Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Тема 4. Проектування Інтернет-ресурсу

Формулювання мети створення Інтернет-ресурсу. Поняття проекту Інтернет-ресурсу. Структура проекту. Поняття життєвого циклу проекту та зміст його етапів. Встановлення джерел фінансування майбутнього ресурсу. Вимоги до інформаційного наповнення ресурсу. Вимоги до дизайну ресурсу. Типові підходи до організації процесу створення Інтернет-ресурсу. Тестування ресурсу. Розміщення та підтримка ресурсу в Інтернет.

1) Поняття Інтернет-ресурсу

Система WWW є сервісом глобальної мережі Інтернет, тому ми розділятимемо поняття Інтернет-ресурс і Web-ресурс.

Під Інтернет-ресурсами розуміється розміщена на сайтах Інтернет (серверах) текстова, графічна і мультимедіа інформація, яка може бути доставлена на комп'ютер користувача за його запитом у формі файлів або наборів файлів (зокрема архівів) різних форматів (HTML, DOC, PDF, TXT і ін.). Використання (читання, перегляд) цієї інформації вимагає наявність відповідних програмних засобів (браузерів) на комп’ютері користувача. На сервері інформація може зберігатися статично (у файлах) або формуватися динамічно залежно від запиту користувача (з бази даних). До Інтернет-ресурсів також відносяться розміщені на серверах виконувані програми (дистрибутиви), які можуть по запиту користувача передаватися на його комп'ютер для подальшого використання.

Інтернет-ресурсами розподіляються на:

Інтернет-ресурси, створені спеціально для використання в певній наочній сфері;

Інтернет-ресурси, призначені для інформаційного забезпечення в цілому (правова, нормативна, статистична, довідкова інформація).

Поняття Інтернет-ресурс ширше за поняття Web-ресурс, відповідно останній відноситься до гіпертекстової інформації, розміщеної в рамках сервісу WWW (World Wide Web).

Сайт, в широкому сенсі, – це група Web-сторінок, які належать одному автору або одному видавцю і взаємозв'язаних загальними гіперпосиланнями. Існує і інший погляд на це поняття, де сайт описується як якийсь технологічний засіб, що несе певне інформаційне навантаження. У цьому визначенні неявно присутнє поняття «технологічний процес», і тоді поняття сайту можна визначати як набір технологічних процесів (звичайно іменованих Web-технологіями) і, що накладає, з одного боку, обмеження на форму інформаційної дії, а з іншою – що дає таку різноманітність подібних форм, яке принципово недосяжно ні для усного, ні для письмового способу передачі інформації. Архітектура сайту – це структура, план сторінок і програмна частина сайту.

2) Етапи створення Інтернет-ресурсу.

Умовно етапи створення ресурсу можна розділити на наступні:

  • попередній етап;

  • проектування;

  • розробка і тестування;

  • впровадження і експлуатація сайту;

  • розвиток ресурсу.

Ці етапи, як правило, формуються шляхом тісної співпраці між замовником і виконавцем, але, у принципі, якщо замовник добре поінформований в Інтернет-технологіях, він зможе самостійно побудувати схему свого ресурсу, а виконавцю залишиться лише безпосередньо її реалізувати. Але, в основному, замовник приходить до виконавця з невизначеними формулюваннями вимог або з проханнями зробити як у когось, що істотно ускладнює життя виконавця. Розберемо кожен етап детальніше.

3) Попередній етап створення Інтернет-ресурсу.

На цьому етапі формуються відносини між виконавцем і замовником, встановлюється контакт і відбувається співпраця. Цей етап може стати таким, що зумовлює для подальшої роботи. Розв'язуються питання загального характеру. Включає наступні елементи:

  • Консультування, надання необхідної інформації про технології Інтернету і методики роботи.

  • Визначення Інтернет-потреб. Цей крок також розв'язується в процесі роботи, виконавець з'ясовує які цілі і завдання хоче поставити замовник перед запланованим ресурсом.

4) Етап проектування Інтернет-ресурсу.

На етапі проектування відбувається конкретне і безпосереднє планування ресурсу і його складових. Включає:

  1. Визначення мети створення Інтернет-ресурсів (основні види призначення Інтернет-ресурсів – це налагодження ділових зв'язків, комерція, розваги, маркетинг, дослідження й утворення, обробка даних, технічна підтримка).

