Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Об'єктна модель.

Об'єктна модель представлення даних оперує такими поняттями, як клас і об'єкт. Класи визначають структуру даних і є набір атрибутів (текстовий рядок, ціле число, зображення і т.д.). Представники класу (об'єкти) мають певну структуру і можуть містити інші об'єкти, утворюючи довільну ієрархічну структуру. Об'єкти можуть успадковувати властивості, зміст і поведінку об'єктів, які в них містяться. Прикладами об'єктів служать документи, картинки, теки і облікові записи користувачів. Клас контента не зберігає в собі реальних даних — таку інформацію містять об'єкти (екземпляри класу). Визначивши один клас, можна створити безліч його представників (контент об'єктів).

У CMS-системах дані звичайно зберігаються в реляційній або об'єктній базі даних. У першому випадку об'єктна модель даних відображається на реляційну модель бази даних. Зв'язки між об'єктами створюються, наприклад, за допомогою таблиць виду id from_object, from_object_version, to_object. На рис. 2 приведена можлива структура класу «Стаття» і його представника.

Рис. 2. Приклад організації контента за допомогою об'єктної моделі даних

Серед об'єктно-орієнтованих CMS-систем можна зустріти каркаси. Класичний приклад — Zope CMF. Взагалі, Zope — провідний вільно поширюваний сервер додатків, що спеціалізується на управлінні контентом в порталах і призначених для користувача -приложений. На основі цього сервера додатків побудований каркас управління контентом Zope CMF, за допомогою якого, у свою чергу, створений цілий ряд CMS-систем, зокрема, Plone.

Ще одна дуже поширена CMS цього класу — eZ Publish. Її відносять і до каркасів, і до ECM. Системи сімейства eZ базуються на вільно поширюваному продукті eZ Publish. Наявність двох ліцензій — GPL і професійної — дозволяє створювати комерційні продукти на основі каркаса eZ Publish, забезпечуючи цій системі підтримку як співтовариства Open Source, так і професійних розробників.

До цього класу можна віднести і систему, яка дозволяє зареєстрованим користувачам оновлювати контент їх сайту з допомогою тільки браузера. Особливість цієї системи полягає в тому, що вона має висновок, що настроюється. APC ActionApps інтегрується в існуючі системи, дозволяючи спростити структуру і автоматизувати роботу складних порталів і Web-сайтів. Крім того, механізм content pooling і наявність інструментів редагування роблять цю систему відповідною для розподілених команд, що спільно готують публікацію контента.

Microsoft Content Management Server (MCMS) є системою управління Web-контентом, яка дає можливість створювати, розгортати і підтримувати динамічно змінні Інтернет-ресурси. Завдяки тісній інтеграції з Visual Studio .NET і підтримці функцій управління початковими кодами, MCMS дозволяє розробникам створювати Інтернет-ресурси, які потім можуть управлятися і підтримуватися як ИТ-фахівцями, так і користувачами бізнесу. Перші можуть централізований управляти брэндингом, робочим потоком документів і безпекою, тоді як другі — створювати власний контент, управляти ним і публікувати його, використовуючи знайомі додатки, такі як Word або Internet Explorer.

Об'єктна модель підтримує розробку в середовищі Visual Studio .Net і .Net Framework. Можливо об'єднання через Microsoft Solutions for Internet Business (MSIB) Content Connector з сервером Microsoft Commerce Server для створення рішень у області електронної комерції.

Як правило, системи, засновані на об'єктно-орієнтованій моделі даних, найбільш функціональні, гнучкі, але, в той же час, і найбільш складні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]