Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Мережева модель

Дана модель представлення даних спирається на теорію графів: структура інформації представляється у вигляді вузлів з поміченими зв'язками між ними. Фундаментом системи може служити як мережева, так і традиційна реляційна СУБД, на яку відображена мережева модель опису даних. У реляційних таблицях зберігається інформація про вузли, їх атрибути і зв'язки між ними. Зв'язок відрізняється від атрибуту тим, що в ній зберігається посилання на інший вузол, а в атрибуті — власне значення. Для витягання даних з направленого графа звичайно використовуються рекурсивні процедури обробки, такі як складання списків вузлів, визначення атрибутів вузла по атрибутах батька і ін. Приклад системи такого типа — „Communiware”. Ця система є інструментарій нового покоління для створення вертикальних Web-сайтів і порталів.

Модульна модель

У подібних системах контент роздільний на окремі модулі по типах вмісту. Структура даних залежить від модуля, і вся робота з контентом зосереджена усередині модуля. Модулі незалежні і повністю відповідають за роботу з документами даного типа. Документи описуються за допомогою фіксованого набору характеристик — типи документів строго фіксовані. Розширювати функціональність можна за рахунок додавання нового модуля, заміни або редагування існуючого коду. Найчастіше немає ніякої системи зв'язків між документами різних модулів і між документами одного і того ж модуля. Стандартний набір типів контента (модулів) такий: посилання, статті, файли, новини, розділи, форум.

Не дивлячись на очевидну обмеженість моделі даних, системи на її основі найбільш популярні завдяки своїй простоті. Як приклад можна згадати такі системи, як PHPNuke, Mambo і Xoops.

У модульних CMS-систем є один загальний недолік — строго фіксована в межах модуля структура вмісту. Проте для розширення їх функціональності можна скористатися зовнішніми модулями, яких в Інтернет немало. Очевидна перевага цих систем — можливість отримання майже повністю готового до використання порталу за короткий час.

Вибір системи управління Інтернет-ресурсом.

Перш ніж почати використання якої-небудь CMS необхідно визначитися, з якими типами контента ви хочете працювати — чи будуть на вашому сайті статті, фільми, новини, форуми і т.п. Звичайно CMS-системи поставляються з деякою кількістю готових до роботи вбудованих типів контента, а частина з них дозволяють редагувати вбудовані типи контента або створювати нові (eZ Publish, APC ActionApps). Але є і системи, в яких всі типи контента строго фіксовані (Xoops, Mambo).

Кожному користувачу системи повинна бути приписана якась роль, відповідно до якої він зможе виконувати певні дії. При цьому, користувачі можуть об'єднуватися в різні групи з призначеними правами. Деякі системи дозволяють створювати нові групи і встановлювати їм права, відмінні від прав існуючих .

Вибираючи CMS-систему, завжди хочеться одержати максимум функціональності при мінімумі витрат, та і на підтримку хочеться витрачати якомога менше часу і зусиль. Щоб хоч якось наблизиться до цього ідеалу, потрібно спершу визначити необхідний мінімум завдань, які повинна вирішувати система. При створенні, документ наділяється набором характеристик, що визначають поточний етап його життєвого циклу, тому варто звернути увагу на наступну: наскільки гнучка структура контента конкретної системи, наскільки простий процес створення контента, як він упорядковується, як відбувається управління робочим потоком документів і чи можливо використання контента спільно з іншими інформаційними системами.

Переваги систем з гнучкою структурою контента очевидні. Вони дозволяють у міру потреби розширювати і додавати нові типи контента засобами самих систем, не займаючись, наприклад, пошуком на стороні відповідної функціональності. З іншого боку, за наявності безлічі вільно поширюваних модулів (типів контента) можна працювати і з системами, що мають фіксовану структуру контента. Проте в цьому випадку потрібно бути готовим попорпатися в коді, оскільки реалізація деяких модулів може виявитися неповною.

Основний інструмент створення контента для CMS-систем — Web-браузер. Деякі системи дозволяють використовувати також автономного клієнта (наприклад, ActionApps) або Windows-клієнта. При створенні контента важливо, наскільки простий і інтуїтивно зрозумілий такий процес. З цієї точки зору варто розібратися, які можливості розмітки документів надає конкретний CMS-інструментарій. Потрібно з'ясувати, чи має вона вбудовані, специфічні тільки для неї, засоби розмітки або можна користуватися стандартними засобами типу HTML; створюється контент за допомогою звичайних HTML-форм або вбудованих редакторів на зразок WordPad і т.п.

Найчастіше документи створюються за допомогою засобів, звичних для їх авторів, і зберігаються у вигляді файлів на локальних машинах, тому при внесенні документа в систему управління вмістом корисно мати можливість завантаження файлів з локальної машини. Серед даних CMS-систем цією властивістю повною мірою не володіє жодна.

