Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для економістів.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
518.14 Кб
Скачать

3. Вивчення літературних джерел та складання плану роботи

Курсова робота виконується на підставі глибокого вивчення літературних джерел (підручників, навчальних посібників, монографій, брошур, наукових статей, нормативних довідників тощо). Літературні джерела підбираються студентами на основі консультацій з науковим керівником. Сюди ж потрібно включити законодавчі та нормативно-правові акти, інструктивні матеріали стосовно досліджуваної проблеми.

Самостійний пошук літературних джерел здійснюється за допомогою бібліотечних каталогів (системного, алфавітного), реферативних журналів, бібліографічних довідників. Вивчення найкраще розпочинати з підручників та навчальних посібників, в яких матеріал викладений логічно, послідовно та систематизовано. Крім того, необхідно використовувати періодичні видання: збірники наукових праць, журнали, газети та іншу оглядову інформацію. Позитивним є використання студентами даних інформаційної системи „Інтернет”, іноземної літератури.

Опрацювання першоджерел здійснюють різними способами. Зокрема, рекомендується робити виписки окремих положень із книг, брошур і статей зразу ж у процесі ознайомлення з цією літературою. У цьому разі виписки слід розподілити за окремими розділами курсової роботи. Важливі положення, цитати, факти, таблиці із книг і статей необхідно записувати на картки, вказуючи, до якого розділу курсової роботи це першоджерело може бути використане, його назву і номер сторінки. Можливі й інші методи роботи з літературою.

Попереднє ознайомлення з літературними джерелами є основою для складання плану курсової роботи. В цілому він має включати лише ті питання, які безпосередньо стосуються теми і дають змогу повно і глибоко розкрити її.

Добре продуманий план є запорукою успішного виконання роботи. Структура і зміст плану курсової роботи, співвідношення її розділів визначаються обраною темою. План курсової роботи складається з врахуванням рекомендованих планів, наведених в даних методичних вказівках, обговорюється з науковим керівником, у разі необхідності корегується й після цього затверджується.

4. Зміст та структура курсової роботи

Курсова робота повинна бути логічно побудованою і мати характер цілісного й завершеного самостійного дослідження. Традиційно курсова робота має описово-розрахунковий характер і включає: вступ, три розділи, висновки і пропозиції, список використаної літератури, додатки.

У вступінеобхідно висвітлити наступні питання:

1. Актуальність теми дослідженняза допомогою переконливих аргументів, положень, фактів доводиться важливість, своєчасність, доцільність та необхідність розв’язання поставленої проблеми.

2. Мета курсової роботиформулюється одним реченням, яке відображає головне спрямування курсової роботи. Наприклад: „метою курсової роботи є дослідження ринку робочої сили та розробка і обґрунтування основних напрямків раціонального використання трудових ресурсів в аграрному секторі економіки”.

3. Завдання курсової роботивказуються відповідно до поставленої мети. Завдань виділяють декілька, у формі перерахування (вивчити..., описати..., встановити..., дослідити..., довести... та ін.). Формулювання завдань, як правило, відображає зміст розділів та параграфів курсової роботи.

4.Об’єкт і предмет дослідження.Об’єкт– це процес або явище, що породжують проблемну ситуацію і які обрані для вивчення.Предмет– це те, що міститься в межах об’єкта, він визначає тему курсової роботи, яка виноситься на титульний аркуш як її назва. Наприклад: „об’єктом курсової роботи є процес формування і функціонування ринку робочої сили в аграрному секторі Житомирської області”, а „предметом даного дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних проблем використання трудових ресурсів та формування ринку робочої сили аграрної сфери”.

5. Методи дослідження– перераховують ті методи, які були використані при виконанні курсової роботи.

6. Інформаційна база дослідження– дається перелік матеріалів, що були використані для написання курсової роботи (законодавчі і нормативно-правові акти, спеціальна і довідкова література, матеріали Держкомстату України, бухгалтерська і фінансова звітність підприємства за останні 3 роки та ін.)

У вступі варто також звернути увагу на рівень розробленості теми у вітчизняній та зарубіжній літературі, виділити дискусійні питання та нерозв'язані проблеми. Рекомендований обсяг вступу – 2 – 3 сторінки.

Основна частина роботи поділяється, як правило, на розділи, які в свою чергу складаються із параграфів, кількість яких залежить від специфіки дослідження. Перший розділприсвячується теоретико-методологічним аспектам досліджуваної теми,другий– економічній оцінці і аналізу явища, що досліджується;третій – рекомендаціям щодо розв'язання даної проблеми. Усі розділи повинні бути логічно пов'язаними між собою.

У першому розділікурсової роботи на основі огляду літературних джерел відображаються теоретичні основи досліджуваної проблеми. На основі огляду опрацьованих літературних джерел необхідно розкрити суть економічних категорій, показників, показати їх взаємозв’язок з іншими економічними поняттями. В даному розділі досліджуються методологічні підходи до розв’язання поставленої проблеми, висвітлюється зміст основних законодавчих документів, що стосуються об’єкта дослідження. Рекомендований обсяг першого розділу –12-15 сторінок.

В другому розділі(аналітична частина) розкривається сучасний стан розвитку досліджуваного об’єкта. В першому параграфі обов’язково наводяться природна, організаційно-економічна характеристика підприємства. Для цього необхідно розкрити наступні питання:

  • місце розташування підприємства, природно-кліматичні умови;

  • спеціалізація господарства, його головні і додаткові галузі;

  • рівень забезпеченості і економічної ефективності використання виробничо-ресурсного потенціалу;

  • стан розвитку виробничої і соціальної інфраструктури;

  • основні економічні показники діяльності підприємства та його галузей в динаміці за останні 3 роки.

Другий розділ – це основна частина курсової роботи, в якому здійснюються розрахунки техніко-економічних показників, виявляються тенденції зміни цих показників. Результати розрахунків відображаються у вигляді таблиць (див. додаткидо методичних вказівок), графіків, діаграм. Таблиці мають супроводжуватися висновками, які випливають з аналізу наведених у них даних. Значне місце в другому розділі повинно відводитись якісному і кількісному аналізу чинників, які впливають на сучасний стан досліджуваної проблеми, виявленню взаємозв’язків та закономірностей їх розвитку, вірному та ґрунтовному поясненню. При цьому розкриваються досягнення з даного питання і вказуються невирішені проблеми. Рекомендований обсяг другого розділу –15-20 сторінок.

Третій розділкурсової роботи повинен поєднувати теоретичні знання, аналіз сучасного стану об’єкта та проблеми дослідження з конкретними напрямками та шляхами вирішення поставленого завдання. Третій розділ – це огляд шляхів та обґрунтування заходів щодо поліпшення економічного становища, виявлення резервів вирішення питань, які досліджуються. При цьому необхідно обґрунтувати механізм реалізації розроблених пропозицій (провести розрахунок ресурсного забезпечення, визначити економічний ефект після впровадження запропонованих заходів тощо). Рекомендований обсяг третього розділу –18-20сторінок.

Висновки і пропозиції– це виклад основних результатів дослідження та розроблених заходів щодо ефективного вирішення питань, які розглядалися у роботі. Обсяг заключної частини –2-3 cтopінки.

Список використаної літератури.

Додатки.В додатки виносять допоміжну або проміжну інформацію, об’ємні таблиці, схеми, громіздкі економічні формули та розрахунки за ними, ілюстрації, документи бухгалтерської та фінансової звітності. Обов’язковою вимогою є подання балансу, звіту про фінансові результати та спеціалізованих форм бухгалтерської звітності підприємства за останні 3 роки.