  2. Визначення аудиторії Інтернет-ресурсу

  3. Визначення джерел фінансування Інтернет-ресурсу.

  4. Підбір матеріалів для Інтернет-ресурсу.

  5. Організація інформації Інтернет-ресурсу.

  6. Складання остаточного проекту.

А. Визначення мети створення Інтернет-ресурсу

Створення Інтернет-ресурсу (інформаційного або тематичного Web-сайту, Web-сайту компанії, Web-сайту суспільної організації, інтернет-магазина тощо) перестало бути модою і сьогодні всі розуміють, що такі ресурси не створюються на порожньому місці і, в більшості випадків, Інтернет-активність – це продовження або «віддзеркалення» в Інтернет якоїсь оффлайновой діяльності: бізнесу, наукової і освітньої діяльності, суспільно-політичної активності і т.д.

Є окремі Інтернет-ресурси, які не мають при своєму створенні «віддзеркалення» в оффлайновом світі, наприклад, пошукового ресурси і каталоги Інтернет або ресурс, що містить деякі креативні ідеї, які не можуть бути реалізовані поза мережевими технологіями. Але при цьому економіка диктує необхідність визначення питань – за рахунок яких засобів житиме цей ресурс і розвиватися такий Інтернет-проект?

Залежно від змісту Інтернет-ресурси можуть бути:

  • Презентаційні;

  • Корпоративні;

  • Інформаційні;

  • Електронні магазини;

  • Консультативні, призначені для консультації клієнтів з технічних питань.

Тому як один з перших кроків при створенні Інтернет-ресурсу треба сформулювати відповідь на питання – «навіщо цей ресурс потрібен?». Відповідь на це питання – непросте завдання і він пов'язаний із стратегією розвитку або існуючої оффлайнової діяльності, або із стратегією розвитку Інтернет-проекту. Тому відповідь на це питання не може бути сформульована технічними фахівцями, у тому числі і по Web-технологіях - відповідати на це питання повинні керівники, які відповідають за розвиток бізнесу і які можуть приймати на себе рішення і відповідальність за доцільність витрачання засобів на створення сайту.

І в деяких випадках - цілком можливо - при відповіді на це питання з'ясується, що сайт не потрібен. Якщо в Інтернет вже є аналогічні ресурси, то потрібно відповісти на інше питання – «чим новий ресурс буде відрізнятися від вже наявних Інтернет-ресурсів?» Тому проводиться аналіз конкурентів, а також їх Інтернет-ресурсів. Цей етап є особливо важливим. Аналіз дозволяє оцінити достоїнства і недоліки конкурентних компаній і їх ресурсів, на підставі цього можна створити сайт, що вигідно відрізняється від них. Для оцінки можна використовувати наступну таблицю:

Таблиця № 1.

Оцінка ресурсів

Параметр оцінки

сайт 1

сайт 2

сайт 3

Ваговий коефіц.

Дизайн сайту (1-10)

5

2

5

15%

Навігація (1-10)

5

2

4

5%

Інформаційне наповнення (1-10)

5

3

6

25%

Швидкість завантаження (1-10)

3

4

6

12%

Маркетингові аспекти:

Наявність розсилки

Реєстрація користувачів

Системи бонусів і знижок

Середньозважена оцінка

100%

Б. Наступний етап проектування Інтернет-ресурсу – Визначення цільової аудиторії ресурсу:

  1. Хто буде відвідувачем цього сайту?

  2. Яка передбачувана чисельність цієї аудиторії?

Цільова аудиторія – це ті люди, для яких, по суті, створюється сайт, тобто відвідувачі, в яких зацікавлений власник сайту. Моделювання аудиторії необхідне як для того, щоб визначити вимоги інформація, яка публікуватиметься на сайті, так і для того, щоб сформулювати технічні вимоги до програмно-апаратних і мережевих засобів, які забезпечуватимуть працездатність Web-ресурсу і які залежать від кількості відвідувачів, очікуваних на вашому сайті. Причому потрібно оцінити як середню відвідувану сайту, так і пікові навантаження - максимально можлива кількість відвідувачів, що прийшли на сайт одночасно.

Визначення "портрета" відвідувача сайту і передбачуваної чисельності цієї аудиторії - це, як правила, завдання відділу маркетингу і продажів.