Наступний важливий момент — каталогізація і впорядковування контента. В деяких системах весь контент сайту представляється у вигляді дерева вузлів (вузли — це інкапсуляції контент-об'єктів). Впорядковування контента усередині дерева проводиться за допомогою контейнерів (тек), під які поміщаються відповідні об'єкти (як у файловій системі). Для завдання місцеположення об'єкту (визначення вузлів, які з ним асоціюються) використовується властивість location. З його допомогою при створенні або редагуванні об'єкту можна визначити, де додатково відображатиметься об'єкт окрім місця його створення.

В інших використовується розширювана система категорій: у системі спочатку є набір категорій, а адміністратор може їх змінювати або додавати власні. Для цього служить спеціальний вбудований редактор, який дозволяє моделювати ієрархічну структуру (у категорії може бути одна або декілька підкатегорій).

Тепер звернемо увагу на те, як CMS-системи управляють потоком документів, чи дозволяють вони створювати різні версії одного документа і чи дають можливість адміністраторам стежити за процесом публікації документів.

Реальний контент, який зберігається усередині контент-об'єктів, може існувати в одній або декількох версіях. Кожного разу, коли контент редагується, створюється його нова версія, а стара залишається незайманою. Така система версій дозволяє користувачам повертати/відміняти зміни, а щоб запобігти переповнюванню бази даних старими невживаними версіями, адміністратор може встановити обмеження на кількість версій для контент-класу.

Найбільш розвиненою систему управління документами, на мій погляд, є система підтримки процесу схвалення (право публікації документа має тільки його автор), роботу з версіями і трансляціями документів, просте відстежування ревізій.

Важливо, як дані системи використовують контент спільно з іншими інформаційними системами: або забезпечується обмін інформацією усередині самої системи і з іншими сайтами, або підтримуються відображення категорій і полів для загального контента, імпорт і експорт контента з інших баз даних. .

Наприкінці розглядаємо, як здійснюється управління життєвим циклом контента в CMS-системах. При створенні документа, він наділяється набором характеристик (статус, автор, дата створення і т.п.), відповідних поточному етапу його життєвого циклу. Потім документ може бути модифікований, як і його опис, за допомогою засобів CMS. Якщо автор документа не володіє достатніми правами, документ проходить процес схвалення і після цього може бути опублікований. За певних умов (наприклад, була встановлена дата застарівання документа або його рідко читають) документ може бути занесений в архів. Взагалі кажучи, такі документи заносяться в архів для полегшення і прискорення доступу до актуальних документів, але деякі системи (наприклад, Mambo) просто дублюють інформацію в архів. Архівні документи зберігаються окремо, але можуть бути прочитані і відредаговані (це залежить від системи). Як архівні, так і актуальні документи можна експортувати на інші сайти, в інші інформаційні системи, конвертувати в інші формати і т.п.

Огляд.

Продукти, що розглядаються в цьому розділі, націлені переважно на рішення проблем підприємств, тому можуть бути класифіковані як ECM-системи. Оскільки ці системи — комерційні, не завжди можна з'ясувати, які моделі даних використовуються при їх побудові. Крім того, ECM у принципі складно класифікувати за запропонованим нами сценарієм, оскільки вони, як правило, складаються з наборів різних сервісів і додатків, кожне з яких може використовувати свою модель даних.

Documentum

Documentum — провідний постачальник програмного забезпечення для інтегрованого управління документами і контентом. У області управління документами його найближчими суперниками є Open Text, IBM і FileNet, а у сфері управління контентом — Vignette, Stellent і Interwoven.

У області управління документами рішення від Documentum найбільш надійні завдяки можливостям реплікації контента і управління їм на дуже високому рівні деталізації (для переиспользования і перенацілювань), а також підтримці перетворень складно структурованих документів, розширюваності репозиторія і підтримці XML. Реалізація Collaboration Edition в Documentum 5 і придбанні цією компанією eRoom примусило вважати Documentum прямим конкурентом Open Text і Interwoven. Важливі достоїнства Documentum полягають в глибокому знанні процесів управління потоком документів, контролю версій і управління архівами. Проте рішення Documentum можуть виявитися менш ефективними, чим деякі рішення-конкуренти, при обробці представлення документів на великих Web-сайтах.

Система Documentum має об'єктно-реляційну архітектуру (тобто об'єктна модель даних відображається на реляційну базу даних), тому в нашій класифікації може бути віднесена до об'єктних CMS-систем.

FileNet

Цей постачальник, що фокусується на ECM, довго був лідером на даному ринку, а купивши компанію eGail FileNet, вийшов на ринок WCM. Це дозволило FileNet запропонувати широкий спектр послуг організаціям, що реалізовують рішення для управління контентом. Дотепер компанія фокусується переважно на управлінні процесами і підтримці транзакційного контента. У 2003 році FileNet представила архітектуру P8, яка підтримує середовища Microsoft і Java. Пропонуються наступні пакети: Business Process Manager — автоматизація складних процесів бізнесу; Content Manager — управління, сумісне використання і доступ до документів або інших форм контента; Web Content Manager — автоматизація створення, схвалення і публікації контента на Web-сайтах; Image Manager — управління фіксованими типами контента, включаючи зображення, факси і т.п.

