Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Тема 5. Засоби та технології управління інформаційним наповненням Інтернет-ресурів

  1. Засоби процесу розробки та експлуатації Інтернет-ресурсів.

  2. Вимоги до вибору систем управління змістом та до систем управління структурою як основного інструментарію створення Інтернет-ресурсу.

  3. Огляд систем управління змістом, систем управління структурою, мов програмування, спеціалізованих текстових редакторів, програм обробки графіки тощо.

  4. Вимоги до вибору систем управління змістом та до систем управління структурою як основного інструментарію створення Інтернет-ресурсу.

1) До засобів розробки та експлуатації Інтернет-ресурсів в першу чергу відносяться так звані системи управління контентом.

Англійське слово content означає «щось, що міститься всередині» і стосовно письмових робіт звичайно входить в словосполучення table of contents — зміст, перелік розділів (скажімо, книги). Відмінна риса контента полягає в тому, що він конструюється з окремих шматочків. Існує думка, що в ІТ даний термін стали використовувати, щоб узагальнити в понятті «документ» такі варіанти даних, як відео, аудіо і мультимедіа. Таке твердження є не зовсім коректним: документ — це форма передачі інформації, а контент — власне інформація, тому ставити їх на один рівень не зовсім правильно.

Історія управління контентом почалася з управління документами в традиційному сенсі цього слова, тобто текстовими файлами. У міру розвитку поняття «документ», системи управління документами стали називати системами управління контентом. Проте абстрактно управляти інформацією неможливо — вона обов'язково повинна бути представлена в якій-небудь формі. Намагаючись управляти контентом, ми неминуче приходимо до управління документами. Системи управління контентом, дійсно, «навчилися» розділяти управління документами (зберігання, зміна і т.п.) і їх представлення кінцевому користувачу. Але вони все-таки управляють документами в якійсь формі, а не інформацією.

Саме поняття «управління контентом» спочатку міцно асоціювалося з процесом публікації і оновлення інформації на Web-сайтах — була потрібна технологія, що дозволяє стежити за її актуальністю. Тому як синонім content management часто використовують термін Web content management. Стосовно організацій, що маніпулюють величезною кількістю інформації, доречно говорити вже про системи управління інформаційними ресурсами підприємства (enterprise content management, ECM). В результаті термін content management розширився: їм стали позначати управління не тільки інформацією на сайті, але і всіма розрізненими і різноманітними фрагментами корпоративної інформації. Є і інші визначення. Скажемо, в енциклопедії Wikipedia системою управління контентом названа система, вживана для організації і спрощення сумісного створення вмісту.

Система управління контентом (Content Management System  CMS) - це автоматизований редакторський комплекс, що дозволяє управляти вмістом і  структурою Інтернет-ресурсу в  режимі онлайн. На практиці це означає, що будь-який, навіть незнайомий з  інформаційними технологіями користувач, може абсолютно самостійно управляти змістом свого сайту, не вдаючись при цьому до  послуг технічного персоналу. Підтримка і розвиток будь-якого Інтернет-ресурсу вимагає постійного рішення ряду важливих завдань – підтримка актуальності інформаційного змісту сайту (контента), забезпечення правильного функціонування всіх компонентів, забезпечення відповідності структури і зовнішнього вигляду сайту поточним завданням і цілям компанії або організації. Система управління контентом Інтернет-ресурсу дозволяє вирішувати ці задачі у реальному часі і з мінімальними витратами.

У основу будь-якої системи управління контентом закладена ідея розділення зовнішнього вигляду (дизайну) Інтернет-ресурсу і його контента. Дизайн ресурсу і логіка відображення контента задаються професійними дизайнерами і програмістами тільки один раз – в процесі створення нового ресурсу або перенесення того, що вже існує.

У найзагальнішому вигляді архітектуру систем управління Web-контентом можна представити таким чином:

 У основі даної технології лежить трьохзвенна архітектура клієнт/сервер. Така архітектура розбиває процес обробки даних між

  1. клієнтом;

  2. сервером додатків;

  3. сховищем даних.

На відміну від традиційної двухзвенной архітектури тут присутній сервер додатків як проміжна ланка між клієнтом і сховищем даних.

Підключення до системи управління контентом дозволяє здійснювати підтримку ресурсу будь-якому співробітнику компанії, що володіє комп'ютером на рівні користувача.

Система управління контентом дозволяє надалі безболісно здійснювати зміни в структурі і змісті Інтернет-ресурсу, залежно від Ваших поточних завдань. Система управління контентом також дозволяє замінити повністю дизайн ресурсу згодом, не зачіпаючи функціональної частини проекту. Одна з основних переваг використання системи управління контентом – оперативність управління: будь-які зміни в контенте або структурі Інтернет-ресурсу тут же стають доступні для всіх відвідувачів.

Можливості системи управління контентом:

  1. інформаційне наповнення Інтернет-ресурсу

  2. динамічна навігація

  3. система організації прав доступу користувачів

  4. робота із змістом сторінок на основі шаблонів, наперед підготовленим дизайнером

  5. можливість інтеграції із зовнішніми базами даних

  6. можливість поступового нарощування системи.

  

Функціональні компоненти системи управління контентом:

  1. новини

  2. списки різної конфігурації

  3. каталоги

  4. функції пошуку

  5. управління доступом до ресурсів

  6. зворотний зв'язок

  7. питання-відповіді

  8. форми для анкетування

  9. модулі інтернет-магазина (реєстрація, корзина, система замовлення продукції)

  10. візуальне редагування

  11. створення захищених паролем розділів

  

Основні задачі:

  1. створення високотехнологічних систем інформаційно-технічної підтримки клієнтів і партнерів

  2. організація інформаційних ресурсів різної категорії складності (від сайту-візитки до інформаційного порталу)

  3. проведення різних рекламних і маркетингових акцій з допомогою Інтернет

  4. створення інтернет-магазинів

  5. інтеграція системи із зовнішніми базами даних

  6. зменшення тимчасових витрат на попередню обробку інформації, переклад її в HTML, інших рутинних і трудомістких завданнях;

  7. можливість приділяти основну увагу концепції і змістовної частини Інтернет-ресурсу;

  8. повний контроль над інформаційним наповненням Інтернет-ресурсу;

  9. управління змістом людиною, незалежно від її технічних навиків. Робота із змістом сторінок ведеться на основі шаблонів, які наперед підготовлені фахівцями-дизайнерами, що дозволяє зберегти на сайті єдиний корпоративний стиль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]