Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції по автокад .doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Побудова прямокутника та багатокутника

Команда RECTANGLE дозволяє створювати прямокутники. Зазвичай для цього слід вказати дві протилежні кутові точки. Однак, при необхідності прямокутник можна створити і іншим способом, скориставшись додатковими параметрами.

Для створення прямокутника викличте команду RECTANGLE, клацнувши по кнопці Rectangle (Прямоугольник) на панелі інструментів Черчение або виконавши команду меню Черчение – Прямоугольник.

Якщо необхідно створити простий прямокутник, вкажіть довільним, відомим вам способом координати першого кута і вкажіть де буде розташований протилежний кут прямокутника.

Якщо необхідно задати висоту і ширину прямокутника, слід включити команду Прямокутник, вказати першу вершину, потім біля мишки в полі динамічного введення натиснути стрілку вниз і вибрати параметр dimensions, після цього вводите довжину прямокутника, натискаєте Enter, вводите ширину і натискаєте Enter.

Параметр Areа призначений для створення прямокутника заданої площі. Після введення площі, програма дозволяє задати висоту або ширину прямокутника.

Перш ніж остаточно сформувати прямокутник, ви зможете задати кут його повороту, скориставшись параметром Rotation. Ввівши значення кута повороту, натисніть Enter, щоб повернутися до попереднього запиту і задати параметри створюваного прямокутника.

З допомогою параметрів Chamfer і fillet можна створювати прямокутник з фаскою або скругленням.

П араметри Сопряжение та Уровень використовуються у тривимірному просторі.

Після вибору параметра Width (Ширина) потрібно задати ширину лінії прямокутника і потім повернутися до задання параметрів прямокутника.

Ми розглянули створення прямокутника, який є частковим випадком багатокутника.

Багатокутник – це фігура, яка являє собою замкнутий контур з ребрами рівної довжини. Для його створення призначена команда Polygon.

Для створення багатокутника викличте команду Polygon, клацнувши по кнопці Polygon (Багатокутник) на панелі інструментів Draw (Черчение) або виконавши команду меню Draw – Polygon (Черчение – Прямоугольник). В першу чергу програма попросить ввести кількість сторін багатокутника:

Введіть потрібну кількість сторін від 3 до 1024 або відразу натисніть клавішу Enter, щоб прийняти значення. Далі вам слід вказати координати центра багатокутника або вказати центр мишкою. Після цього ви маєте обрати чи ваш багатокутник вписаний в коло чи описаний. Після цього слід вказати радіус уявного кола в який буде вписаний чи описаний багатокутник.

Побудова прямої і променя

Іноді для створення креслення доводиться будувати прямі, які називаються лініями побудови. За допомогою цих ліній можна побачити відповідність різним проекціям одного і того ж об’єкта. Лінії не мають визначеної довжини і обмежуються лише розміром екрана.

Допоміжні прямі доцільно створювати на окремому шарі, щоб надалі можна було швидко ними керувати, наприклад видаляти.

Для побудови прямої введіть команду Xline або клацніть на кнопці Construction line (Линия построения) на панелі інструментів Draw (Черчение).

Вкажіть першу точку через яку повинна проходити пряма або виберіть один з параметрів.

Параметри Hor (Гор) і Ver(Вер) призначені для створення горизонтальних і вертикальних прямих.

Параметр Ang (Угол) дозволяє побудувати пряму з заданим кутом нахилу.

Введіть кут нахилу створюваної прямої. По замовчуванню кут відкладається від осі Х,

Щоб створити лінію побудови задайте у відповідь потрібну точку.

Параметр Bisect (Биссект) служить для побудови бісектриси кута. Після вибору цього параметра, необхідно задати будь-яку точку, що належить майбутній прямій. Потім задайте точку, що належить одній із сторін кута, після задання точки, що належить другій стороні кута у відповідь бісектриса з’явиться на кресленні.

З допомогою параметра Offset (Отступ), створюють лінії побудови, паралельні до будь-якого прямолінійного об’єкта креслення. При цьому можна за раз створити декілька прямих, паралельних до різних об’єктів. При виборі цього параметра задайте відстань , на якій буде розміщена паралельна пряма.

Крім прямої ви можете побудувати промінь, який відрізняється від прямої тим, що має точку, яка обмежує його довжину з однієї сторони. Використання променів замість прямих дозволяє візуально розвантажити креслення.

Для створення променя, викличте команду Ray, виконавши команду Draw- Ray (Черчение-Луч).

Задайте початкову точку променя.

Вкажіть другу довільну точку, що належить променю. Ви можете побудувати довільну кількість променів, що виходять з однієї точки. Для завершення команди, натисніть Enter.