IBM

Система IBM Content Manager дозволяє організаціям одержувати, зберігати, управляти і поширювати всі форми цифрового контента, включаючи відскановані текстові документи, XML, HTML і мультимедіа. Недавно IBM перепроектувала даний програмний продукт, удосконаливши його, додавши в нього функції управління документами, зокрема можливості контролю версій і підтримки ODMA. Це дозволило позиціонувати Content Manager як повне інтегроване рішення для управління документами, призначене для споживачів, які хочуть користуватися універсальним продуктом одного постачальника.

Інший ключовий момент — WCM-можливості. Корпорація анонсувала об'єднання Content Manager з WebSphere Portal, який забезпечує можливості публікації в Web. Тепер Content Manager буде репозиторій для WebSphere-порталу. Content Manager також об'єднаний з WebSphere Portal за допомогою портлетов, що дозволяють користувачу діставати доступ до контенту всіх типів. Після придбання компанії Tarian Software, постачальника рішень для управління записами, IBM розширила спектр свого ECM-інструментарію за рахунок засобів управління життєвим циклом контента.

Модель даних Content Manager — об'єктно-орієнтована.

Open Text

Open Text Livelink — це документо-орієнтований продукт, який окрім сервісів управління документами надає могутній набір інструментів для спільної роботи, включаючи групові розклади, календарі і можливості управління процесом робіт. Livelink підтримує Java, ActiveX, PDF і HTML. Ця система була розроблена для корпоративних intranet-середовищ, не підтримує інтеграцію з репозиторіями Microsoft Exchange, а її інтеграція з Lotus Notes/Domino можлива тільки в одному напрямі. Livelink підтримує пошукові запити на природній мові і кластеризацію результатів по темах, засоби управління потоком документів і модулі взаємодії в режимі реального часу.

Архітектура системи — модульна, що дозволяє віднести Open Text Livelink до систем модульного типа.

Interwoven

Interwoven — один з провідних постачальників засобів WCM. Платформа для управління контентом Interwoven 5 націлена на крупні компанії із списку Fortune 500 і організації, що потребують контролю за критично важливими процесами бізнесу. Платформа управляє всіма формами контента впродовж всього нього життєвого циклу. Ядро Interwoven 5 складається з модулів TeamSite (управління контентом), MetaTagger (категоризація) і OpenDeploy (розповсюдження контента). Додаткові компоненти дозволяють розробляти різноманітні Web-служби. Система має «гібридну» архітектуру, що означає можливість зберігання контента як в базах даних, так і у файловій системі. При цьому використовується об'єктна модель даних.

Stellent

Як і Documentum, компанія Stellent прийшла на ринок WCM-додатків з області документно-орієнтованих продуктів. CMS-рішення цієї компанії складається з сервера контента (Stellent Content Server), пакетного додатку для управління контентом і прикладних модулів. До складу останніх входять Stellent Content Publisher (публікація контента на Web-сайтах) і Stellent Dynamic Converter (конвертація при необхідності з початкового бизнес-контента у формати, які можна проглядати через Internet). Stellent Content Publisher і Stellent Dynamic Converter тісно пов'язані з Stellent Content Server; при сумісному використанні вони забезпечують комплексне рішення для управління контентом і автоматизації створення сайтів. Це рішення реалізує сім головних функцій: Contribution, Native Source Management, Conversion, Web Source Management, Publishing, Deployment і Personalization. Схильний до впливу свого документно-орієнтованого «коріння», Stellent Content Server не так хороший при побудові сайтів з сімейства компонентів, як продукти TeamSite і Vignette Content Server, які проектувалися саме для створення динамічних сайтів.

Рішення Stellent відноситься до модульної моделі.

Vignette

Vignette — один з головних суперників Documentum у області WCM, який конкуруватиме з цією фірмою і у області Smart Enterprise Suite. Компанія Vignette пропонує різноманітні засоби створення Web-сайтів, інтегровані з технологіями електронної комерції і апаратом адміністрування процесів бізнесу. Рішення Vignette включає функціонал WCM, засоби персоналізації, портал і інструменти для інтеграції додатків. Його архітектура — сервис-ориентированная, і в нашій класифікації це рішення найбільш близьке до модульного типа.

Орієнтуючись на потреби підприємств, що ростуть, лідери сфери ECM природно виходять за рамки управління вмістом Web-сайтів і управління документами. Проте очевидно, що потреба користувачів в засобах автоматизації Web-сайтів не тільки залишиться незмінною, але навіть підвищиться. Цю нішу повинні зайняти вільно поширювані продукти модульного або об'єктного типа, якщо розробники прагнутимуть зробити їх застосування простішим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]