.

  1. ВИБІР ТЕМИ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Першим етапом виконання курсової роботи є вибір теми. Тема курсової роботи визначається безпосередньо викладачем, виходячи з орієнтовної тематики, наведеної в даних методичних вказівках. При цьому слід враховувати специфіку об’єкта дослідження (підприємства, об’єднання, району, області), для того, щоб дана проблема була актуальною для нього, дозволяла отримати необхідну інформацію, поєднувала професійні інтереси студента та напрям науково-дослідної роботи, яку він виконував раніше. Якщо досліджуване підприємство знаходиться в зоні радіоактивного забруднення, обов’язковим є дослідження та відображення в назві теми екологічних аспектів роботи.

Вибрана тема затверджується науковим керівником. Подальша її зміна, або корегування можливе лише з дозволу наукового керівника за достатнього обґрунтування доцільності змін студентом. Вибір теми та її закріплення за студентами здійснюється на початку навчального семестру, у якому має бути написана курсова робота.

Якщо студент працює над іншою науковою проблемою і хоче виконувати по даній темі курсову роботу з „Економіки підприємства”, то вона повинна обов’язково бути узгоджена з науковим керівником. Курсові роботи, виконані студентами на інші теми, які не погоджені з викладачем, не розглядаються.