В. Наступний етап - проведення аналізу джерел фінансування. На цьому етапі визначається модель фінансування Інтернет-ресурсу. Існує три базові моделі фінансування Інтернет-ресурсу: Перша модель, коли розробник сам фінансує сайт, наприклад, створений в рекламних цілях; друга модель – отримання з відвідувачів плати за перегляд сайту і третя модель – отримання плати за розміщення реклами. Вибір моделі фінансування впливае на форму та вміст Інтернет-ресурсу.

Г. Розробка інформаційної структури Інтернет-ресурсу

Інформаційна структура Інтернет-ресурсу може бути представлена у вигляді блок-схеми із зв'язками між окремими HTML-сторінками або у вигляді таблиці. 

Типова структура корпоративного Інтернет-ресурсу компанії.

Розділ

Зміст розділу

Головна сторінка Web-сайту

Формується «динамічно», інформація повинна бути оновлюваною.

Історія компанії

Інформація про творців компанії, історична довідка, календар ключових дат.

Новини, прес-релізи

Оперативна інформація про поточну діяльність компанії.

Преса про компанію

Підбірка публікацій в оффлайновых і онлайна видання про компанію.

Участь у виставках, семінарах, конференціях

Календар виставок, семінарів, конференцій, в яких компанія бере участь або які вона проводить.

Програма, форма заявки на участь.

Адреси, телефони компанії

Повна контактна інформація компанії: адреси, телефони, номери факсів, години роботи, прізвища контактних персон і їх адреси електронної пошти, загальні адреси електронної пошти, схеми проїзду.

Напрями діяльності

Загальна інформація про те, якими напрямами діяльності займається компанія: виробництво, постачання, надання послуг .

Послуги, що надаються компаній

Перелік послуг, контактних осіб, що надаються компанією з вказівкою, – до кого звертатися по тих або іншим послугам.

Реалізовані проекти

Опис найбільш крупних замовлень і упроваджених систем (як правило, для сервісних компаній).

Каталог продукції компанії

Ієрархічний каталог продукції компанії.

Партнери компанії

Список ключових бізнес-партнерів компанії: постачальники, суміжники, дистрибуторы, ділери і т.д.

Типові документи

Договори, заявки

Освітні програми компанії

Програма навчання і підвищення кваліфікації співробітників.

Вакансії

Інформація про вакансії в компанії, форма  пропозиції для відправки резюме кандидатів.

Для наочнішого представлення інформаційної структури Інтернет-ресурсу можна використовувати блок-схему, що відображає не тільки інформаційне наповнення окремих розділів, але і зв'язки між ними:

При розробці інформаційної структури Інтернет-ресурсу визначається також набір інтерактивних функцій, які будуть реалізовані на сайті:

  1. Пошук інформації

  2. Web-форми для відправки запитів, підписки на інформаційні матеріали сайту

  3. Посторінковий опис Web-сайту

Після розробки інформаційної структури Інтернет-ресурсу готується посторінковий опис сайту, що входить до складу ресурсу – повний опис змісту кожної сторінки сайту: графічних елементів, текстів, форм і інших елементів. Приклад:

Головне меню розділу з посиланнями на відповідні сторінки:

  • Логін, пароль

  • Каталог  продуктів

  • Прайс-лист

  • Новини

  • Оголошення

  • Питання-відповіді

  • E-mail

  • Текст новини.

Графічні елементи оформлення сайту

  • Пошук

  • Підписка

  • Принципи організації доступу до інформації, навігація

  • Проста і зрозуміла навігація

  • Наявність оптимальних за об'ємом для сприйняття користувачем текстів, пояснень

  • Мінімально можливий об'єм розміщуваної графіки

Не завжди виправдано застосування складних мультимедійних технологій, що пред'являють високі вимоги до пропускної спроможності каналів і продуктивності клієнтських комп'ютерів (Flash-анімація, аудио-, відео-технології .)

Підходи до формування головної сторінки корпоративного Інтернет-ресурсу. Головна сторінка – дуже важливий елемент для Web-сайту. Як  показує статистика,  інформаційні розділи, що не знаходять віддзеркалення на головній сторінці відвідуються рідше, ніж ті, які виносяться на головну сторінку. Особливо явно це видно у разі компаній, що надають великий спектр складних технічних послуг. Наприклад, компанії – системні інтегратори.

При аналізі головних сторінок Інтернет-ресурсів різних підприємств були виявлені наступні типові елементи:

  1. Елементи навігації по сайту- робляться у вигляді горизонтального і вертикального меню. У разі горизонтального меню можуть застосовуватися випадні списки для формування меню другого рівня.

