Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
171.01 Кб
Скачать

Тема 7. Інтернет-технології в рекламній діяльності

1. Реклама як інструмент бізнесу

Сучасний маркетинг вимагає набагато більше, ніж просто створення товару або надання послуг, що задовольнють потреби клієнта, призначення прийнятної ціни та забезпечення його доступності для цільових споживачів. Фірми мають здійснювати комунікацію зі своїми клієнтами.

Маркетингова комунікація фірми - це комплексний вплив фірми на внутрішнє та зовнішнє середовище з метою створення сприятливих умов для стабільної та прибуткової діяльності на ринку.

При цьому зміст комунікацій не повинен містити нічого зайвого, інакше зменшиться прибуток фірми через великі затрати на здійснення комунікацій і через нанесений збиток іміджу фірми.

Маркетингові комунікації — це діяльність підприємства, спрямована на інформування, переконання і нагадування цільовій аудиторії про свої товари, стимулювання їх збуту, створення позитивного іміджу фірми у суспільстві та створення тісних взаємовигідних партнерських стосунків між підприємством і громадськістю, а також оцінювання ринкової ситуації через зворотний інформаційний потік з метою адаптації цілей фірми до ситуації, що склалася.

Маркетингові комунікації варто розглядати як управління процесом просування товару на всіх етапах – перед продажем, під час продажу, під час споживання, після споживання. Для досягнення найбільшої ефективності, комунікаційні програми необхідно розробляти спеціально для кожного сегмента ринку, ринкової ніші і навіть окремих клієнтів. При цьому дуже важливе значення має як прямий, так і зворотний зв’язок між фірмою і клієнтами.

Маркетингова комунікація - двосторонній процес: з одного боку, пропонується вплив на цільові та інші аудиторії, а з іншого - отримання зустрічної інформації про реакцію цих аудиторій на вплив, що здійснює фірма. Обидві ці складові однаково важливі, їх єдність дає підставу говорити про маркетингову комунікацію як про систему.

Маркетингова політика комунікацій — це наука, яка розгля­дає систему загальних настанов, критеріїв та орієнтирів сфери взаємовідносин між підприємствами та організаціями, з одного боку, та їхніми клієнтами, з іншого, з метою досягнення марке­тингових цілей.

Маркетингова політика комунікацій — це організація взаємодії підприємства-виготовлювача або підприємства-розподільника продукції з усіма суб'єктами маркетингової системи для забезпечення стабільної та ефективної діяльності з формування попиту й просування товарів і послуг на ринок з метою задоволення потреб покупців і отримання прибутку.

Ефективна комунікативна політика базується на таких заходах, як планування та організація бізнес-комунікацій, тобто взаємин з партнерами, конкурентами і споживачами, реклама, стимулювання збуту, організація зв'язку з громадськістю (паблік рілейшнз) й персональним продажем.

Деякі закордонні фахівці з маркетингових комунікацій, додають до цих чотирьох заходів прямий маркетинг, виставки та ярмарки, рекламу на місці продажу, упаковку товару, спонсорство, брендинг та франчайзинг.

Основні види маркетингових комунікацій подано на рис. 1.

Персональний

продаж

Стимулювання збуту

Паблік рілейшнз

Реклама

Прямий

маркетинг

ОСНОВНІ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]