Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції по автокад .doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Утворення текстового стилю (style)

Для утворення тестового стилю з клавіатури дисплея надається команда STYLE (Текстовий стиль). Ця команда може бути віддана зі спадаючого меню Формат – Стиль текста. В обох випадках на екрані з'являється діалогове вікно.

У вікні можна виділити чотири рамки. Перша рамка визначає ім'я стилю. При створенні нового рисунка програма пропонує за умовчанням стиль Standard із параметрами, які відображаються в інших рамках. Якщо зазначені параметри необхідно змінити, слід утворити новий стиль, клацнувши лівою кнопкою миші на кнопці Новый... . В результаті утворюється новий текстовий стиль, що має параметри попереднього стилю Standard.

В AutoCAD передбачена можливість використання багатьох видів шрифтів які відрізняються накресленням символів. Бажаний шрифт може бути призначений у рамці Шрифт. Зі списку Имя шрифта вибирається ім'я шрифту, зі списку Начертание — його вид (звичайний, курсив, напівжирний), у поле Висота вводиться розмір шрифта в обраних одиницях. Розмір має бути узгод­жений з масштабом, в якому рисунок згодом буде перенесено в простір лис­та або в якому креслення буде виведено на друк.

У рамці Эффекты можуть бути задані різні особливості нанесення тексту, а в рамці Просмотр відображається результат задання тих чи інших парамет­рів. Утворення нового стилю завершується натисненням кнопки Применить.

Команда dtext (Однорядковий текст)

Команда застосовується для створення невеликих за обсягом, як правило, одно­рядкових написів. На кресленнях найчастіше зустрічаються саме такі написи.

К оманду DTEXT можна віддати зі спадаючих меню Рисование => "Текст - Однострочный" або з панелі інструментів.

Позначте початкову точку тексту. Початкову точку тексту можна ввести, задавши її координати або клацнувши мишею в графічній області. Перш ніж визначати положення точки, користу­вач має змогу, ввівши літеру S, вибрати інший стиль тексту замість пропонова­ного або ввімкнути режими вирівнювання, ввівши літеру J.

Після введення першої точки AutoCAD ставить запитання щодо висоти, кута нахилу і змісту рядка тексту.

У відповідь на перші два запити необхідно ввести висоту і величину кута відхилу текстового рядка в градусах, а на останній — ввести текст рядка. Введення тексту завершується подвійним натисненням клавіші Enter.

Команда DTEXT дає змогу розташовувати текст за певними умовами: розміщувати текст у графічній області між двома заданими точками, виводити текст ліворуч або праворуч від початкової точки, відцентровувати текст по відношен­ню до заданої точки. Для цього необхідно ввімкнути опцію вирівнювання.

Команда мтехт (Багаторядковий текст)

Команда віддається з клавіатури, зі спадаючого меню Рисование – Текст – Многострочный, або з піктографічного меню крес­лення. При будь-якому її відданні в командному вікні відбувається діалог щодо рамки, в яку буде вписаний текст. Слід мишкою вказати межі текстового надпису після чого на екран виво­диться вікно для введення тексту.

Текст вводиться з клавіатури в поле тексту. Шрифт, розміри тексту, його вид у даному текстовому полі можуть бути змінені шляхом вибору у вікні Формат текста. По закінченню введення тексту слід натиснути кнопку ОК у цьому ж вікні.