  2. Новини – як правило, виносяться найважливіші новини.

  3. Події – як правило, виносяться найважливіші.

  4. Посилання на публікації про компанію - як правило, виносяться найважливіші.

  5. Нагороди і інші повідомлення маркетингового характеру.

  6. Гарячі теми – тема, подія, послуга, рішення, які компанія вважає найбільш важливим з погляду маркетингу в даний момент. Для подачі гарячої теми крім тексту може використовуватися графічне рішення – колаж, фото і т.д.

  7. Заголовки матеріалів, розміщених на сайті.

На головну сторінку має сенс виносити, найважливіші матеріали з погляду маркетингу і це треба враховувати при публікації анонсів на головній сторінці (включаючи новини і події).

Що стосується «гарячої теми» - це питання вибору теми і підготовки відповідного тексту, з погляду завдань формування іміджу компанії і просування послуг компанії.

Оскільки площа екран монітора має обмежені розміри, а об'єм інформації треба відображати достатньо великою, то можуть застосовуватися так звані «динамічні блоки» які міняються  при кожному заході відвідувача на головну сторінку сайту.

Д. Організація інформації Інтернет-ресурсу

На наступному етапі необхідно створити зміст, засоби переміщення по сторінках та користувацький інтерфейс. На даному етапі виробляються базові рішення, пов'язані з стилем, динамікою композиції сайта, інтерфейсом користувача, які враховуються авторами при підготовці початкового матеріалу, проектуються шаблони Web-сторінок, які потім застосовуються при формуванні інформаційних компонентів сайту.

До основних стилів Web-дизайну можно віднести:

  1. Техно (елементи конструкцій, макетів,схем) – має складну, абстрактну графіку.

  2. Біоніка (гнучкі, органічні природні елементи).

  3. Кітч (різкі контрасти, невідповідність кольорів та форм, хаотична композиція).

  4. Мінімалізм (мінімум графіки).

  5. Табличний (графічні прямокутні ячейки, компоновка за допомогою таблиць).

  6. Піксельний (оригінальна піксельна графіка).

  7. Текстовий (текст-основа, графіка залежить від тексту).

  8. Барокко (використання віньєток та інших візуалов).

Крім стилю, також визначається динаміка композиції Web-сайту (горізонтальна, вертикальна, статична, наклонна, хаотична), кольорова гамма (підбір кольорів, що підходять до стилю та тематики сайту), фон сторінок сайту, верстка, розмір по горізонталі, типи шрифтів.

З урахуванням того, що у різних користувачів можуть бути різні технічні засоби доступу в Інтернет, необхідно формулювати достатньо жорсткі вимоги до кількості графіки (особливо на першій сторінці сайту). Тому часто небажано використання «важких», ресурсоємних технологій – флeш, анімація, відео, аудіо на тих сторінках, де користувач хоче швидко одержати потрібну йому інформацію (про компанію, про послуги, про продукт). Використання анімації, звуку, відео, як правило, виправдане в тих випадках, коли це дає відвідувачу додаткову інформацію, яку неможливо надати іншим способом.

Хоча з розвитком широкосмугових мереж вимога до мінімізації об'єму графіки здається не дуже важливою, проте, враховувати його необхідно, так і, принаймні, обов'язково оптимізувати графічні компоненти для розміщення їх на Web.

Але треба мати на увазі, що сайт – це складне поєднання інформаційної структури, дизайну і інформаційного наповнення і достатньо часто Замовник не завжди зможе сформулювати – що він хоче. Логічна структура сайту це система організації посилань між сторінками сайту. Структура сайту повинна визначатися ще на перших етапах створення проекту до почала розробки дизайну.

Тому далі у проекті необхідно побудувати структуру організації інформації. Під організацією інформації на Web-вузлі розуміється розміщення гіперпосилань на Web-сторінках сайту для зв’язування їх між собою. За визначенням всі Web-сайти, якщо вони не складаються з однієї сторінки, повинні додержуватися цього правила. Ці частини якимось чином повинні бути зв'язані один з одним. Користувачеві одноразово треба надавати лише невелику порцію інформації. Розробники використовують кілька видів структур розміщення інформації: деревоподібну, лінійну, табличну, Web.

Деревоподібна структура, яка представлена на рис. 1., може виявитися найбільш прийнятною для Web-сайтів. Але з її використанням виникає кілька питань, які треба визначити в проекті: наприклад, скільки можна зробити відгалужень на першому рівні дерева, наскільки широким і глибоким повинне воно бути.

Рис.1. Деревоподібна структура

Лінійна структура дозволяє зв'язати одну сторінку з іншою в простий ланцюжок. У формі лінійної послідовності можна демонструвати слайди, вести презентацію чого-небудь. Ідея лінійної структури представлена на рис 2.

Рис 2. Лінійна структура

Наступний варіант – лінійна структура з альтернативами : це серія питань, відповідаючи на які «так» або «ні», ви переходите до наступного питання. Подібну структуру можна використовувати, наприклад на вузлі, що надає інформацію у виді питань і створює відчуття взаємодії з вузлом. Така структура представлена на рис.3.

Рис 3. Лінійна структура з альтернативами.

Наступний варіант – лінійна структура з відгалуженнями, вона може застосуються для надання інформації, у якої є корисні доповнення. Користувач може подивитися неї, а потім повернуться до головного напрямку. Схема такої структури представлена на рис.4

Рис.4. Лінійна структура з переходами.

Однієї з важливих форм організації інформації в Web є таблична структура. У табличній структурі активно використовується просторова організація інформації. Схема табличної структурі представлена на рис 5.

Рис 5. Таблична структура

Приклад структурної схеми інформації ресурсу: Коли структура даних готова, має відбутися підбір текстових і графічних матеріалів відповідно до складеної структурної схеми. Рекомендується підібрати або виготовити фотографії тих товарів, які Ви хочете представляти. Це дасть повнішу інформацію про товар потенційним покупцям. Описи і іншу текстову інформацію рекомендуємо висловлювати простою розмовною мовою, зводячи до мінімуму сухі обороти мови і технічні терміни.

Користувацькій інтерфейс Інтернет-ресурсу повинен відповідати наступним критеріям:

  • уніфікованість (очікування однакових реакцій системи на однакові дії);

  • дружність (сукупність характеристик інтерфейсу, що забезпечують його простої освоєння й ефективне застосування поза залежністю від ступеня підготовленості користувачів);

  • лаконічність (забезпечується прийомом визначення параметрів за замовчуванням, реалізацією піктограм замість текстових виражень і т.д.).

  • гнучкість (досягається за допомогою засобів настроювання);

  • структурованість діалогу (поділ компонентів інтерфейсу користувача по рівнях складності).

Е. Складання календарного плану виконання проекту

Робота в рамках проекту будується поетапно за календарним планом. Зразок календарного плану робіт по розробці Інтернет-ресурсу:

Таблиця 3.

№ 

Найменування етапу

Термін виконання

Форма звітності

1.   

Розробка технічного завдання (ТЗ)

2-4 тижні

Затверджене сторонами ТЗ, акт здачі-приймання робіт по етапу.

2.   

Розробка дизайну сайту

2-3 тижні

Графічні файли з екранними образами базових сторінок сайту (перша сторінка сайту, перші сторінки розділів), акт здачі-приймання робіт по етапу.

3.   

Розробка шаблонів базових сторінок сайтів.

2 тижні

HTML-файли з шаблонам базових

сторінок сайту, акт здачі-приймання робіт по етапу.

4.   

Підготовка і затвердження переліку і термінів передачі текстових і графічних матеріалів Виконавцю.

1 тиждень

 

5.   

Редакційна обробка інформаційних матеріалів і обробка графічних матеріалів. верстка «Розділу 1», розміщення розділу на сервері з доступом з Інтернет, тестування.

Залежить від об'єму розділу

Тексти і зображення для сторінок сайту, акт здачі-приймання робіт по етапу.

6.   

Редакційна обробка інформаційних матеріалів і обробка графічних матеріалів. верстка «Розділу 2», розміщення розділу на сервері з доступом з Інтернет, тестування.

Залежить від об'єму розділу

 

7.   

Остаточна збірка сайту, розміщення сайту в Інтернет, тестування.

Залежить від об'єму сайту

Розміщений в Інтернет сайт, копії електронних форм реєстрації сайту, акт здачі-приймання робіт за договором.

8.   

Реєстрація сайтів в пошукових системах і каталогах.

1 тиждень

 

9.   

Приймання сайту Замовником

1 тиждень

Акт здачі приймання робіт за договором.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]